Tee Autor: Tiiu Liebert

Tee on vee järel maailmas teine enim tarvitatav jook. Euroopas juuakse rohkem musta teed, Aasia riikides aga rohelist. Teed valmistatakse teepõõsa lehtedest ja pungadest, kusjuures pungadest ja väga noortest lehtedest valmistatud tee on kõige kvaliteetsem. Teepõõsalehtedes leidub kofeiini, parkaineid ja eeterlikke õlisid, mis annavad teele iseloomuliku värvuse, maitse ja lõhna. Toodetakse musta ehk fermenteeritud (ensüümide mõjul kääritatud) teed, mis moodustab umbes 80% kogu teetoodangust, ja rohelist ning valget teed. Musta tee valmistamisel teelehed rullitakse, et väljuks rakumahl, ja seejärel fermenteeritakse. Kuivatamisel omandab tee musta värvuse ja iseloomuliku aroomi. Rohelise ja valge tee tootmisel inaktiveeritakse ensüümid auruga töötlemisel. Seejärel lehed kuivatatakse. Valget teed saadakse teepõõsa kõige tipmistest, veel avanemata lehepungadest, mida on võimalik korjata vaid mõne päeva jooksul varakevadel. Tuntud on ka keskmiselt fermenteeritud punane tee ehk oolong

Teel on mitmeid kasulikke omadusi. Hästi on teada tee virgutav toime. Tass teed sisaldab umbes 50 mg kofeiini, seepärast ei soovitata kanget teed juua enne magama heitmist. Tees leidub ka mitmeid vitamiine ning kaaliumi-, kaltsiumi- ja magneesiumiühendeid. Must, eriti aga roheline tee sisaldavad palju antioksüdantidena tuntud flavonoide (taimepigmendid), mis ületavad oma toimelt tuntud antioksüdante C- ja E-vitamiini. Tee vähendab ka kaariese ohtu. Rohelise ja valge tee ekstrakti kasutatakse lahjumisdieetide puhul.

Vt ka antioksüdant, ravimtaimed.

Tee Teepõõsad. Tee

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Veresuhkur ja prednisoloon

Tere!


Võtan hetkel astma tõttu prednisolooni 30 mg. Lugesin, et see ravim võib tõsta veresuhkrut. Üks õhtu pool tundi pärast söömist, huvi pärast, mõtlesin, et võiks mõõta veresuhkrut. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, 11,5 mmol/l ei ole normaalne, ka mitte prednisolooni foonil. Jah, prednisoloon võib veresuhkrut tõepoolest tõsta. Soovitan asja arutada Teile prednisolooni määranud arstiga - võib-olla ...

Loe edasi

Kaaliumi kõrge tase veres

Tere!

Iga-aastase vereanalüüsi kontrolli käigus näitas analüüs kaaliumi sisaldust veres 5,8. Perearst hirmutas kohe, et asi lõppeb südameseiskumisega. Ütles ainult, et kui tunnen ennast halvasti, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esiteks soovitan mõne aja pärast kaaliumi taset uuesti kontrollida. Kui varasemalt on antud näit korras olnud ja te ei tarvita ravimeid, mis kaaliumi taset mõjutavad ning teil pole neeruhaigust, ...

Loe edasi

D3 vitamiini tarbimine

Tere
Oleks soov teada,kui palju peaksin päevas D3vitamiini tarbima?
Apteegist saan üht infor ja internetist hoopus teist.Mu D vitamiini näit veres on 81,5
Olen tarbinud ka suvel D3 2500 ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Antud vitamiin D taseme juures pole ehk suvekuudel tõesti lisa võtta vaja. Vähemalt tasuks doosi poole võrra vähendada või võtta praegusi kapsleid vaid mõnel päeval nädalas. Kui sööte ...

Loe edasi

Kilpnäärme vastused

Tere,
kas peaksin muretsema. Synlabis tehtud
kilpnäärmepakett ja tulemused järgmised.
TSH 1.71 mIU/l 0.40-4.00 fT4 12.37 pmol/l 11.5-22.7 TPO IgG 32 kU/l <60

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid on korras. Muretsemiseks pole põhjust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kas on kõik korras siin?

Tere,
kas peaksin muretsema. Synlabis tehtud
kilpnäärmepakett ja tulemused järgmised.
TSH 1.71 mIU/l 0.40-4.00 fT4 12.37 pmol/l 11.5-22.7 TPO IgG 32 kU/l <60

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid on korras. Muretsemiseks pole põhjust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme mure.

Tegin perearstil analüüsid,kontrolliks,FT3-7,55,FT4-16,43 ja TSH-0,008.Kas näidud on korras,tunnen ennast igati hästi,enamus ajast päevitan,päike mu lemmik....Kas kõik on hästi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päris hästi kõik siiski ei ole. Tehtud analüüside alusel on tegemist kergekujulise kilpnäärme ületalitlusega.
Eks analüüsid määranud perearst annab lähemaid selgitusi ja otsustab, kas ...

Loe edasi

Endokrinoloogia

Tere!
Minu TSH on kahe aastaga tõusnud 3,746-lt 9,369-ni.
Minu FT4 on veidi langenud 10,97-lt 10,32-ni.
Mida TSH tõus tähendab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus viitab kilpnäärme hormoonide süvenevale vaegusele - hormoonide tootmine kilpnäärmes hääbub tasapisi. Mingil määral võib TSH tõusu seletada ka kehakaalu suurenemine või L-türoksiini ...

Loe edasi

kilpnäärmepakett

Tere,
kas peaksin muretsema. Perearstil tehtud
kilpnäärmepakett ja tulemused järgmised.
TSH 1.82 mIU/l
fT4 13.8 pmol/l
TPO IgG 338 kU/l
Saan aru , et TPO IgG tulemus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras - muretsemiseks pole põhjust. Kõrge TPO IgG viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. Ravi Te ei vaja, küll aga jälgimist. Edaspidi on vajalik kilpnäärme ...

Loe edasi

Õlavalu

Eelmise aasta suvel tekkis valu vasakusse õlga, mis kiirgas omakorda kaela ning kuklasse. Tundsin, kuidas kõik on pinges. Külastasin füsioterapeuti, kes andis esmalt harjutused kodus tegemiseks, kuid nähes, ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Võimalusel soovitan konsulteerida perearstiga, kes suunab sobiva eriarsti vastuvõtule. Kui konservatiivne ravi pole tulemust andnud ja sümptomid süvenevad, soovitan põhjalikemaid uuringuid. ...

Loe edasi

Vaksiin

Põen neerupealiste puudulikust ja kasutan igapäevaselt ravimeid.Kas võin vaksineerida kui üks ravimitest mida kasutan on hydrocortison 10mg?Ravimi infolehel on kirjas ,et vaksiinidega eriline ettevaatus

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võite vaktsineerida ja koguni on äärmiselt soovitav seda teha. Kui peale vaktsineerimist peaks tõusma palavik, tuleb hüdrokortisooni annust mõneks päevaks kahekordistada nagu Teid on tõenäoliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi