Tantstõbi Autor: Toomas Asser

Tantstõbi ehk korea on seisund, mille puhul on kahjustunud peaaju koorealused motoorsed keskused ning haigel esinevad kiired, tõmblevad, ebarütmilised või aeglased, rütmilised, usjalt väänlevad sundliigutused. Haaratud võivad olla üla- või alajäsemed, kehatüvi, kael või nägu, samuti võib tantstõbi olla generaliseerunud (üldine), sümmeetriline või asümmeetriline. Tantstõbe eristab teistest liigutushäiretest juhuslikkus. Tihtipeale teeb inimene nende liigutuste varjamiseks mingeid tahtlikke liigutusi. Avalduseks võivad olla ka grimassid ja röhatused või ohked. Kindlasti on tantstõve tekkes oluline osa aju ühe virgatsaine, dopamiini ainevahetuse häirel. 

Reumaatiline tantstõbi on haiguse kõige sagedasem vorm, mis järgneb streptokokkinfektsioonile ja on sisuliselt peaaju tuumade ehk basaalganglionide väikeste arterite põletik. Haigestuvad lapsed või noorukid. Haigusega võib kaasneda reumaatiline palavik või reumaatiline südamelihase kahjustus.

Tantstõbe võivad tekitada veel Huntingtoni tõbi, mõned ravimid, süsteemne erütematoosluupus, kilpnäärme ületalitlus, rasedus. Huntingtoni tõbi on dominantselt pärilik haigus, mis põhjustab keskeas algava dementsuse ning millele on iseloomulikud vahelduva raskusastmega sundliigutused. Tantstõbi võib kaasneda aju tserebraalparalüüsi sündroomiga (aju basaalganglionide kahjustusega).

Ravimitest põhjustatud tahtmatud liigutused tekivad kõige sagedamini Parkinsoni tõve raviks kasutatava levodopa suurte annuste korral umbes viie aastaga.

Rasedate tantstõbi võib tekkida raseduse esimese kolme kuu jooksul. Ohustatud on naised, kes lapsena on põdenud reumaatilist tantstõbe või reumaatilist palavikku.

Vt ka kilpnäärme liigtalitlus, reuma, süsteemne erütematoosluupus.

Nõuanded sel teemal

TSH analüüs

Tere!

Mul jookseb kuues raseduse nädal ja TSH analüüs näitas 2,7 mlU/l.
Perearti sõnul see on normi piires ja saatekirja endokrinoloogi juuurde pole vaja, internetis leidsin et piirnorm ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil ei ole kilpnäärmehaigust ja Te ei saa kilpnäärme osas mingit ravi, võib TSH väärtusega rahule jääda. TSH vahemik 1-2,5 mIU/l on eesmärkväärtus kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravi ...

Loe edasi

väikese varba luu murd

Minu vasema jala väikese varba liigese luumurd oli seevõrd paha et see operatsiooni käigus liideti titaanplaadi ja 4 kruviga. Op oli 8.12.17
kips võeti maha 11.01.18 jalg oli väga paistes ja tarvitasin ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Selle küsimusega peaksite pöörduma Teid opereerinud ortopeedi poole.Ei tea trauma mehhanismi, kuidas operatsioon läbi viidi ja kuidas on fragmentide seis. Mul on raske isegi aru saada, mida Teil opereeriti ...

Loe edasi

Järsku alanud igapäevane peavalu

Tere. Viimased nädal aega hakkab eranditult iga päev mõni tund peale ärkamist paremal otsmikusagaras tugev peavalu, mis kiirgab ka silma. Valuvaigisti ( ibustar) leevendab sümptomid mõneks tunniks, ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
uue tekinud peavalu põhjuste hindamiseks on esmalt vaja hinnata kui palju nad meenutavad varasemalt esinenud peavalusid. Kui nad on sarnased, aga on lihtsalt pikem hoog või peavalude sagenemine, ...

Loe edasi

Polütsüstilised munasarjad

Tere, mul on kaks last (8 ja 4). Nyyd oleks soov saada kolmas, aasta oleme proovinud, aga ei midagi. Tsykkel oli alguses suht regulaarne, aga viimasel ajal venib väga pikaks, juba 35 pæeva ja rohkemgi. ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist.
duphastoni alustamine 10. tsükli päevast on ebatüüpiline. Ei oska põhjendada, kuidas selline lähenemine võiks rasestumist soodustada.
Korduv drillimine võiks jääda varuvariandiks. ...

Loe edasi

rasvkoe kasvaja

tervist pidevalt tekib kaenla alla selline suur paise mida on korduvalt lõigatuud aga ika ja jälle tuleb se tagasi ja aina valusam se on ei suuda neid valusiid enam taluda viimati kui selle jamaga arstile ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See ei ole mitte rasvkasvaja vaid ilmselt hidradeniit - higinäärmete põletik. Mitu korda päevas pesta tuleb sõltub sellest, mis tööd inimene teeb, kui soe ilm on jne. Ainult pesemisega sellest haigusest ...

Loe edasi

valu päraku ja munandite vahelisel alal.

Tere,
Mure selline, et kuskil 2päeva tagasi ärgates tundsin kerget valu päraku juures ja katsudes oli tunda ka veidi nagu mingit moodustist seespool. Esimesel päeval ei pööranud väga tähelepanu, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite pöörduma perearsti poole. Ainult kirjelduse järgi diagnoosida pole võimalik - vajalik näha ja katsuda. Tegu võib olla pärasoole ümbruse põletiku ehk paraproktiidiga.

Loe edasi

Aegajalt põlves terav valu ning sirgeks ei saa panna

Umbes aasta tagasi esines esimest korda trepist käies. Süpmtomiks siis vasakusse põlve lööb suvalisel hetkel terav valu umbes minutiks, seejärel kõik korras. Sirgeks ei kannata valu tõttu põlve panna. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellised sümptomid võivad olla meniski vigastuse korral. Peaksite pöörduma ortopeedi poole - vajalik perearsti saatekiri.

Loe edasi

Sünnitus

Tere!

Olen 24-aastane naisterahvas. Olen 7 nädalat rase, ultrahelis südametöö nähtud. Mure on aga selles, et 4-aastasena tehti mulle südameoperatsioon, kuna südames oli auk, paigaldati klapp. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Kindlasti võtke koheselt ühendust oma kardioloogiga või südant opereerinud arstiga. Ehk vajate lisauuringuid ja lisateste. Otsuse ...

Loe edasi

Kõrge veresete enne põlveoperatsiooni

Põlveoperatsioon on planeeritud nädala pärast ja veresete on 100, lisaks on värske varbaluu murd. Kas oleks mõistlik operatsioon edasi lükata?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pole mõistlik teha plaanilist operatsiooni, kui organismis on põletikukolle. Varbaluu murd vaevalt veresetet nii palju tõstab. Igal juhul informeerige Teid opereerivat ortopeedi.

Loe edasi

TSH, prolaktiin ja IVF rasestumine

Ees on ootamas elu esimene IVF ja olen palju googeldanud seda teemat, lugenud foorumeid (tean küll, et arstid seda ei soovita, aga tunnen, et vajan rohkem infot)

Minu analüüsidest, mis enne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siin ere näide, miks foorumites kolamine on kahjulik! Pikk rida täiesti mõttetuid muresid. Teie prolaktiin on kõrge stressist, ei millestki muust (tegelikult ka!).
Teie kilpnäärme näitajad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi