Beebipillid 01.11.15 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 19 aastane noor neiu ja tahaksin Teie käest veidi nõu küsida.
Tahtsin küsida, mida arvate Teie kui perearst hormonaalsetest rasestumisvastastest pillidest(pillid, spiraal, plaastrid jne)? Otsustasin abi paluda just Teilt kuna günekoloogid enamjaolt kõik pille soovitavad ja kiidavad ning väidetavalt on need ohutud ja kõrvaltoimeteta, siis tahaksin teada teise eriala arsti arvamust. Olen kuulnud ja lugenud nii eesti kui ka välismaa artikleid ja uuringuid kus on välja toodud väga palju ohtlikke kõrvalmõjusid sh trombid, kaalutõus, hormonaalsed häired jne. Samuti on pillide kõrvalmõjude nimekiri infolehel väga pikk ja ausaltöeldes väga hirmutav. Samuti ei istu kohe üldse see mõte, et peaksin päevast-päeva ravimeid sisse sööma. Samuti uurisin, et pillid mõjuvad laastavalt seedeelundkonnale, võivad tekkida ainevahetushäired, toitained sh vitamiinid ei saa enam korralikult imenduda.
Hetkel olengi probleemi ees ja ei tea mida teha. Rasedust on vaja kindlasti ära hoida, lähiaastatel lapsi kindlasti saada ei soovi, pille ja muid hormonaalseid vahendeid kasutada ka ei soovi just eelmainitud riskide tõttu, tervis on ju ometigi kõige tähtsam. Muid variante nagu eriti ei tundugi olevat,kui kondoom. Leidsin ka, et on olemas fertiilsuse monitor mis mõõdab ohtlikke ja vähem ohtlikke päevi, kuid ei tea ka kui palju sellele loota saab.
Jutt tuli nüüd pikk ja võibolla veidi segane, kuid loodetavasti mõistate minu probleemi. Ühesõnaga, milline on Teie seisukoht pillide kohta? Mida soovitaksite ette võtta/kasutada?
Ettetänades ja vastust ootama jäädes,

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist
Kui Te olete terviseprobleemideta mittesuitsetav noor naine, kellel on pikaajaline suhe ühe haigustevaba püsipartneriga ja Teie suguvõsas ei ole tromboosikalduvust, siis on tänapäevased madala hormoonisisaldusega kahekomponentsed pillid (või plaaster või tuperõngas) üks kõige lihtsamaid ja ohutumaid meetodeid soovimatust rasedusest hoidumiseks, kui Teie ja Teie partner just ei soovi kondoomi kasutada (mis on ka alternatiiv, kuid mis oma rasedusvastaselt toimelt ei ole nii tõhus kui pillid ka siis, kui seda iga vahekorra puhul kasutatakse). Fertiilsuse monitor on suhteliselt kahtlase tõhususega meetod ja põhjustab kõigile osapooltele vaimseid kannatusi. Julgeks Teile soovitada pöördumist Noorte Nõustamiskabinetti, kus selliste teemadega ollakse vägagi kurisis ja osatakse Teile silmast silma nõu anda Teile konkreetselt sobivate meetodite osas.
Lugupidamisega
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Täpid nahal

Tere,

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Loe edasi

unetus

Vaevlen pikka aega unetuse pärast(aastaid).

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Keskkõrvapõletik täiskasvanul

Tere!


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Probleem maoga

Tere!

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Rinnakus valud

Tere, Lgp. Dr Veskimägi!

Varasemalt olen nõu küsinud, seoses mao probleemidega. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

2,5-kuune beebi ei söö

Tere!


Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist

Loe edasi

Sõrmede tenosünoviit ("Trigger finger" / stenosing flexor tenosynovitis)

Tere!


Ma viibin hetkel välismaal ega ole retke ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Valu sõrmedes võib tõepoolest tekkida peale harjumatut pingutust kätega ja antud juhul ongi ülekoormuse tagajärjel tekkinud kõõlustupepõletik kõige tõenäolisem diagnoos. Kuid arvestama ...

Loe edasi

colibakter uriini

Lp. doktor! Olen 58 a naine ja pea aasta hädas colibakteriga kuseteedes, mis uriini külvides suures ulatuses end ilmutab, kuigi olen saanud iga kuu aasta jooksul antibiootikume Cinnat, Ciprinol, Gentamycin, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Hea, et kompuuter ja tüstoskoopia on normis, see välistab anatoomilised muutused, mis põhjustavad normaalse uriinivoolu takistust ja nii põletiku teket. Aga lihtne asi- ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere,

Emal oli käesoleva aasta juuli lõpus mitu puuki. Oktoobri algul oli tal enesetunne kehv ja üks käsi paistetas (käelaba ja sõrmed). Ta ise kahtlustas borrelioosi. Kuna enestunne halvenes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arstimise teeb keerukaks see, et sarnasel vaevusel võivad olla väga erinevad põhjused. Kui esineb ühe piirkonna truse- käelaba ja sõrmed, siis see on pigem omane selle piirkonna vigastusele. ...

Loe edasi

sääreluu valu

Mul selline mure, et kui hüppan või jooksen siis parema jala sisekülg ja sääreluu pealt on valus. Sääreluu pealt katsudes on üks punkt valus ja see punkt on sinine. Peale jooksimist on ka alguses valus ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Sellist jalga peaks kindlasti silmast silma arstile näitama, seda nägemata ja katsumata on väga keeruline midagi kindlat öelda. Kindlasti ei tohiks jalale üle valupiiri koormust anda, seniks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi