Akne. 26.02.16 / Perearst

Külastaja küsib:

Kuna hetkel veebis ükski nahaarst ei nõusta, siis loodan ehk perearst oskab selles küsimuses nõu anda. Olen alates 13. eluaastast võidelnud akne ja rasuse näonahaga. Lisaks on mul terve elu olnud rasused juuksed ning viimase viie aasta jooksul on läinud juuksed ja näonahk eriti rasuseks. Esialgu nahaarstid kirjutasid akne vastu mulle erinevad pealemääritavaid ravimeid, mille mõju oli marginaalne ning antibiootikume, mille mõju oli ajutine. Sügisel vahetasin nahaarsti, kes kirjutas mulle ravimit roaccutane. Kaalun 60kg ning võtsin päevas 40mg. See ravim aitas suurepäraselt kõikide nimetatud probleemide vastu. Pole vist vaja rääkidagi, kuidas ma ei suutnudki ette kujutada, et mu välimus võib nii palju paraneda sellise väikse asja muutmisest. Küll aga tekkis mul peale kahte kuud roaccutane võtmist jalgadele veider sügelev lööve ning arst otsustas, et lõpetan ravimi võtmise või vähemalt teeksin võtmisest pausi. Tarbisin ka ravimi võtmise ajal vähesel määral alkoholi, ent näidud olid korras. Paraku peale ravimi ära jätmist hakkasid juuksed ja näonahk taas ebanormaalselt kiiresti rasuseks muutuma. Akne tuli ka tagasi, kuid mitte nii hirmsal kujul kui see oli enne ravimi võtmist. Otsustasin akne ravi jätkata antibeebipillidega ning günekoloog kirjutas mulle välja Diane-35 ravimid, mida nüüdseks olen 2 nädalat võtnud. Viimaste päevade jooksul on mu näonahk järsult läinud tagasi selliseks, nagu oli see enne roaccutane võtmist. Kas see võib olla esialgne reaktsioon Diane pillidele või on nüüd see moment, kus roaccutane mõju on täielikult möödas ning olen oma vana näonaha juures tagasi (Roaccutane lühikese/olematu kuuriga lõpetasin 3 kuud tagasi). Millal võin loota, et Diane pillid mõjuma hakkavad ning kas neid on üldse mõistlik tarvitada või on tõenäoline, et ühel hetkel pean nende võtmise lõpetama ning siis tuleb akne tagasi? Samuti küsin, kas mul oleks ehk järgmine aasta hoopis mõistlik uus (seekord pikem ja alkoholivaba) roaccutane kuur läbi teha ning loota, et tulemus (sh rasused juuksed ja peanahk mingilgi määral paranevad).
Samuti küsin ka sellise ravimi kohta, nagu spironolactone. USAs kirjutatakse seda akne korral üsna tihti välja. Minu nahaarst polnud aga sellest ravimist kuulnud. Kas seda ka Eestis akne vastu kirjutatakse?
Samuti soovin küsida ka, mida teha juhtudel kui Diane tõttu on tõusnud vererõhk või peaks kehakaal tõusma? Kas on võimalik sellisel juhul seda vahetada mõne muu aknet raviva antibeebipilli vastu, näiteks Jeanine või peaks ka selle võtmise lõpetama?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Palju küsimusi. Arvan teadvat, mida tähendab kena näolapp noorele naisele, siis proovin vastata.
Roaccutane on üldiselt äärmuslik vahend akne korral kui miski muu ei aita. Diane 35 arvatakse olevat antiandrogeense toimega kontratseptiiv, millel peaks olema rasueritust pidurdav toime. Olen selle toimet jälginud paarikümnel neiul-naisel ja ausalt öelda, toime on pikem ettekujutus. Praegu saadaval vahenditest tundub kõige toimivam ja ohutum olevat Duac-Gel, õhtuti määrida. Skinoren oleks järgmine valik. Kas olete Duac-Geli kasutanud- ikka mitmed kuud ja siis saab hinnata toimet. Spironolacton on K säilitav diureetikum, st veerohi. Ka mina pole kuulnud selle kasutamisest akne korral. Soovitan pidada akne päevikut, otsida seoseid akne ägenemise ja söödud toiduainete, stressi jm vahel. Kuidas Teie näole mõjub mõõdukas päike ja merevesi, nt suvel meres ujudes. Muidugi on päike kuulutatud naha vaenlaseks nr.1, kuid mõõdukalt on see ikkagi hea. Ja kas tegemist on üldse aknega- umbes sarnast haiguspilti võib anda haigus nimega rosatsea mõned vormid, selle ravi on teistmoodi kui akne ravi.
Aga jah, saan soovitada head koostööd oma arstidega ja julgen ka soovitada Duac-Geli, seda kirjutab kas perearst v nahaarst.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Täpid nahal

Tere,

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Loe edasi

unetus

Vaevlen pikka aega unetuse pärast(aastaid).

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Keskkõrvapõletik täiskasvanul

Tere!


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Probleem maoga

Tere!

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Rinnakus valud

Tere, Lgp. Dr Veskimägi!

Varasemalt olen nõu küsinud, seoses mao probleemidega. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

2,5-kuune beebi ei söö

Tere!


Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist

Loe edasi

Sõrmede tenosünoviit ("Trigger finger" / stenosing flexor tenosynovitis)

Tere!


Ma viibin hetkel välismaal ega ole retke ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Valu sõrmedes võib tõepoolest tekkida peale harjumatut pingutust kätega ja antud juhul ongi ülekoormuse tagajärjel tekkinud kõõlustupepõletik kõige tõenäolisem diagnoos. Kuid arvestama ...

Loe edasi

colibakter uriini

Lp. doktor! Olen 58 a naine ja pea aasta hädas colibakteriga kuseteedes, mis uriini külvides suures ulatuses end ilmutab, kuigi olen saanud iga kuu aasta jooksul antibiootikume Cinnat, Ciprinol, Gentamycin, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Hea, et kompuuter ja tüstoskoopia on normis, see välistab anatoomilised muutused, mis põhjustavad normaalse uriinivoolu takistust ja nii põletiku teket. Aga lihtne asi- ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere,

Emal oli käesoleva aasta juuli lõpus mitu puuki. Oktoobri algul oli tal enesetunne kehv ja üks käsi paistetas (käelaba ja sõrmed). Ta ise kahtlustas borrelioosi. Kuna enestunne halvenes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arstimise teeb keerukaks see, et sarnasel vaevusel võivad olla väga erinevad põhjused. Kui esineb ühe piirkonna truse- käelaba ja sõrmed, siis see on pigem omane selle piirkonna vigastusele. ...

Loe edasi

sääreluu valu

Mul selline mure, et kui hüppan või jooksen siis parema jala sisekülg ja sääreluu pealt on valus. Sääreluu pealt katsudes on üks punkt valus ja see punkt on sinine. Peale jooksimist on ka alguses valus ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Sellist jalga peaks kindlasti silmast silma arstile näitama, seda nägemata ja katsumata on väga keeruline midagi kindlat öelda. Kindlasti ei tohiks jalale üle valupiiri koormust anda, seniks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi