klamüüdia test 11.09.20 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, kas PAP-testiga koos tehakse ka alati klamüüdia test? Või klamüüdia testi küsib alati klient ise kui selleks peab kahtlus olema?
Naisel 34a on olnud varasemalt positiivne PAP, kuid peale sünnitust on olnud negatiivne. Hilisem kordus kontroll PAP testiga koos on ka klamüüdia test tehtud, küsimus seisneb selles kas see on günekoloogipoolt määratud alati vajalik test mis tehakse igaksjuhuks või on seda patsient küsinud?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane mees

Tunnustame mehi, kes hoolivad partnersuhte tervisest.
Vastan: PAP test on iseseisev väga vana test VAID emaka kaela ja emaka kaela kanalist võetud rakkude uuring, et avastada võimalikult vara emaka kaela vähieelseid seisundeid ja vähke. Bakteriaalseid ega ka viiruslikke suguhaigusi selle testiga ei saa määrata. Välja arvatud kaasajal üliharva esinevat urogenitaalset trihhomoniaasi, mille tekitajaks on algloom.
Kui PAP testis (Kreeka günekoloog Papanicolau järgi) leitakse patoloogia ehk muutunud rakud, siis tuleb lisaks teha Eesti Naistearstide Seltsi ravijuhendi RJ järgi ka uuring HPV-inimese papilloomi viiruste kõrgete riskide tüvedele, mis põhjustavad emaka kaela vähki ja levivad sugulisel teel.
PAP testid on alusklaasile kantavad materjalid.
Kaasaegsed testid suguhaigustele on PCR metoodikal põhinevad katsutisse kogutavad materjalid.
Suguhaiguse test uronegitaalsele klamüdioosile võetakse ens.ee RJ järgi kõigilt rasedatelt ja fertiilses eas naistel ja toetudes anamneesile suguhaiguste kahtlustel.
Alati saab end ise testida SynLab https://minu.synlab.ee/testi-kodus/suguhaiguste-testimine
Soovitan partneril broneerida aeg vastuvõtule teiseseks nõustamiseks, et saada selgust.
Kõik Eesti Haigekassa poolt tasustatud analüüsid peavad olema arstlikult põhjendatud. Omal soovil analüüsid tuleb ise tasuda.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Alakõhuvalu

Tere!

Kuna septembris hakkasid tihedad alakõhuvalud (just nagu munasarjade piirkonnas), siis läksin naistearsti juurde, kus võeti profülaktilises mõttes PAP-test (see oli korras) ning ka analüüs ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Suure tõenäosusega tookord nakatunud klamüüdia andis alles nüüd märku. Vallanadajaks võivad olla mitmed olukorrad. KUi ravi korralikult tehtud, siis vajalik kordustest kahel korral mõne kuu vahega. ...

Loe edasi

Klamüüdia

Teeme ettevalmistusi Luksemburgis esimese IVF jaoks ja tupesekreedist võetud proov oli positiivne klamüüdiale. See oli suur šokk, sest:
* minu viimane sekuaalpartner peale mu abikaasa oli ca 5 aastat ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Küigepealt vabandan hilineneud vastuse pärast, kuid põhjus oli puht tehniline, minuni lihtsalt küsimused ei jõudnud. Nüüd on probleem likvideeritud. Kogu sellelt jutust jääb mulje järgmine. Eestis ...

Loe edasi

klamüüdia

Tere!
mul selline mure, et olin kaitsmata
vahekorras, peale mida lasin kolm nädalat hiljem teha kontrolliks testid,
kõik oli küll negatiivne aga mind painab küsimus klamüüdia kohta.Olen ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Klamüüdiainfektsiooni peiteperiood vaheldub mõnest päevast mitmete nädalateni,isegi kuudeni.Chlamydia trachomatis-infektsioon on alati sugulisel teel leviv haigus ja tavaliselt kaasneb sellega ka ...

Loe edasi

emakakaela haavand ja klamüdioos

Tere!
Olen 21 aastane sünnitamata naine. Kuna olen eluaeg tsüsti käes vaevlenud olen ka tihti günokolooge külastanud. Nad on alati öelnud et, mul on väike haavand aga see ei ole oluline ja on alati ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Klamüüdia on sugulisel teel leviv haigus ja see pole seotud emakakaela "haavandiga". Külv klamüüdiale võetakse emakakaela kanalist kahtluse korral põletikule. Rakulisi muutusi (ka põletikust) ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi