Piimavalgu talumatus beebil 14.03.20 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Laps sündis 22ndal jaanuaril. Elame välismaal - itaalias.
Sünnitusmajas diagnoositi beebil piimavalgu talumatus. Beebile anti piimasegu ning see tekitas reaktsiooni (veri väljaheites). Lapsele tehti vereanalüüs, et täpsustada diagnoosi, kuid see ei andnud tulemusi. Haiglas lastearst nägi seda juba ette. Mind pandi piimavabale dieedile ning toidan last rinnaga. Siiamaani on läinud hästi, beebi kasvab ilusti. Anti aeg gastroenteroloogi juurde aprilli alguses, et täpsustada diagnoosi ning, et otsustada kuidas edasi tegutseda, kuid nüüd koroonaviiruse tipphetkel helistati ning lükati visiit oktoobrisse. Öeldi, et kui hakkan last emapiimast võõrutama, siis pean seda tegema piimavabalt.
Küsimus on järgmine. Kuidas toimub selliste laste puhul piimaga “harjutamine”? Millal ja kas üldse saab laps hakata piimatooteid sööma. Siiamaani olen saanud ainult vastuseid “rääkige lastearstiga” ja lastearst ütleb, et räägiksin gastroenteroloogiga.

Suur tänu vastuse eest.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Piimavalgu põhjustatud allergiline proktokoliit ilmneb mõne päeva kuni kuue kuu vanuses, tavaliselt järk-järgult 2-8 nädala vanuses. Nendest imikutest 60% on tavaliselt rinnapiimatoidul, heas seisundis, võtavad kaalus juurde, kuid probleemiks on verekiud väljaheites. Piimavalgust põhjustatud seedetrakti probleemide korral testidega seda enamasti tõestada ei õnnestu. Põhiline ongi eliminatsioon-provokatsioon st piima tarbimise lõpetamisel haigusnähud kaovad ja taaskasutamisel tekivad uuesti. Selleks tehtigi lapsel provokatsioonitest.
Rinnapiimatoidul on vajalik ema piimavalguvaba dieet. Alternatiiviks rinnapiimale on kolm võimalust - osaliselt hüdrolüüsitud lehmapiimasegu (müügil poes, HA segud), täielikult hüdrolüüsitud lehmapiim ja aminohapete segu on müügil apteegis. Enamikule sobib täielikult hüdrolüüsitud piimasegu, harvem on vaja aminohapete segu. Piimavalguvabal dieedil peaksid lapsed olema vähemalt 6 kuu jooksul, sageli on vaja dieeti 9-12 kuu vanuseni. Valik segu osas tehakse tavaliselt koos gastroenteroloogi või allergoloogiga, kuid perearst saab ka olla nõuandjaks. Kõik lapsed kasvavad lehmapiimavalgu allergiast välja, kes varem, kes hiljem. Tavaliselt möödub see 1-2 aasta vanuses. Üleminekul rinnapiimalt või piimasegult tavaliste piimatoodete tarvitamisele testitakse taluvust esmalt küpsetistes oleva piimavalgu suhtes, siis tutvustatakse hapendatud piimatooteid (keefir, maitsestamata jogurt) ja kõige viimasena rõõska piima.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Piimavalgu allergia

Tere! Lapsel piimavalgu talumatus. Esimesel kuul kaal tõusis 1.2kg kuid teisel kuul jäi kaal seisma ja kolmandaks elukuuks kaal küll tõuseb kuid vaevaliselt. Kuna laps rinnal rahutu ja rinnal oli vähe ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui piim on põhjustanud seedetrakti probleeme, siis tuleb dieedil olles paranemine mõne nädala jooksul. Kui laps saab rinnapiima, peate ise piimatooteid vältima ja kui rinnapiima ei ...

Loe edasi

imikul piimavalgu talumatus?

Tere.
Pojal (4k) tekkis verine roe juba paar päeva pärast sünnitusmajast koju saamist. Verine roe kord on rohkem, kord üldse mitte. Kahtlustatakse piimavalgu talumatust (sh oli-on kõht tihti lahti ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Nahatorketestide tegemiseks vanuse osas piiranguid ei ole, küsimus on nende informatiivsuses.
Kui piimavalgust on põhjustatud lööbed ja seedetrakti probleemid, võivad nahatestid ...

Loe edasi

Kuidas avaldub 4-kuusel lapsel piimavalgu talumatus

Tere
Mure on seoses oma 4-kuuse pojaga, kellel on siiani vaevalised ja valusad gaasid. Perearst ja ka kõik teised väidavad, et laps kasvab sellest välja aga raamatute järgi peaksid olema 4-kuusel ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Gaasid võivad imikuid kiusata ka kauem kui esimesed kolm elukuud ja seda on üsna sageli. Et teada saada, kas spõhjuseks on ema toit, peaks konkreetset toiduainet vältima seedetrakti ...

Loe edasi

Atoopiline dermatiit ja kass

Tere!

3-kuuselt avastati lapsel piimavalgu talumatus, siis nimetati ümber atoopiliseks dermatiidiks, kuna piimatooteid ei saa enam (hetkel 1a ja 1k) ja kehale tekivad endiselt laigud (v.a ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Atoopilise dermatiidi põhjuseks ei ole alati allergia.
Allergia sh piima ülitundlikkus on ainult kolmandikul atoopilise dermatiidiga patsientidel lööbe tekitajaks/ägestajaks.
Kui ...

Loe edasi

Kas toiduvõi võib tekitada allergiat või naha löövet?

Hakkasin oma 6kuusele lapsele pakkuma Milupa "Hea Une" putru. Jõudsin anda mõned ampsud, kui järsku tekkis lapse ülahuulele vill, silmad läksid paiste, vesiseks ja punaseks ning kõhule tekkis nõgeslööve. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Kirjast ei selgu täpsemalt, missuguse "Hea une pudruga" tegemist oli, sest müügil on kolm erineva retseptiga varianti.
Gluteeni talumatus ei tekita löövet ja seetõttu tekkinud reaktsiooni ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: