Kohv Autor: Tiiu Liebert

Kohv on kohvipuu seemnetest (nn ubadest) valmistatud pulber, ka sellest tehtud ergutava toimega jook. Kohvioad eemaldatakse viljadest, fermenteeritakse (kääritatakse ensüümide toimel) ja kuivatatakse. Iseloomuliku värvi ja aroomi omandavad nad erinevatel temperatuuridel röstimisel. Tumeda rösti puhul on ubadel tumepruun värvus ja intensiivne maitse. Kohvioad jahvatatakse ja segatakse kokku eri nimetuste all turustatavaks kohviks. Segusid, mis võivad koosneda mitmekümnest kohvisordist, koostavad kogenud degustaatorid. Tuntumad kohvitüübid on araabika ja robusta. Araabika on kvaliteetsem, kuid robusta suurema saagikusega ja haiguskindlam. Toodetakse ka lahustuvat ehk kiirkohvi ning kofeiinivaba kohvi. Kohvioad sisaldavad kuni 2,5% kofeiini. Tass kohvi sisaldab 100–115 mg, tass lahustuvat kohvi 75 mg ja tass kofeiinivaba kohvi 1–5 mg kofeiini. Valmis kohvi tuleb juua kohe, sest kohvipaksul seistes imbub kohvisse mõrkjaid ekstraktiivaineid, mis ei mõju hästi organismile.

Kofeiinil on häid ja halbu omadusi. Kofeiin stimuleerib ajutegevust ja südamelihaste tööd. Ta kiirendab põhiainevahetust, seepärast kasutatakse kofeiini teatud kõhnumistablettides. Kofeiin suurendab ka vee eritumist organismist. Rohke kohvijoomine tõstab vererõhku ja pulsisagedust. Et kofeiin suurendab ka maonõre eritumist, tuleb mao ülehappesuse korral kohvijoomist piirata. Eriti ohtlik on aga suur kofeiinikogus lootele

– rasedad ei tohiks päevas juua üle 2 tassi kohvi.

Vt ka kofeiin.

Kohv Kohvipuu valmivate viljadega.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Kodarluu murd

Kukkusin 24, detsembril kodarluu katki 3, jaanuaril oli operatsioon,murd parandadati plaadi ja kruvidega .Kips oli peale opi 2 nädalat, siis asendati ortoosiga , mida peab kandma 2-3nädalat Küsimus on, ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

See on kahjuks väga spetsiifiline küsimus ja ma ei julge selgeid soovitusi anda. Harjutused olenevad, kus piirkonnas oli murd ja miks on vaja kanda ortoosi.

Üldiselt tuleks ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere,

sooviksin veidi infot raseduse kohta peale radiojoodravi.

Mul on Gravesi tõbi (diagnoos alates 2020) ja ees ootamas radiojoodravi. Olen konsulteerinud kahe erineva endokrinoloogiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral tehtav radiojoodravi väikese annusega on OK! Teine lugu on kilpnäärme vähi korral tehtavate suurte radiojoodi annustega - sel juhul võiks küll soovitada munarakkude külmutamist. ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere.
Tehti uuring ja avastati väga väga palju sõlmli kilpnäärmelt, need olevat juba seal ammusest ajast.
Vereanalüüs selline:
AnalüüsTulemusÜhikReferentsväärtus
TSH - 0.68mIU/l0.40-4.00

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on kilpnäärme talitlus normis. Tõenäoliselt on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, kuna Tg IgG tiiter on normist kõrgem. Kilpnäärme medullaarse vähi marker kaltsitoniin ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus?

Tere!
Minu vereanalüüsi tulemused:
TSH <0,01 Refer.väärtus 0,27-4,2
Türeoglobuliin 0,83 " 3,5-77
TSI 1,08 " ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole septiline, tegemist on kilpnäärme ületalitlusega ehk rahvalikumalt toksilise struumaga. Kilpnäärme ületalitlus võib ka väikest palavikku põhjustada, kuigi üle 38 kraadi kehatempratuur ...

Loe edasi

Tere! Käisin mrt-s ja vastus siis tuli selline,kas peaksin muretsema?

Saatediagnoos:Diski prolaps? Spomdülodistsiit? Spondüliit? Radioloogiatehnikumärkus: Uuring teostatud natiivis, eGFR määramata, tellimuses kontrastaine pole lubatud. MRT lülisamba nimmeosast natiivis T1, ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Arvan, et muretsema ei pea, kuna uuringu põhjal ei leitud selget põhjust kaebustele. Sellegi poolest soovitan pöörduda füsioterapeudi poole, kes annaks oma hinnangu ja soovitused, kuidas ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme näitajad on korrras?

Tere

tekkis küsimus seoses kilpnäärme analüüsi vastustega, kas näitajad on normis või peaksin muret tundma? 2019 sai üle elatud hodgkini lümfoom ja pärast seda on olnud meeletu kaalutõus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma ammendavalt vastata, kui ei tea selle labori normivahemikke, kus analüüsi tegite. Siiski on üsna tõenäoline, et TSH väärtus on veidi üle normi (suuremas osas laborites on ...

Loe edasi

Süda paha,kahtlustan,et mul on gastriit.

Süda paha ja hingata raske,varem esines gastriit.Söögiisu puudumine,väsimus.Üldine pidev väsimus ja tüdimus kõigest.

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
Tõenäoliselt on hingamisraskus ja südame raskustunne gastriidi tagajärjed, seda nimetatakse "gastriidi südamemaskiks". Valu südames võib sel juhul tekkida nii pärast söömist kui ka tühja kõhuga. ...

Loe edasi

füsioteraapiline võimalikust ravist

Tere.Kas on võimalik tavaline ravi või nuga luulised struktuurid intaksed mõlema puusaliigese liigese vahemik ahenenud.latraalsed kuni mõõdukad liigesepind sile ,sevimisi osteofüüte, sukondraalsel tsüste ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Puusaliigese artroosi/cam fai ravi sõltub kui hea on puusaliigese liikuvus ja kas seda on võimalik võimlemisega säilitada/ parandada. Viimasel juhul on võimalik endoproteesimist edasi ...

Loe edasi

tüki tunne kurgus

Tere!
Augustis ilmnes mul tüki tunne kurgus,oli ka köha,mis ajas öökima.Käisin perearstil kes leidis,et mul on reflux.
Määrati maomahla vähendavat ravimit.See ei aita
Tehti röntgen,mis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüst on oma olemuselt vedelikukogum ja tsüstid esinevad sageli organites, kus vedelikku produtseeritakse - kilpnääre, neerud, maks. Kilpnäärme tsüstid on healoomulised ja kui nad on väikesed ...

Loe edasi

Lülisamba sinistroskolioosi füsioteraapiline ravi

Umbes aasta aega tagasi hakkasid valud vasakus jalas. Radioloogilise uuringu diagnoos: LülisambaL/S osas ilmneb sinistroskolioos, lülikehad intaksed koldemuutusteta.Raskelt väljendunud spondüloartrootilised ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Ei ole otseselt kindlat harjutuste kompleksi. Iga inimene ja probleem on individuaalne. Skolioos ei ole kindlasti põhiprobleem, mis teie valu põhjustab.
Soovitan pöörduda füsioterapeudi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi