Spermatosoidide hulga ja elulisuse vähenemine arenenud riikides ja nüüd ka Eestis. 27.03.18 / Meestearst

Külastaja küsib:

Minu küsimus sai alguse arvan, et ca 10 aastat tagasi kui te avaldasite artikli, kus kirjutasite, et kui praegune trend jätkub pole 2050.a. Pariisis õhtki suguvõimelist valget meest. Andsin tol ajal TLÜ-s loengusarja "Ökotoksikoloogia ja tervisekaitse" (olen bioloog-mikrobioloog, PhD). Peale füsioloogia õppimist TRÜ-s vaimustas mind organismi hormonaalne reguleeritud, ühe molekuli selline jõud. Siis tulid turule antibeebipillid ning inimesed hakkasid arvama, etnad kavaldavad evolutsiooni tehtu üle, lähtudest lihtsaltmugavusest.Sel ajal polnud Eesti meeste suguvõimega veel midagi häda, Taanis ja Rootsis juba oli. Lisaks sellele olid eriti Rootsi mehed, aga ka varsti Soome mehes väga naiselike näojoontega, ei ühtegi "kirvenägu", nagu vähemarenenud launamaades jamuhameedlikes riikides.paralleelselt näojoonte pehmnemisega tuli moodi kitsaõlgsus, roosad sätgid jne, mida minu isa põlvkond poleks iial aksepteerinud. Õpetasin loengutes endokriinsüsteemi häirijaid kemikaale (endocrine desrupters; vastav direltiiv jõustus EL-s 2000.a.).Tänapäeval määratakse kemikaali toksilisust molekuli struktuuri analõõsi alusel, kui on tõestatud kuidas üks molekul organismi kahjustab, siis on alust arvata et analoogne teise kemikaali molekul toimib sama moodi. Selgus, et pestitsiid DDT ja sünteetilisi östrogeeni (sisldub antibeebipillides) molekulid on väga sarnased. DDT keelustati eelmise sajandi keskel,kuna hakkas tapma toiduahela tipus asuvaid imetajaid ja röövlinde. Kotkaste munadel ei tekkinud lubikesta ja ema lömastab oma munad ning Läänemere kotkaste arvukus vähenes katastroofiliselt. DDT on endocrine disrupter. DDT satub kiskjate organismi koos söögiga, koguneb rasvkoesse ning hakkab sealt organismi mõjutama. Sünteetiline naissuguhormoon satub naise organismi suukaudu, koguneb rasvkoesse ja hakkab sealt organismi protsesse mõjutama. Seega kui naisel on kõhus isasena eostatud loode areneb ta normaalsest kõrgema naissuguhormooni foonil, mehe väljakujunemisel on hormonaalne tasakaal väga oluline, kui see on rikutud, sünnivad poisid, kelle isase tunnused on nõrgemalt arenenud. Selline on minu hüpotees, mis mind juba aastaid on väga huvitanud. ise pole ma ühtki rasestumisvastast vahendit elus kasutanud ja olen õnnelikus abielus tõelise isasega. oma kahel tütrel ei lubaks ma ka kunagi antibeebipille tarvitada.
Minu need mõtted on vaevanud mind aastaid ja oleksin valmis ise oma raha kulutama, et vastust saada, olen ju ikkagi teadlane. Palun vastake mulle, kas olete seda mõju kaalutlenud meeste sugulise võimekuse mõjurina.

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Jah, kõik kirjapandu on probleemiga seotud.
Mu Taani kolleegid on teemat ka sügavuti uurinud. Paljud teised samuti.
Probleemiks on see, et reaalelus puutume ühel hetkel kokku tuhandete eri mõjuritega ja eksperimendis väga veenvaid seoseid üksikute teguritega, nendes kontsentratsioonides millega reaalelus kokku puutume, ei ole.
Aga maskuliinsuse vähenemine on tänaseni jätkuv trend.
Kolleegina pole Teil keeruline leida minu e-mail.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

geeniuurig

Tere

Mida võib selguda mehe geenianalüüsivastusest seoses mehepoolse viljatuseprobleemiga (spermaanalüüside vastused eeldavad IVF-i)? Kas ka sellist infot, et ka IVF-l ei ole mõtet?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Geneeetilised uuringud on soovitav (paljudes Euroopa riikides kohustuslikud) teha meestel, kelle spermatosoidide arv on alla 5 milj/ml spermas.
IVF-i vajadust ei saa määrata ainuüksi sperma tulemuste ...

Loe edasi

Sperma

Tere!
Olen 45 aastane mees ja olen märganud,et viimase aasta jooksul on minu sperma hulk oluliselt vähenenud.Kas selle põhjuseks on mingi haigus või see peabki nii olema?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Sperma hulk vanuse tõusuga tõesti väheneb. Samas ei tohiks see vähenemine olla selgelt märgatav. Sperma mahu langus seondub meessuguhormoonide hulga või aktiivsuse langusega organismis. Kui teil on ka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: