Põiepõletik 09.05.11 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,

probleem siis selles, et märtsi keskel sai põetud grippi ning peale seda algasid põieprobleemid (pidev tunne, et põis ei tühjene korralikult ja peale vetsus käimist on ikka häda). Aprilli lõpu poole käisin günekoloogil, proovid olid korras. Kuna rääkisin ka oma põieprobleemist, siis tehti ka uriiniproov. Vastus näitas baktereid. Käisin perearstil ning kirjutati välja ravim Berlocid, mida võtsin 3 päeva 2 tabletti päevas. Läks paremaks. Nädal peale viimase tableti võtmist käisin ja lasin omal algatusel (diagnostikakeskuses) teha uue uriiniproovi ning lisaks sellele ka uriinikülvi. Külvi vastus oli negatiivne, kuid sademe mikroskoopia näitas ikka bakterid. Siit ka minu küsimused:
1) Kui usaldusväärne on külvi negatiivne vastus kui arvestada seda, et see tehti vaid nädal peale Berlocidi tabletikuuri?
2) Kas peaksin laskma uue külviproovi teha ja kui, siis millal (mitu nädalat peale Berlocidi võtmist)?
3) Mida näitavad üldse need kolm plussmärki bakterite taga? (sademe mikroskoopia: bakterid +++


Aitäh ning kõike head soovides!

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
Külv võib olla negatiivne nii lühikest aega peale antibiootikumikuuri lõppu, s.t. baktereid võib uriinis olla, kuid mitte sellisel määral, et nad kasvama läheks. Nüüd oleneb kõik Teie kaebustest: kui nad vähenevad ja kaovad, siis võib teema lõpetatuks lugeda (see on normaalne, et kohe peale ravikuuri lõppu jääb põis mõneks ajaks niiöelda "ülierutatuks; urineerimine on veidi sagedam, pakitsus tekib tavalisest väiksema uriinikoguse põide kogunemise peale ning lõpus on põietühjenemise tunne mittetäielik), kui aga kaebused ei kao või koguni võimenduvad, siis on sobilik külvi mõne aja möödudes korrata - näiteks 2 nädalat peale kuuri lõppu. Mikroskoopial võib bakterite leid olla ka normaalne - mingil hulgal on neid uriiniproovis alati ja see oleneb väga palju ka uriiniproovi säilitamistingimustest ning laborisse jõudmise kiirusest - toatemperatuuril hoitud proov peaks laborisse jõudma vähemalt poole tunni jooksul, muidu hakkavadki bakterid seal sees paljunema. Kolm plussi tähendab üldiselt "palju", aga kuna mikroskoopial kasutatakse kamberloendust, s.t. mitu bakterit on teatavas hulgas vaateväljades, siis ei ole 3+ numbriliselt väga hästi hinnatav väärtus.
Praegu on kõige olulisem palju vedelikku tarvitada, külmetamisest hoiduda ning edasise kulu suhtes jälgimist rakendada, sest sellised põletikud tuleb väga korralikult välja ravida.
Kõike paremat soovides,
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

köha

Tere !

Olen hädas hootise köhaga kaks ja pool aastat.See ägeneb kui saan natukenegi külma .. või on stessirohkem aeg.Ägedal perioodil on köha kõva ja rögaeritusega (värvitu-limajas),kurguvalu,aeg-ajalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitaksin teha spirograafia ehk uuring kopsuastma suhtes. Võib olla ka harvem esinev haigus- köhavariantne astma, selle raviks hingamisteede lõõgastid-põletikuravimid. Need on vaid mõned ...

Loe edasi

Röga ja vilin kurgus/kopsudes

Tere! Olen vaevelnud tugeva köha käes juba umbes kaks nädalat ja sellega kaasneb ka rõve ning paks röga. Kuulda ja tunda on ka tugevat vilinat/lärinat vasakpoolses kopsus. Nüüd on ilmnema hakanud ka nõrkus ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
"Rõve ja paks röga" viitab bakteriaalsele põletikule. Oma kogemuse alusel on abi klaritromütsiinperekonna antibiootikumist. Arst ei tugine otsustes vaid vereproovile, vaid vaatab haiget ikka ...

Loe edasi

piinav köha

Tere!

Laps tõi lasteaiast viiruse-olime terve perega haiged.Kurguvalu hirmus nohu ja lisandus köha.Palavikku polnud,laps põdes vaid ühe päeva.
Nüüd on jäänud jube köha,mis piinab eriti ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mul on selline kogemus, et kui eelnevalt üsna tervel inimesel köha piinab üle 7-10 päeva on sageli tegemist atüüpilise hingamistede põletiku tekitajaga, klamüüdia, mükoplasma jm. Olen raviks ...

Loe edasi

Pearinglus

Tere!

Seoses viimase paari reisiga (kaks korda laevareis ja korra lennukireis) olen tähele pannud, et "kõigun" pärast reisi veel nädal-kaks, kuigi olen siis juba maismaa peal ja elu taas tavarutiinis. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tõenäoliselt on tegu kinetoosiga, ehk tasakaalusüsteemi liigtundlikkusega. Sellest saab ülevaate siit: http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/teeme-ise/soiduhaigus-voib-rikkuda-reisi?id=55551848
Loe edasi

Probleemid maoga

Tere,

Mul on pikemat aega probleemid maoga. Sümptomiteks on gaasid kõhus ja pidev kõrvetamine. Olen söönud nexiumi pea 1,5 aastat. Tehti gastroskoopia uuring, aga minu perearst ei seleta mulle ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Teie kiri on õpetlik kõigile arstidele- väga tähtis on aja leidmine ja selgitused uuringu tulemustest. Kui see jääb ära, on tulemuseks sageli suured kannatused ja hoopis ...

Loe edasi

kolibakter põies

Tere! Olen juba kolm aastat hädas kolibakteriga, mis tekitab kuseteedes pidevalt põletikke. 4- 5 korda aastas võtan antibiootikume, paar kuud on rahulik, siis korduvad samad hädad. Perearst ütleb, et sellest ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kui on sagedased põiepõletikud, siis on õige teha uriini mikrobioloogiline uuring ja määrata ravimtundlikkus. Koli bakter on sagedasem põletikutekitaja kuseteedes. Ravi peaks olema päris pikk- ...

Loe edasi

Sügelevad kõrvad!

Tere,hea doktor!!
Kõigepeat täna eelmise vastuse eest(seoses vererõhu rohu,,Nebilet) kasutamisega).Aga tahtan veelkord Teie arvamust ja ehk soovitust.Antud probleem on ammu(umbes 1.5 aastat)vahel ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevus on omane väliskõrva ja kuulmekäigu eksematoidsele põletikule. Olen määranud raviks kõrvatilgad- Ciprobay, 1 tilk 2-3 x päevas, 1 nädal. Ehk Teie perearst vaatab kõrvu veelkord ja kirjutab ...

Loe edasi

Ravimite võtmine

Tere!

Olen 69-aastane mees, kel oli u. 1,5 aastat tagasi müokardiinfarkt. Selle tulemusena pean võtma järgmisi ravimeid: Plavix, Hjertemagnyl, Pantoprazole Mehpa, Canocord ja Atorvastatiin. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan ära jätta 3 päeva enne hamba tõmbamist Hiertemagnyli ja Plavixi. Nõu annab ka hambaarst. Alati peab hindama riske, antud olukorras on veritsuse risk suurem kui mõne südametüsistuse ...

Loe edasi

Pärakus imelik tükk,natukene annab tunda.

Tere,sooviks teada millega tegu pildil,ütleme nii et ta annab vahepeal tunda ka aga mitte valusalt.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
1 pilt on etem kui 1000 sõna. Tegemist on välise pärakuveenikomu ehk hemorroidiga, kerge põletikuga.
Käsimüügis on saadaval salv Preparation H, arst võib kirjutada mitmedi valu ja põletikuvastasied ...

Loe edasi

Valu

Novembri lõpus lõi mul parema neeru peal välja hunnik ville-ohatis.Enne seda olid tugevad valud,algas kaelast siis käevarre pehmetes kudedes pöidla padjakesse ja lõpuks veel kandus reie sise poole valud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Päris vöötohatise moodi Teie vaevused ei ole. Villidega kulgevaid haigusi on mitmeid. Soovitan pöördumist oma perearsti vastuvõtule. Kolleeg on õppinud piisavalt nahaahaigusi, teeb hoolsa ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: