Migreeni hood 12.11.17 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere. Olen varem ka teie juures käinud, konsultatsioonil ja uurisime minu peavalud põhjust. Esialgselt me profülaktikalist ravi ei alustanud.kuna mul diagnoositi auraga migreen. Paar kuud oli hea ja rahulik, kui tarvitasid ravimit maxalt 10 mg. Kahjuks see ei toiminud ja algasid uuesti meeletud valud. Pöördusin uuesti arstile ja sain uue neuroloogi - Kati toome juurde. Tema tegi uuringu, elektri juhtmetega seoses (müts pähe ja sai mingeid impulsse). See midagi ei näidanud . Alustasime prof. ravi - võttes topiramaadti. Võtsin seda 6 kuud. Aga kuna kaal langes meeletult peaagu 10 kg. Lõpetasime selle võtmise. Ja öeldi et kui läheb hullemaks, tuleksin tagasi vastuvõtule. Kui aus olla ei ole paremaks läinud ja ei jaksa lihtsalt tulla tartu, kui mingeid uuringuid ei tule ja abi ei saa. Ja viimane 2 nädalat on olnud suured peavalud. Ainuke mis leevendab on maxsalt 10 mg, kui see aitab ainul 1 päev, järgmine päev on sama suured valud. Kiirabi poole pöördudes, ei saa ka sealt abi. Pea valudega kaasneb ka, tugev tasakaalu kõikumine ja selline tunne, et kohe minestan. Ma vabandan, et teid tülitan kuid ei tea kelle käest veel abi/nõu küsida. Loodan, et saate aidata.

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
kirjast jääb mulje, et migreenihood on muutunud praktiliselt igapäevasteks. See tähendab, et migreen on läinud üle kroonilisse faasi (krooniline migreen). Sellega sageli kaasub valuvaigistite liigtarvitamine, mis viib teisese peavalu lisandumiseni (krooniline peavalu ravimite ületarvitamisest). Mõlematel on efektiivne ravi olemas. Tipramaat kuulub nende hulka, kuid taluvuseporbleemide tõttu soovitan valida midagi muud. Konkreetse profülaktilise ravimi valik eeldab juba otsest arstliku konsultatsiooni. SA TÜK Peavalukliinikus olete kindlasti oodatud, siin töötab terve peavalumeeskond (s.t. 2 arsti, 2 peavaluõde, peavalu psühholoog...).
Senini aga soovitan proovida mitte tarvitada MAxalti enam, kui 10 päeva kuus ning arutada perearstiga, kas oleks võimalik alustada profülaktilist ravi amitriptülliiniga, mis on esimese valiku ravim selles olukorras.
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Migreeni ravimi võtmine

Tere!
Käisin Teie juures vastuvõtul 11/2014. Diagnoosisite mul aurata migreeni ja kirjutasite välja Cinie tabletid (50 mg Sumatriptaan).
Migreeni hood esinevad mul ca 1 kord/kuus. Migreeni ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
sumatriptaan on migreeni hooravi kuldne standart, nagu seda sätestab Euroopa migreeniravi juhend. Tõepoolest, esimene soovitus on proovida võtta 100 mg, mis on samuti lubatud ühekordne annus. ...

Loe edasi

Auraga migreen ja mirena

Tere! Soov on endale rasestumisvastast vahendit hakata panema. Mul nimelt on auraga migreen, mis hakkas teismelise eas. Hood on üle aasta või kahe ja oli ka aeg, kus oli 10 a pausi (siia kuulusid raseduse ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
On leitud, et migreen on isheemilise insuldi riskifaktoriks. Risk on suurem auraga migreeni korral. Üldiselt on aga insuldi risk noortel naistel madal ning alla 35-aastastel peame otsima ning ...

Loe edasi

Migreen

Tere! Küsimus on siis seoses migreeniga, nimelt on mul migreen ja mul hakkasid hood pihta siis, kui ilmad hakkasid muutuma. Hood on kestnud juba üle kuu aja, vahepeal jääb mõni üksik päev vahele, mil hoogu ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
Ilmselt on migreeni diagnoos juba varasemast, halvenemine on nüüd kuu aja jooksul. Cinie tablettide lõputu võtmine ei ole hea. Soovitan minna uuesti arsti vastuvõtule, et uurida, kas on ka ...

Loe edasi

Migreen

Tere!
Ma nimelt vaevlen auraga migreeni all, esmalt silmade ees sähvatus, siis parema poole käe, suu väljasuremine, surisemine. kuid mitte jalad.Kõnehäired ja arusaamine on häiritud. See kõik kokku ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
Tõenäosus peaajus kollete tekkimiseks on auraga migreeniga inimestel suurem. See suhteline riski suurenemine ei tähenda üldse, et reaalne oht väga suur oleks - absoluutne sagedus on ikka väga ...

Loe edasi

Peavalud

Tere!

Umbes 15 aastaselt tekkisid mul vahel peale treeninguid (siis kergejõustik, nüüd korvpall) tugevad peavalud, millele eelnes silme ees "sädelus". Täna lugesin siit lehelt, et seda kutsutakse ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

pigem eeldan, et tegemist migreeniga kui et see on seotud kõrgvererõhuga.

Loe edasi

Migreen

tere,
mul on lapsest peale esinenud aeg-ajalt peavalu hood. Viimasel ajal on need peavalu hood sagenenud. Tavaliselt algab peavalu hommikul ärgates või ka tuima valuga eelmisel õhtul. On esinenud ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Nagu kirjast nähtub on esmaselt tegemist hootiste peavaludega, kuna need on alguse saanud juba lapseeas ja kaebused tekivad ja kaovad võiks tegemist olla migreeni või migreenilaadsete peavaludega. Antud ...

Loe edasi

Peavalud lapsel

Tere.
Kuidas diagnoositakse migreeni? Kas seda on võimalik üldse ilma igasususte proovideta, lihtsalt sümptomite põhjal määrata?
Olen 7 aastase poisi ema. Lapsel esinevad peavaluhood, mille ...

Vastas dr Sulev Haldre

Migreeni diagnoos esitatud andmete alusel on väga tõenäoline. Migreenihoo puhul võivad esineda erinevad probleemid: valu, iiveldus jne. Patsiendi vajadustest lähtuvalt soovitatakse kas valuvaigistid, iiveldusevastast ...

Loe edasi

Migreen

Mul on juba aastaid olnud migreeni hood.Kas te võiksite mulle öelda,kuidas ma migreeni hoogudest
lahti saaksin?

Vastas dr Sulev Haldre

Te kirjutate, et olete 14 aastat vana. Migreenihoogude sagedus võib kasvades oluliselt väheneda, hood võivad hoopis kaduda. “Välja ravida” migreenihoogusid ei saa.

Te kirjutate, et täiendava ...

Loe edasi

Migreen

Minu pojal on alates teisest eluaastast ilmnenud erinevate kulgemis viisidega peavalu.Algasid peavalud alati äkki ja süvenesid kiiresti.Laps muutus lojuks ja nuttis niikaua kuni tablett mõjuma hakkas.Laps ...

Vastas dr Sulev Haldre

Peavalude põhjustena on välistatud peaaju haigused (korras kompuutertomograafia leid). Patsienti on konsulteeriunud spetsialistid – ilmselt ka lasteneuroloogid. Sellepärast usun täiesti esitatud migreeni ...

Loe edasi

Migreen?

Tere!
Olen 26 aastane ja viimased paar aastat omanud kummalisi peavalu hooge, mis viitavad migreenile. Ka mu emal on väga tugevad migreeni hood. Neli aastat tagasi oli esimene juhus, kus nii paar ...

Vastas dr Sulev Haldre

Migreeni diagnoosimiseks on kokkulepitud kriteeriumid (vt peavalu kodulehekülg). Põhitunnuseks on keskmine kuni tugev peavalu koos iivelduse ja/või oksendamisega, üldine enesetunde muutumine jne. Arvan, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi