Kala sisaldab kõiki väärt toiduaineid

Kala sisaldab kõiki väärt toitaineid

Kalas on 13-23% täisväärtuslikke valke, paljudes lausa 25% (anšoovis, tuunikala), isegi räimes on sügisel kuni 23%. Rasva sisaldus kõigub tugevalt 0,1-33%ni, mis sõltub kala liigist ja püüdmisajast. Rasvasemateks loetakse lõhelisi, heeringalisi, tuuralisi, tuunikala, skumbriat, makrelli. Üsna vähe rasva saame tursast, hõbeheigist, haugist.

Kalarasv sisaldab suurtes kogustes A, D ja E vitamiine, mõnedes liikides ka B1 ja B2 vitamiini. Oluliseks näitajaks kalahinna kujunemisel loetakse maitse kõrval ka Omega-3 rasvhappe sisaldust. Kalas on rikkalik valik mineraalaineid (1-5%), kuhu kuuluvad kaalium, raud ja fosfor. Oluline on kalas mikroelement seleeni sisaldus, mis kaitseb inimorganismi vähirakkude arengu eest, hoiab ära südameinfarkti. Kaaliumi sisaldus on suurem merekalades, mis on oluline südamehaigetele. Kõik merekalad on rikkad joodist, millest meil rafineeritud toiduainete ajastul tihti vajaka jääb. Kalatoit on seega oluline kilpnäärme alatalituse all kannatavatele inimestele.

Kala kui ravim

Kaladieet aitab "vedeldada" verd, hoiab ära trombide tekke. Oluline osa on veresoonte kaitsel (arterid, veenid), puhastab, aitab välja tuua organismist nn. mittevajalikku kolesterooli. Rasvastest kalades valmistatakse praegu farmaatistööstuses kalaõli kapsleid (lõhe ja tuunikala), mida soovitatakse vererõhu alaldamiseks ja infarkti ohuga haigetele. Kuna kapslid sisaldavad Omega-3 rasvhapet, siis on need ka veresooni puhastavad, hoides ära ajurabanduse ja infarktid. On kogetud, et kala söömine leevendab reumat, vähendab tuberkuloosi ja vähki haigestumise riski, leevendab migreeni, tugevdab immuunsüsteemi ning karastab oraganismi külmetushaiguste vastu. Norra teadlaste uuringud näitavad, et 100 g makrelli päevas vedeldab verd ja hoiab selle korras nädala. Inglise teadlased väidavad, et kala sööjatel on kolesterooli sisaldus veres parem kui taimetoitlastel.

Jaapanlased on uurinud vähki haigestumise põhjusi ja kogenud, et mereannid aitavad seda vähendada, eriti peaks seda arvestama rinnakasvajate korral. On kogetud, et kala rasvhapped aitavad üle saada neerupõletikust, kui kohe haigestumise alguses jaole saadakse. Just profülaktika mõttes peaks kala sööma ja kasutama ka kalaõli kapsleid.

Ka astmahaigetele peetakse oluliseks Omega-3 rasvhapet, mis aitab parandada bronhide tööd ja kergendab hingamist. Kalas olevad proteiinid, türosiin ja aminohapped stimuleerivad ajutegevust, lisavad organismile reipust. Katsetega on tõestatud, et kalasööjad tudengid on edukamad kui liha pruukijad.

Kalanormiks päevas peetakse vähemalt 30 g. Kerge seeditavuse tõttu võib kasutada nii hommiku- kui ka õhtusöögil. Inglise teadlane dr. Ann Walker tõestas, et süües päevas 100 g makrelli, vähenes haigetel vererõhk 7 % võrra.

Loomulikult tuleks hoiduda kapslitega liialdamast ja süüa rohkem rasvast kala. Korraga liigne kogus Omega-3 rasvhappeid võivad maksale liig koormavaks muutuda.

Ravikuur kalaõliga sobib reumatoidartriidi ja podagra puhul, sest kalaõlil on ka põletikuvastane toime. Siis tuleks ehedal kujul kasutada vähemalt 3 korda nädalas, 1 kapsel korraga ja pidevalt.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada