Valu Autor: Katrin Gross-Paju

Valu on organismi esimene signaal haigestumisest ja kõige sagedasem haigussümptom. Äge valu on organismi kaitsereaktsioon ähvardavale või juba tekkinud koekahjustusele. Valu sunnib inimest tegutsema, arstiabi otsima. Valu tekitavad kõik mehaanilised, termilised ja keemilised tegurid, kui nad ärritavad kudedes paiknevaid valuretseptoreid. Sealt kulgevad valuimpulsid läbi piirdenärvisüsteemi seljaajju ning edasi peaajju. Peaajus aktiveeruvad ka struktuurid, mis toovad endaga kaasa tugeva emotsionaalse reaktsiooni valule – hirmu, vahel ka viha. Äge valu ei kesta igavesti, ajutüves ja ajukoores paiknevad struktuurid, mis mingi aja möödudes takistavad valuimpulsside jätkuvat liikumist peaajukoorde, ning valu kaob.

Täiesti eriliseks võib pidada kroonilist valu. Sellisel juhul pole valu enam organismi kaitsereaktsioon, vaid pigem kohastumishäire. Kroonilise valu diagnoosimisel on tähtsaks faktoriks aeg. Krooniliseks loetakse valu siis, kui see on kestnud 3–6 kuud ja talle pole uuringutele vaatamata põhjust leitud. Samas ei saa välistada, et kroonilise valu algus ulatub juba tunduvalt varasemasse aega. Kui diagnoositakse kroonilist valu, siis on tegemist täiesti iseseisva sündroomiga, mis vajab spetsiifilist ravi. Praktikas pannakse kroonilise valu diagnoos sel juhul, kui valu on kestnud kauem kui mingi haiguse korral tavaliselt, välistades eelnevalt muud võimalikud valu põhjused. Kroonilise valu korral säilib nn valumälu nii kesk- kui piirdenärvisüsteemis ja inimene tunneb valu edasi, ehkki algne valu põhjus on ammu kadunud. Kroonilise valu püsimist soodustavad ka masendus, hirmutunne ja muud negatiivsed emotsioonid.

Tavalisem on siiski olukord, et tekkinud valu viitab konkreetsele haigusele. Seejuures on oluline nii valu tekke aeg, koht, iseloom kui ka varasemad haigused. Nii võib äge kõhuvalu viidata ussripikupõletikule, äkki tekkinud peavalu ajuverejooksule jne. Samas on olemas mitmeid seisundeid, mille ainsaks tundemärgiks on valu (nt äge seljavalu, migreeniatakk).

Igal juhul vajab igasugune esimest korda tekkinud tugev valusööst kohe arsti konsultatsiooni. Kas tuleks kutsuda kiirabi või pöörduda perearsti poole, sõltub nii valust kui kaasnevatest sümptomitest. Üldjuhul ei vaja äge seljavalu kiirabi sekkumist, kuid äkki tekkinud tugev peavalu võib olla ajuverejooksu tundemärk ning vajab viivitamatut arstiabi.

Mõnedele haigustele, näiteks neerukivitõbi, sapikivitõbi, stenokardia jt, on iseloomulikud hooti ehk episoodiliselt tekkivad valuhood, millega võivad kaasneda iiveldus, oksendamine, vappekülm, uriinipeetus jt sümptomid. Valuhoog on tüüpiline ka teatud peavaludele. Kui valuhooge põhjustav haigus on varem diagnoositud, tuleb talitada vastavalt arsti nõuannetele.

Kroonilise, ravile halvasti alluva valu puhul on soovitatav pöörduda spetsiaalsesse valukabinetti.

Vt ka neerukivitõbi, peavalu, sapikivitõbi, stenokardia.

Nõuanded sel teemal

Kilpnäärme näitajad

TSH tulemus: 2.69 mIU/l (normväärtus: 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 tulemus: 14.35 pmol/l (normväärtus: 11.5 - 22.7 pmol/l)
Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad tulemus: 68 kU/l (normväärtus: < 60 kU/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on korras, kilpnääre talitleb normaalselt ja mingit ravi Te ei vaja. Minimaalne peroksüdaasi vastaste antikehade tiitri tõus on oluline siis, kui perekonnas esineb autoimmuunset ...

Loe edasi

Hormoonide määramine

Tere!

Ovulatsioonide ja menstruatsioonide spontaansel puudumisel võtan regulaarselt Duphastni ja Estrofemi. Seljataga nüüd 2 IFV siirdamist, rasedust ei ole tekkinud. Esimene siirdamine oli ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
mul ei sobi kõrvalt nõu anda, mida võiks teistmoodi teha, kuni pole saanud haiguslooga tutvuda. Usaldage oma arsti ja viige protsess lõpuni. Kui soovitud tulemust ei saavuta, võime kohtuda ...

Loe edasi

Kehv söögiisu

Tere!
Nimelt on mu mure selles, et söön harva. Pidevalt kodus olles ununeb lausa ära süüa. Vahel kui tunnen, et kõht on tühi, avan külmiku ning pole isu, aga siis peamiselt ei söögi midagi. Millest ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toiduvalikute mittevastavus meie keha vajadustele toob varem või hiljem kaasa terviseprobleemid.
Soovitan jätkata toidupäeviku pidamist ja igapäevast toitumiskava jälgimist, olgu siis ...

Loe edasi

Lööve

Tere! 10 aastat tagasi oli emakakaela kasvaja operatsioon, mille käigus eemaldati samuti väikesevaagna lümfisõlmed. Väänasin 5a tagasi jala tugevalt välja ja tekkis pahkluu paistetus. Paistetus jäi ning ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Jah, kirjeldus ja pilt viitavad lümfostaasile. Ebameeldiv, elukvaliteeti halvendav krooniline haigus, kuid mitte elu ohustav seisund. Õnneks on Teie haigus mõõduka raskusega. Mida soovitan, ...

Loe edasi

Kunstlik villjastamine

Kas praeguse eriolukorra ajal on mul võimalik üldse kasutada enda kûlmutatud embrüd? Ja kui pikk oleks sellel järjekord?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
mis puutub meie kliinikusse, siis külmutatud embrüote siirdamine on võimalik, järjekorda ei ole.
Terv,
AE

Loe edasi

Kurgumandlid

Tere

Minu lapsele pandi diagnoosiks krooniline mandlipõletik e tonsilliit. Mandlid on suured ja ava väike (cm). Kirurg soovitas lõikust. Kas see on õigustatud või tuleks oodata? Laps magab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui mandlites on krooniline põletik, siis võiks ikkagi mandlid eemaldada, sest põletikukolle ei ole organismile hea.
Kui laps norskab ja nohiseb ja magab suu lahti, siis tuleks ...

Loe edasi

karvad rindadel

Olen 1,67 cm pikk, kaalun 55 kg, menstruaaltsükkel on täiesti regulaarne, täpselt 28 päeva pikk. Vistrikke esines puberteedieas tihti, kuid mitte liialt. Nüüd esineb umbes 1-2 punnikest kuu jooksul. Umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võib kontrollida meessuguhormoonide sisaldust organismis, kui seda varem kunagi tehtud ei ole. Hormoonanalüüs tuleks teha menstruatsiooni ajal ja samal ajal ei tohiks võtta beebipille. ...

Loe edasi

Valu Kõhus

Tere. Mul on 3 päeva juba väga ebameeldiv ja suhteliselt tugev valu kõhu piirkonnas paremal pool just nagu roiete all täpselt ja üle ei lähe.Kõhtu sealt sisse vajutades on valus selline ja vastik tunne. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Parempoolne roietealune valu on kõige sagedamini seotud sapipõiega, kõne alla tulevad ka mao ja kaksteistsõrmiku probleemid. Kui valu ei kao, soovitab igal juhul perearsti poole pöörduda.

Loe edasi

Vereanalüüsi vastused

Tere!
Umbes nädal aega on mind piinanud seljavalu ja otsustasin synlabis anda vereanalüüsi, aegajalt annab tunda ka kolmnurgas.
Tarvitan mao rohtusid vastavalt vajadusele.
Murelikuks ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie analüüsivastused on täiesti korras. RDW on punavereliblede keskmise suuruse näitaja ja kliiniliselt ebaoluline, kui muud näitajad korras.

Kuid: kui teil on seljavalu, ...

Loe edasi

Valulik punetav muna kaenla all

Tere

Käisin üle pika aja jälle rühmatreeningus ning päev peale seda hakkas kaenla alt valutama, nüüdseks on seal pisike õrnalt punane punni moodi asi naha all, mis katsudes on valus (täpselt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teie kirjeldus on omane higinäärme põletikule. Füüsiline koormus, hõõrumine ja raseerimine on soodustavateks teguriteks. Esmaseks ravisoovituseks on paikne kompress nt kampriõli lapikesega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi