Clotam 16.11.03 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere! olen 44 a naine.Kui kaua võib järjest tarvitada clotam tablette artriidi ravis,praegu olen tarvitanud neid 4 kuu ringis iga päev 300 mg.Muid spets ravimeid ei talu,nagu sulfasalasiin,movalis,vioxx,trexan jne,tekib kas liig kõrge vererõhk või maohäired,mida olen korduvate ravimite proovimiste tagajärjel ravinud nädalate kaupa.Kuid sobib clotam,mis võtab valu vähemaks liigestes,kuigi jätab veresette kõrgeks.Kuid keegi reumatoloogidest ega perearstidest pole teist lahendist leidnud.Kaua võib ka põletikunäitajatega veres vastu pidada,aga mis teha kui asja pole aasta jooksul keegi suutnud korda teha.Arstide juures käimisest juba hakkab närv üles ütlema,kui ravimid ei sobi.Mida teha siis?

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Clotam, Sulfasalasiin, Movalis, Trexan, Vioxx on kõik väga erinevad ravimid ja neist üks ei asenda teist. Clotami võib võtta väga pikalt, kui ei teki ebasoovitavaid kõrvaltoimeid. Kindlasti aga on üksi Clotamiga ravida täiesti väär. Tegemist on mittehormonaalse põletikuvastase vahendiga, millel ka valuvaigistav effekt. Liigespõletiku ravis üksi kindlasti ebapiisav. Seda kinnitab ka fakt, et põletikunäitajad püsivad kõrged. Kaua võib vastu pidada? Raske öelda, sest see on väga individuaalne. Kui CRP on aastate jooksul kõrge, siis esimene ähvardav tüsistus on sekundaarne amüloidoos, mis on fataalne.
Rääkimata tekkivatest liigesdeformatsioonidest ja sellega kaasnevast invaliidistumisest. ( Teile ordineeritud ravi järgi eeldan, et tegu on tõsise reumatoloogilise ligeshaigusega). Tekkivaid probleeme on teisigi. See kõik on tunduvalt hullem, kui mõni võimalik mööduv kõrvaltoime baasravi kasutades.
Baasravimitena nimetasite te Salazopüriini ja Trexani. Valik on tunduvalt laiem ja kuigi Teil arstidest hakkab närv üles ütlema, on minu soovituseks siiski koos reumatoloogiga leida sobiv ravimikombinatioon. Nagu ütlesin, on ravimite valik laiem ja kui üks ei sobi, siis kindlasti midagi muud sobib. Selleks tõesti tuleb erinevaid ravimeid proovida ja see ei osutu tihti väga lihtsaks, kuid mis siin elus ikka nii väga lihtne on?

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Clotam

Tere!
Miks Eestis ei kautata reumatoidartriidi raviks Clotam või Clotam Retard tablettte,aga näit Soomes asuvad reumaliidutohtrid peavad seda tõhusaks ravimiks reumatoidartiidi puhul ja imestavad ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Soomlased võivad imestada meie ravimipoliitika üle, kuid meid see vähe aitab. Kuna Clotamil ei olnud siin piisavalt turgu, siis ilmselt revimifirma ei pidanud rentaabliks teda ka siia rohkem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi