polüartroos 06.01.15 / Perearst

Külastaja küsib:

Polüartriit(reumatoloogi diagnoos 2014 suvel.)
Kuna olete perearst ja puutute kokku paljude analoogsete teemadega,sooviksin teada,kas selle diagnoosiga on võimalik taotleda invaliidsuspensioni,sest tööl pole enam võimalik käia,kuna ei talu koormust.Oman viimast kuud töötuskindlustushüvitist,mis lõppeb.Selle hüvitise saingi tervislikel põhjustel.Vahepeal käisin 5 kuud tööl(Töötukassa tungival nõudmisel)Tervis halvenes.Tehti labakätest ja labajalgadest röntgen ja kõik vajalikud vereanalüüsid,et välistada reum.artriit.Nüüd on hakkanud valutama ülaselg kaela juurest ja valu kiirgab ka vahel allapoole selga,Öösel on hakkanud valutama rahulikus olekus põlved,(Võtan valuvaigisteid ibupr. ja arcoxia.)Need seljavalud on igal sügisel,kui läheb niiskeks ja külmaks.Neuroloog aastaid tagasi ütles,et ta ei saa aru,millest on need tingitud,aga radikuliit see ei ole.Opereeritud mõlemad käed,carp.canlal.sündroom.(mitmed aastad tagasi)Hiljuti sain liigese süsti pöidla ja randme piirkonda,sest valu oli hull(kenalog)vist oli selline nimi.Kui saadeti reumatoloogi juurde,siis hakkas hommikuti käte jäikus,kokku ei saa suruda,sõrmed osaliselt jäävad teistest maha(sirutades),sõrmused ei mahu enam mitu aastat sõrme,valu kiirgb ka lihastesse.
Ei ole küll sobiv kirjutada oma töötuskindlustuse omamisest ja selle lõppemisest,sest öeldakse,et oma sotsiaalsed probleemid inimene lahendagu ise,aga leian,et see on väga tugev tervise probleem ja töökohti pole valida.
Vahel on parem konsulteerida võõra arstiga,kui oma pereatstiga.Sain aru oma perearsti käest,et artroosiga ei saa puuet aga artriidiga saab.Mõlemad on aga reumaatilised haigused ja väga valulikud.Kas peaks olema veel mingi terviserike,et saaks taotleda püsivat töövõimetust(võibolla ei räägi õigete terminitega,aga loodan,et saate aru.Kas artroosiga on võimalik,et kaasneb simadest tugev pisarate vool(ei nuta),eriti õues ja arvutiga töötades.Une häired,aravan,et põlvede valu ajab öösel ülesse,kardan,et see pika-ajaline hiiliv haigus käib loomulikult ka psüühika peale.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Proovin vastata. Üks asi on haigus, kuid olulisem on sellest tulenev talitlushäire ja see on alati igal ühel erinev. Kindlasti saab taotleda töövõimekaotuse ekspertiisi, kui kirjeldatakse täpselt ära praeguse seisundi ja vaevused. Ka hormoonsüst on viide sellele, et tegemist pole niisama haigusega. Uurimist vajavad ka põlved ja lülisammas- kardan, et siit tuleb ka mitu tõbe juurde.
Tähtsam on hea koostöö ja usaldus oma arstidega.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Täpid nahal

Tere,

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Loe edasi

unetus

Vaevlen pikka aega unetuse pärast(aastaid).

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Keskkõrvapõletik täiskasvanul

Tere!


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Probleem maoga

Tere!

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Rinnakus valud

Tere, Lgp. Dr Veskimägi!

Varasemalt olen nõu küsinud, seoses mao probleemidega. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

2,5-kuune beebi ei söö

Tere!


Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist

Loe edasi

Sõrmede tenosünoviit ("Trigger finger" / stenosing flexor tenosynovitis)

Tere!


Ma viibin hetkel välismaal ega ole retke ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Valu sõrmedes võib tõepoolest tekkida peale harjumatut pingutust kätega ja antud juhul ongi ülekoormuse tagajärjel tekkinud kõõlustupepõletik kõige tõenäolisem diagnoos. Kuid arvestama ...

Loe edasi

colibakter uriini

Lp. doktor! Olen 58 a naine ja pea aasta hädas colibakteriga kuseteedes, mis uriini külvides suures ulatuses end ilmutab, kuigi olen saanud iga kuu aasta jooksul antibiootikume Cinnat, Ciprinol, Gentamycin, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Hea, et kompuuter ja tüstoskoopia on normis, see välistab anatoomilised muutused, mis põhjustavad normaalse uriinivoolu takistust ja nii põletiku teket. Aga lihtne asi- ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere,

Emal oli käesoleva aasta juuli lõpus mitu puuki. Oktoobri algul oli tal enesetunne kehv ja üks käsi paistetas (käelaba ja sõrmed). Ta ise kahtlustas borrelioosi. Kuna enestunne halvenes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arstimise teeb keerukaks see, et sarnasel vaevusel võivad olla väga erinevad põhjused. Kui esineb ühe piirkonna truse- käelaba ja sõrmed, siis see on pigem omane selle piirkonna vigastusele. ...

Loe edasi

sääreluu valu

Mul selline mure, et kui hüppan või jooksen siis parema jala sisekülg ja sääreluu pealt on valus. Sääreluu pealt katsudes on üks punkt valus ja see punkt on sinine. Peale jooksimist on ka alguses valus ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Sellist jalga peaks kindlasti silmast silma arstile näitama, seda nägemata ja katsumata on väga keeruline midagi kindlat öelda. Kindlasti ei tohiks jalale üle valupiiri koormust anda, seniks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi