otsin probleemidele lahendust 27.09.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 22 aastane neiu. Elan väga aktiivset elu: käin ülikoolis, tegelen palju reisimise ja ekstreemspordiga. Aga juba umbes 3-4 aastat ei ole ma oma tervisega rahul. Kõik algas sellega, kui u 10-15 kg kaalus umbes kuue kuuga juurde võtsin. Selle tulemusel kaalun nüüd u. 75 kg (olen 180 pikk). Hakkasin väga oma toitumist jälgima. Hetkel oskan juba peast öelda, kui palju kaloreid ja kiudaineid ja vitamiine mingi toita annab. Juurde ei ole ma enam kaalus võtnud. Aga kuigi elan enda arvates küllaltki tervislikult - päeval söön regulaarselt, öösiti magan, ei suitseta, alkoholi tarvitan harva - olen ma siiski pidevalt väsinud, tunnen end kogu aeg paistes olevat. Keskenduda ei suuda ning silmanägemine kõigub (kord ei näe lähedale, siis jälle kaugele). Kui olen õhtul mõnel peol käinud või päev läbi sporti teinud või telkinud siis olen järgmisel päeval silmnähtavalt paistes. Eriti jalad. Nahk on üle keha kogu aeg kuiv ning peanahk koorub mul juba mitmendat aastat. Lisaks veel igasugused pisiprobleemid, mis kohe pähe ei tule. Olen aastate jooksul käinud mitme erineva nahaarsti juures - nahaga nende arvates probleeme ei ole. Peast sajab aga iga päev nagu lund. Mulle on tehtud erinevad allergiatestid ning uuritud toidutalumatust. Peale selle, et bilurubiini tase on keskmisest väga-väga väheke kõrgem, mul midagi viga pole. Perearsti juurde on juba imelik minna. Aga tervena ma end ei tunne. Ma ei tea enam, mida peale hakata. Endal on tunne et justkui on viga kilpnäärmes, kuid ei julge enam arstide juurde minna. Kas mul on mõtet kilpnääret uurida või ei ole mu sümptomid kilpnäärme haigustega seotud?

Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Põhimõtteliselt on võimalik, et Teie vaevuste põhjuseks on kilpnäärme alatalitlus, kuigi Teie vanuses esineb alatalitlust suhteliselt harva.
Kilpnäärme talitlust on võimalik kontrollida hormoonanalüüsi abil. Selle tegemiseks soovitan julguse kokku võtta ja siiski perearsti poole pöörduda. Loomulikult võite pöörduda ka mõne endokrinoloogi eravastuvõtule kas Tallinnas või Tartus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme hormoonide tasakaalust tingitud meeleoluhäired

Tere
Otsin abi oma emotsionaalse seisundi parandmiseks, kuid hetkel on mu enda jaoks arusaamatu, kelle poole esmalt abi saamiseks pöörduma peaksin.
Põhjus, miks on mu esmane valik endokrinoloog, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie pärilik foon õigustab igati kilpnäärme talitluse korduvat kontrollimist. Igaks juhuks võiks koos hormoonidega määrata ka kilpnäärmevastaste antikehade tiitri. Kui viimane on kõrge, näitab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: