Tantstõbi Autor: Toomas Asser

Tantstõbi ehk korea on seisund, mille puhul on kahjustunud peaaju koorealused motoorsed keskused ning haigel esinevad kiired, tõmblevad, ebarütmilised või aeglased, rütmilised, usjalt väänlevad sundliigutused. Haaratud võivad olla üla- või alajäsemed, kehatüvi, kael või nägu, samuti võib tantstõbi olla generaliseerunud (üldine), sümmeetriline või asümmeetriline. Tantstõbe eristab teistest liigutushäiretest juhuslikkus. Tihtipeale teeb inimene nende liigutuste varjamiseks mingeid tahtlikke liigutusi. Avalduseks võivad olla ka grimassid ja röhatused või ohked. Kindlasti on tantstõve tekkes oluline osa aju ühe virgatsaine, dopamiini ainevahetuse häirel. 

Reumaatiline tantstõbi on haiguse kõige sagedasem vorm, mis järgneb streptokokkinfektsioonile ja on sisuliselt peaaju tuumade ehk basaalganglionide väikeste arterite põletik. Haigestuvad lapsed või noorukid. Haigusega võib kaasneda reumaatiline palavik või reumaatiline südamelihase kahjustus.

Tantstõbe võivad tekitada veel Huntingtoni tõbi, mõned ravimid, süsteemne erütematoosluupus, kilpnäärme ületalitlus, rasedus. Huntingtoni tõbi on dominantselt pärilik haigus, mis põhjustab keskeas algava dementsuse ning millele on iseloomulikud vahelduva raskusastmega sundliigutused. Tantstõbi võib kaasneda aju tserebraalparalüüsi sündroomiga (aju basaalganglionide kahjustusega).

Ravimitest põhjustatud tahtmatud liigutused tekivad kõige sagedamini Parkinsoni tõve raviks kasutatava levodopa suurte annuste korral umbes viie aastaga.

Rasedate tantstõbi võib tekkida raseduse esimese kolme kuu jooksul. Ohustatud on naised, kes lapsena on põdenud reumaatilist tantstõbe või reumaatilist palavikku.

Vt ka kilpnäärme liigtalitlus, reuma, süsteemne erütematoosluupus.

Nõuanded sel teemal

Hpv ja klebsiella pneumoniae

Tere.
Ma ei saa enda arsti kätte, kuna ta on reisil. Aga digiloost vaatasin analüüside vastuseid.
Hpv tulemused olid positiivsed, ka LSIL kirjas, samuti tuvastatud bakter klebsiella pneumoniae. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 33-aastane

HPV positiivne ja LSIL on patoloogia, mida tuleb edasi uurida: vajalik kolposkoopia ja biopsia. Ehk saaksite aja juba ise broneerida? ...

Loe edasi

Rinna nibu juures olevad punased täppid

Kas punased täppid võivad olla rinna vähk

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Suure tõenäosusega ei ole.
Küll aga saate alati pöörduda noorte nõustamise keskustesse, kust saate informatsiooni ja abi.
Loe edasi

Vahekord

Tere
Mul selline mure, sain teada et mees on olnud teise naisega vahekorras
Nüüd mul viimasel ajal alt sügeleb ja imelik nagu turse või kihelus
Kas sain teiselt mingi haiguse endale

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil võib olla tegemist tupeseenega, mis on mikrofloora tasakaalu häire. Kasutage Klotrimasol kreemi ja Canesten küünalt apteegi käsimüügist. Pesemiseks on soovitav kasutada niisutavat ...

Loe edasi

Kas endogrinoloogiline probleem?

Tere
Olen 33 aastane naine, põen I tüübi diabeeti ( staaz 22 aastat ). Diagnoositud ka kilpnäärme alatalitlus koos diabeediga aga ravimeid ei ole võtnud aastaid, kuna näidud olnud arstide sõnul normis. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete 1. tüüpi diabeetik soovitan väga nõu pidada oma endokrinoloogiga. Kaalutõus on probleem ka 1. tüüpi diabeetikute jaoks - insuliin on olemuselt anaboolne hormoon. Rasvladestus kipub ...

Loe edasi

Peale Sos-pilli ebaregulaarne menstruatsioon

Tere!

Võtsin sos-pilli peale kaitsmata vahekorda 31. Jaanuar. Kõik oli hästi, 10. Jaanuar algas menstruatsioon, kestis kokku 4 päeva (tavapäraselt 5-6 päeva). Veritsus oli tavapärasest väiksem. ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

SOS pill sisaldab suures annuses gestageeni levonorgestreel, mis sageli võib põhjustada tsüklihäireid. Munasarjades võivad tekkida vedelikukogumid ehk tsüstid, mis tavaliselt 1-2 kuuga ...

Loe edasi

Erektsiooni probleem

Nimelt 3a tagasi oli peenise murdumine. Sel hetkel arstile ei pöördunud, sest oli mõtlemine “küll üle läheb”. Hetkel aga enam peenis täielikult ei kõvane. Õhukeste veresoonte juures on ka mingisugune hele ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Teadmata probleemi ulatust ei hakka siin spekuleerima. Kokku võttes võib öelda, et sellised asjad on kenasti lahendatavad.

Loe edasi

Ambulatoorne hüsteroskoopia

Tere!

Mind suunatakse polüübi kahtlusega ambulatoorsele hüsteroskoobiale. Protseduur on väga hirmutav mu jaoks, eriti peale tutvumist võimalike tüsistustega: soole, kusepõie, veresoonte vigastused, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, märgitud tüsitused on tõesti üliaharvad, ja pigem esinenvad rohkem, kui naisel on mingi anatoomiline omapära, väärareng jne. Paraku on nii et iga väiksema operatsiooni.puhul tuuakse ikka välja ...

Loe edasi

Valulikkus tupes ja voolus

Umbes paar päeva tagasi tundsin et oli aluspesu väga märg ja peale ära pühkimist läks päris kiiresti uuesti märjaks tagasi. Nii et tundsin suuremat voolust kui tavaliselt,, voolus valge ja lõhnatu, ära ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil võib tegemist olla tupeseenega, kuid kaebusi arvestades on kõige õigem minna kontrolli ja lasta teha analüüsid erinevate põletikutekitajate suhtes ( STLH paneel, ureaplasmoos, seenpõletik). ...

Loe edasi

Pap. testi vastused

Külastasin ebaregulaarse menstruatsiooni (kestvus 2-3 päeva, enne/pärast kerge määrimine) tõttu naistearsti. Varasem külastus 2a tagasi. Võeti ka PAP-test. Tulemused: Vedelikupõhise tsütoloogia preparaat. ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Emakakaela rakutesti ei mõjuta eriti menstruatsioon, sest antud juhul on tehtud vedelikupõhine analüüs ning määrimine, vähene veritsus ei sega rakkude hindamist. Teil on analüüsis kerged ...

Loe edasi

Evra Plaaster ja rasedus

Küsimus selles, et kui plaastri vaba nädal algas esmaspäeval ja päevad veel ei ole hakanud, kas laupäeval võime seksida ilma kondoomita? Kas plaastri mõju kestab nii pikalt et on ohutu olla seksuaalvahekorras ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane

Jah, EVRA plaastri rasedusvastane mõju kestab ka 7-plaastrivabal päeval. EVRA skeem on 7+7+7, siis 7-plaastrivaba päeva. Märkige ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi