Küsimus puukborrelioosist jätkub 24.09.03 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere. Ma ei tea, kas usaldada oma perearsti või mitte. Siiani olen teda usaldanud ning ma tahaksin teda usaldada,aga ta räägib väga vähe. Mina tahan,et minuga räägitakse põhjalikult,seetõttu pöördun oma probleemiga Teie poole.20 aug. oli mul puuk rinnapiirkonnas.Paari nädala pärast olid mul külmavärinad ning pea valutas,hommikuti palavikku ei olnud, õhtuti oli t 37-37/1,veel oli nohu, kurk oli punane,aga köha ei olnud.Eelmisel päeval käisin ujumas.Arsti poole kohe ei pöördunud,kuna arvasin,et tegu on külmetusega ning haigusnähud kadusid paari päeva pärast, va nohu ja kurgu punetus.Siis tekkisid valud rinnapiirkonnas ning ma pöördusin perearsti poole.Arst kuulas mind,katsus rinnapiirkonnast erinevaid kohti küsides,kus on valus.Mõnes kohas oli valus,kus ta katsus,mõnes kohas ei olnud valus,veel vaatas ta mu kurku.Arst ütles,et ta arvab,et need valud on puugist põhjustatud,rohkem ta sellest haigusest ei rääkinud.Ta kirjutas mulle välja doksütsükliini 1tablett 2* päevas ning ibuprofeeni 1* päevas.Mingeid uuringuid ta mulle ei teinud. Doksütsükliini tarvitamise ajal tekkisid valud liigestes üle kogu keha,samuti allergia ning higistamine. Kui järgmisel korral arsti juurde läksin,siis ta ütles,et allergia tõttu ma ei tohi seda ravimit tarvitada ning ütles, et ma võtaksin ibuprofeeni3* päevas. Doksütsükliiniravi ajal tekkisid valud paremasse rinnapoolde harvem ning nad muutusid nõrgemaks, kui varem.Ibuprofeeni tarvitamise ajal tulid valud sinna tagasi umbes sama sagedusega ja tugevusega kui enne doksütsükliini saamist.Paar päeva tagasi tekkisid mul valud neelamisel. Tegelikult ei oska ma neid valusid päris hästi kirjeldada, kuna mul varem selliseid valusid pole olnud.Hingata ei ole valus,neelata saan, aga mingi takistus on ees ning kõri katsuda on valus.Pluusi äär oli vastu kõri ja siis oli ka valus.Vahetasin pluusi ära,siis läks natuke paremaks.Valu tekkis siis,
kui olin treppidest üles-alla käinud ning klassi läinud.Enne seda olin söönud.Klassis tundsin,et röga on kurgus,neelasin selle alla.Valu möödus umbes tunni aja pärast.Õhtul käisin 15 min ja läksin bussi peale,bussis oli palav
(klassis oli ka palav) ning valu tekkis uuesti ning alates sellest ajast on valu kogu aeg olnud, vahel nõrgem,vahel tugevam. Täna käisin jälle arsti juures ja rääkisin talle sellest valust. Tema katsus seda kohta,tegi mulle EKG ning ütles,
et arvab, et mu kaebused on põhjustatud närvisüsteemist ning kirjutas välja rahusti xanax 1tablett 2* päevas ning ütles,et ibuprofeeni võtta 2* päevas.Veel kirjutas ta saatelehed homseks uuringuteks(vereanalüüsid ja seroloogiline uuring puukborrelioosi-ja entsefaliidi suhtes) Mul tekkis mitmeid küsimusi. Kas tõesti võib nii olla, et muretsemisest tekivad valud neelamisel. Ma siiani ei ole oma haiguste pärast väga palju muretsenud, mul pole ka raskeid haigusi olnud.
Aga selle haiguse pärast muretsen küll,sest olen kuulnud,et borrelioos on raske
haigus.Võibolla tekkisid need valud neelamisel füüsilise pingutuse tõttu, kuigi tavaliselt olen käinud 15 min ning treppidest üles-alla ning sellest ei ole varem valusid tekkinud. Perearst ei öelnud mulle,et pingutada ei tohi ning üks asi juhtus veel. See juhtus siis, kui ma Teile esimene kord kirjutasin,aga Teie vastust ei olnud veel kätte saanud.Jooksin bussi peale ningma ei saanud mõnda aega hingata ning siis tekkis korraks ka see valu neelamisel.Jäin seisma
ning sain jälle hingata ja valu kadus ära.Eelmises kirjas Te ütlesite,et peaksin vältima füüsilist pingutust ning jooksmist olen vältinud. Muidu olen füüsiliselt küllaltki tugev, käin rahvatantsus.(selle haiguse ajal ei ole käinud) Kas ma peaksin seda rahustit võtma ning kas puugihaiguste vastu on ka muud ravimit peale doksütsükliini.Kas perearst on mind õigesti ravinud.Lugesin doksütsükliini infolehelt,et seda kasutatakse peale teiste haiguste ka borrelioosi raviks ning selle tõttu arvasin et mul on borrelioos.Arst saatis mind alles nüüd uuringutele, kas nii on õige, et hakatakse ravima enne,kui saadetakse uuringutele.Mulle tundub,et arst ise ka ei tea,kas mul on borrelioos või entsefaliit.Kas arst määras mulle rahustit liiga kergekäeliselt.Ma ei ole kunagi võtnud tablette, mis mõjuvad psüühikale ning mul on umbusk selliste tablettide suhtes.Selles mõttes,et ma arvan, kui on psüühiline probleem, siis sellest peaks ilma tablettideta jagu saama.Veel unustasin ütlemata,et täna õhtul oli temperatuur37*. 24.09. Aitäh.Kadri.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere Kadri
Teie kiri algas küsimusega, kas usaldada oma arsti või mitte. Sellele ei saa olla muud vastust kui jah, arsti peab usaldama. Võib tunduda, et ta ei taha rääkida või ei uuri piisavalt palju. Kui selline tunne tekib, siis on kõige õigem oma arstilt kõike täpsustada ja paluda vahest lisaselgitusi. Tihti on nii, et haige vastuvõtul ei oskagi midagi küsida, küsimused tekivad hiljem. Neid koguneb kohe nii palju, et vaene patsient jääb veel haigemaks. Ta uni on halb kuna pidevalt mõtleb kõige peale, loeb raamatuid, küsib kõigilt nõu ja lõppkokkuvõttes võib juhtuda nii, et ka psüühhika saab veidi kurnatud. See pole veel vaimuhaigus, mis nõuab eriravi, vaid lihtsalt vaimne kurnatus.
Leian, et Teie arst on oma tööd teinud hästi ja põhjalikult. Alati ei ole vajalik määrata enne uuringud ja siis ravi. Needsamad analüüsid puukborrelioosi ja entsefaliidi määramiseks võtavad aega oleneb elukohast mitu päeva-isegi nädalaid. Sageli on ka haiguspilt omane konkreetsele haigusele ja seetõttu määrataksegi ravi.
Kui tekkis doksütsükliini sobimatus siis lihtsalt ei vedanud. Seda ravimit määrates ei ole võimalik ette näha. Seda ravimit saab asendada küll, kuid seda otsustab Teie arst. Ma arvan, et ta ootab laborivastused ära ja langetab otsuse edasise põhjal nende alusel.
Palun pöörduge taas oma arsti poole ja arutage kõike lähemalt. Kindlasti Teie arst vastab kõigile küsimustele ja Teil hakkab parem.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Villid

Selline mure , et teisipäeva òhtu hakkas naba juurest kihelema, kolmapäev oli juba siuke nagu esimesel pildi poolel ja tänaseks juba selline nagu teisel pildil ja naha alt on siuke kõva.
Kolmapäeval ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Grupiviisilised villid punetuse foonil võivad olla põhjustatud ka herpesviirusest. Soovitan teil pöörduda esimesel võimalusel oma perearsti poole, sest juhul kui tegu on herpesega, on ravi ...

Loe edasi

Põiemure

Tere
Mul mure pideva pakitsustundega nagu oleks pissihäda.Augustis tehtud uriinianalüüs,leitud klebsiella pneumoniae.Kirjutati antibiootikumiravi.
Ravi leevendas olukorda aga mure pole kadunud.10 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan korrata uriini testriba ja mikrobioloogilist analüüsi. Perearst aitab täpsustada ka vaevust, Umbes nii avaldub "üliaktiivne põis", overactive bladder. Infot saab näiteks siit https://urologyhealth.org/urologic-conditions/overactive-bladder-(oab). ...

Loe edasi

probleem põsega

Tere.Minu mure on järgmine.Tunnen midagi vasaku põsesarna piirkonnas,mida ei saa nimetada valuks.Põsesarn õhetab,punetab.
Kõige rohkem õhetab põsk kuuma pliidi ääres süüa tehes.Kui asetan
põsele ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Paistab, et Teil on mitu erinevat probleemi. Põsepunetus, tekib eriti kuumas on omane nahahaigusele nimega rosacea. Põse "sisemised"vaevused võibad olla seotud hoopis hammaste probleemiga., ...

Loe edasi

Lümfisõlmede suurenemine kaelal

Tere,

Mul on mure seoses suurenenud lümfisõlmedega kuklal juuksepiiril. Avastasin lümfisõlme juhuslikult, kuna samas kohas on tugev peasügelus. See juhtus 3-4 kuud tagasi ning seejärel pöördusin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Täpset daignoosi ja ravi kirja teel pole võimalik korraldada. Aga mõned mõtted siiski. Olen märganud mõnikord esinevat šampoonivahetusest tekkivat nahareaktsiooni, allergiline kontaktdermatiit ...

Loe edasi

Koguaeg on paha olla

Tere, viimased aasta aega on olnud mul koguaeg paha olla ja pea käib ringi. Olen käinud arsti juures et teha teste jne, et saaksin teada mis mul on, aga kunagi vastust pole saanud. Niisis kas oskaksite ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Saan vaid soovitada taas pöördumist oma arsti vastuvõtule. Jah, osa probleeme saab selgeks esimesel vastuvõtul, osa aga mitte. Nende selgitamiseks on vajalikud korduvad arstikülastused, hindamine, ...

Loe edasi

Nabast eritis

Tere!
Nimelt on probleem selles, et viimased paar päeva on hakkanud naba sügelema ja hiljem nö kuivanud eritist näha, see on päris hirmus. Kas oskaksite mind aidata?😇

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
KIrjelduse ja pildi järgi tundub, et tegu on põletikuga nabas. Jääb mulje, et Teil on sügav naba ja selline naba vajab seestpoolt regulaarset puhastamist, Vastasel juhul võib nabasse koguneda ...

Loe edasi

Lümfisõlmed

Mureks on paistes lümfisõlmed kõrva taga. Paistes olnud alates aprilli löpp -mai algus 2017 ehk siis umbes kuus kuu. Algas tõenäoliselt külmetuse tagajärjel peale laevareisi. Lümfid ei ole valulikud, aegajalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Minu vastus on lühike- esimesel võimalusel perearsti vastuvõtule, vereproovid, kopsupilt, ultraheli kõhukoopast, ilmselt ka peennõelbiopsia lümfisõlmest. Siis selgub, kuidas edasi.
Head ...

Loe edasi

Mycoplasma pneumoniae

Tere!

15-aastasel lapsel oli kolm kuud tagasi kopsupõletik. Põletikku põhjustavat bakterit tookord välja ei selgitatud, esmalt väljakirjutatud amoksitsilliin ei mõjunud, aitas klaritromütsiin.

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kindlasti ei saa ma tervikpilti omamata sh. patsienti nägemata anda hinnangut, kas antibiootikumikuur oli konkreetsel juhul näidustatud või mitte ja milline peaks olema soovituslik režiim. ...

Loe edasi

Nebilet 5 mg.

Tere,hea doktor!

Sain mõniaeg tagasi oma kardioloogilt antud ravimi,NEBILET 5 mg.Ei ole seda rohtu veel võtnud,kuna minu arst on puhkusel ja perearstilt otseselt,,targemaks,,ei saanud.Tahan ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Nebilet, toimeainega nebivolool on pehme toimega vererõhuravim. See sobib eriti hästi kui vererõhk on periooditi kõrgem ja siis jälle normis. Vererõhuravi on pidev, nii ...

Loe edasi

Eosinofiilide arv

Tere! tegin hiljuti vereproovi, et saada pilti oma tervislikust seisundist. Kõik näitajad olid korras, va Eosinofiilide arv kõrge, 0,46 E9/L. Mida see täpselt tähendab ja kas peaksin nüüd kindlasti laskma ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Loen Teie kirjast, et eosinfofiilide hulk on 0,46 EO x 10 astmel 9/L. Norm on 0-0,5, protsentides 1-6% leukotsüütide üldhulgast. Teie analüüsi tulemus on normis, juhul kui ei ole ümber kirjutades ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: