Kohv Autor: Tiiu Liebert

Kohv on kohvipuu seemnetest (nn ubadest) valmistatud pulber, ka sellest tehtud ergutava toimega jook. Kohvioad eemaldatakse viljadest, fermenteeritakse (kääritatakse ensüümide toimel) ja kuivatatakse. Iseloomuliku värvi ja aroomi omandavad nad erinevatel temperatuuridel röstimisel. Tumeda rösti puhul on ubadel tumepruun värvus ja intensiivne maitse. Kohvioad jahvatatakse ja segatakse kokku eri nimetuste all turustatavaks kohviks. Segusid, mis võivad koosneda mitmekümnest kohvisordist, koostavad kogenud degustaatorid. Tuntumad kohvitüübid on araabika ja robusta. Araabika on kvaliteetsem, kuid robusta suurema saagikusega ja haiguskindlam. Toodetakse ka lahustuvat ehk kiirkohvi ning kofeiinivaba kohvi. Kohvioad sisaldavad kuni 2,5% kofeiini. Tass kohvi sisaldab 100–115 mg, tass lahustuvat kohvi 75 mg ja tass kofeiinivaba kohvi 1–5 mg kofeiini. Valmis kohvi tuleb juua kohe, sest kohvipaksul seistes imbub kohvisse mõrkjaid ekstraktiivaineid, mis ei mõju hästi organismile.

Kofeiinil on häid ja halbu omadusi. Kofeiin stimuleerib ajutegevust ja südamelihaste tööd. Ta kiirendab põhiainevahetust, seepärast kasutatakse kofeiini teatud kõhnumistablettides. Kofeiin suurendab ka vee eritumist organismist. Rohke kohvijoomine tõstab vererõhku ja pulsisagedust. Et kofeiin suurendab ka maonõre eritumist, tuleb mao ülehappesuse korral kohvijoomist piirata. Eriti ohtlik on aga suur kofeiinikogus lootele

– rasedad ei tohiks päevas juua üle 2 tassi kohvi.

Vt ka kofeiin.

Kohv Kohvipuu valmivate viljadega.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

KAALUTÕUS

tere, kuna mul on viimasel ajal kaal tõusnud ja tundub , et ainevahetus on väga aeglane, siis otsustasin teha kilpnäärme analüüsid, ning tulemusd on järgmised Kilpnäärmepakett
16276-1

Analüüs Tulemus Normväärtus

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on normis, ega seleta kuidagi kehakaalu suurenemist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-Thyroxini vajadus

Tere.
Oktoobris 2016 tehti ultraheli ja seal on leitud sõlmed (väikesed nagu ütles arst). T4 ja T3 oli normi piires, TSH oli 6 mIU/l, anti-TPO näit 660. Jaanuaris 2017 tegin uuesti analüüsid, kus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit ja seetõttu on tõusnud ka TSH näit. TSH 4,2 mIU/l on tegelikult normi ülemisel piiril ja kui FT4 ja FT3 on normis, ei ole tegelikult veel tegemist ...

Loe edasi

Veresuhkur

Tere,

käisin apteegis veresuhkrut mõõtmas. Näpuotsast, tühja kõhuga (12h söömata,joomata).

Sain näiduks 5,7. Kas see on halb ?
Apteeker ütles,et ei ole väga hull veel, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on korras ja muretsemiseks põhjust ei ole. Kui olete ülekaaluline või on lähisugulastel diabeet, võiks suhkrut ka korra perearsti juures määrata, et päris kindel olla.
Tervitades,
Loe edasi

Järsku tekkiv nõrkus

Tere,

kas võib olla, et mul on probleeme veresuhkruga, ehk et ta on liiga madal vahel ?

Mitu korda nädalas ja vahel isegi mitu korda päevas tekib mul järsku tugev nõrkus, et pean ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, et nõrkushoogude põhjuseks on veresuhkru langus, on üsna vähetõenäoline. Sel juhul peaks nõrkus Teid ründama eelkõige öösel ja varahommikul - peale kõige pikemat söögivahet. Igaks juhuks ...

Loe edasi

ülekaalulisus

Tere,

Olen olnud terveelu ülekaaluline, nüüd täpelt selliseseas kui tahaks hea välja näha. Mul ei lähe kaal kuidagi alla ja ma ei oska mitte midagi enam teha. Olen söönud valikuliselt ja liikumist ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Pärilikkus mängib teatud rolli meie kehatüübis ja -kaalus, aga alati annab midagi ära teha ja kindlasti ei tohiks kinni jääda mõttesse, et kõiges on süüdi geenid. Kõige sagedasem viga, mida ...

Loe edasi

Kilpnäärme talitushäired / kiire pulss.

Tere.

Minul on küsimus oma kilpnäärme alatalituse kohta.
Kas ka kilpnäärme alatalitus võib hakata ka mingis etapis pulssi tõstma või kas propranolol võiks kuidagi varjata hoopis kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor naine, siis Teie TSH eesmärkväärtus alatalitluse asendusravi korral on 1-2,5 mIU/l. Enamus Teil määratud TSH väärtustest (ka viimane 21.02.17) jääb eesmärgist kõrgemaks ja seetõtu ...

Loe edasi

Analüüsi vastused

Tere! Kuhu peaksin pöörduma TSH 0,017; A-TPO >600,0; FT3 8,66 ( ref 3,1-6,9-8); FT4 25,39 (ref 12-22).
Veel on üld S2-IgE 1333,0 (norm <87). Kõik allergeenide paneelid on positiivsed ( näit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks allergeenide paneelid on positiivsed, jääb mulle mõistatuseks. Kilpnäärme osas aga mõistatust ei ole - tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaigusega ja sellest põhjustatud mõõduka ületalitlusega. ...

Loe edasi

Kiire kaalutõus

Tere!

Ca 1a8k tagasi sündis minu kolmas laps keisrilõike abil. Rasedus oli raske, kui kaalusin enne rasedust 81kg, siis juba raseduse ajal kaotasin kaalu ning enne keisrit kaalusin 77,5kg. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kirjast lähtuvalt oleks hea võimalusel siiski teha analüüsid (kilpnäärme uuringud, glükoosi ainevahetuse näitajad, jm) ning paralleelselt hinnata ka praegust toitumist-liikumist. Kas viimane ...

Loe edasi

Pikkus

Tere olen 168 cm pikk ja 55 kg aastaga olen 2 cm kahanenud
Mida teha et uuesti kasvama hakaksin
Olen 10 aastat spordiga tegelenud aga kahjuks tervislikel põhjustel juba aasta aega trenni ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on 19. eluaastaks kasvamisvõimalused ammendunud ja tuleb leppida saavutatud pikkuskasvuga. Ka spordist pole abi. Siiski ei peaks Te kasvult ka lühemaks jääma, kui seda just spetsiifiline ...

Loe edasi

Tsüstid,kilpnäärme põletik.

Tere.Mu mõistus on otsas,missuguse arsti abi või ravi ma vajan.Olen kõik proovid ise maksnud.Minu näidud,parem sagar-mõõdud 7,3cm,maht 3,65ml,vasak sagar-mõõdud 11,62cm,maht 5,81ml,kitsus-mõõdud 3,6cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite oma kilpnäärme rahule jätta - see organ küll Teie halvas enesetundes süüdi ei ole. Ultraheliuuringul on kilpnäärme maht normi piires. Sõlmelised muutused on nii väikesed, et vaevusi ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi