Diabeedi ravim 08.04.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 32 aastane mees, pikkust 190 cm ja kaalu hetkel 132 kg. Detsembri alguses diagnoositi mul II tüübi diabeet. Ha1c oli 19,6 mmol/l, saadeti päevaks haiglasse ja alustati diabeeti raviga Metformi 2x1000mg ja Lantus insuliin. Alustasin insuliini süstimist 25 ühikust alates ja tõstsin kuni 35 ühikuni kuni sain hommikuse veresuhkru alla 7 mmol/l. Lisaks diabeedi ravile muutsin oma toitumist (vähendasin süsivesikuid) ja liikumisharjumusi. Eelmine nädal käisin uuesti vereproovi andmas ja Ha1c oli nüüd 6,1 mmol/l. Käisin täna endokrinoloogi juures. Kiitis mind alguses selle tulemuse eest, et olen saavutanud lühikese ajaga sellise tulemuse ja ütles, et ilmselt saame hakata vähendama insuliini annust. Kõik ilus ja tore. Siis teatas, et vahetab mu metfromi välja mingi uue ravimi vastu nimega xigduo 5/1000 mg. Pidas pika kiidukõne selle ravimi headusest. Küsisin siis kõrvalmõjude kohta ja siis ütles, et enamus patsientidel avalduvad kõrvalnähtudena samad sümptomid, mis enne diabeedi diagnoosi (sage urineerimine, janu ja väsimus) ja lisaks veel oht pärmi infektsioonile ja ketoatsidoosi. Viimane siis tähendas seda, et ma peaksin siis muutma oma toitumist uuesti ja ltõstma süsivesikute osakaalu toidusedelis, et vähendada ohtu ketoatsidoosile. Lisaks leidsin ravimitootja enda kodulehelt veel hunniku kõrvalmõjusi nagu kuseteede põletik, neeru probleemid ja eesnärmevähk. Kokkuvõtvalt minu küsimus on, et miks peaks muutma seda praegust ravi, kui see toimib ja mul ei ole praeguste ravimite puhul mingeid kõrvalnähte avaldunud? Ma saan aru küll, et ilmselt ma saaks selle xigduoga insuliini süstimisest lahti aga mulle tunduvad need riskid suuremad kui see kasu mis sealt tuleb. Avaldasin oma arvamust arstile ka aga ta jäi ikkagi oma arvamusele kindlaks. Ehk oskate anda nõu mida ma peaksin edasi tegema ja mis arvamust te ise omate andud ravimi suhtes?

Lugupidamisega!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan igaks juhuks uurida ka metformiini ja insuliini võimalikke kõrvaltoimeid - ka sealt leiate eluohtlikke, raskeid ja lihtsalt ebameeldivaid nähtusi. Üks insuliini kõrvaltoimeid, mis Teie raviarstile ei meeldi, on kehakaalu suurenemine. Teie puhul on üheks 2. tüüpi diabeedi küllalt noores eas avaldumise põhjuseks rasvumine (KMI peaegu 37) ja oluliseks meetmeks kompensatsiooni parandamisel on kehakaalu vähendamine. Insuliini süstides on seda üsna raske teha ja seepärast püüabki Teie raviarst niipea kui veresuhkrud on paranenud leida teise ravimeetodi, mis aitaks kaalulangusele kaasa. Xigduol on kaalu langetav mõju. Tegelikult on see preparaat, mis koosneb kahest komponendist - metformiinist, mida juba võtate ja uuest ravimist dapagliflosiinist. Lisaks kehakaalu vähendamisele langetab xigduo ka vererõhku, kaitseb neere ja südant. Saan üsna hästi aru, miks Teie arst Teile seda ravimit on soovitanud. Ketoatsidoosi Te küll kartma ei pea - see võib ohustada pika staaziga intensiivset insuliinravi (päevas 4-5 süsti) vajavaid diabeetikuid. Arvan, et ka dieeti pole tegelikult vaja muuta. Meestel tuleb kuseteede põleikku selle ravimiga väga harva ette, see on põhiliselt naiste mure nagu ka tupeseen, mis võib selle ravimiga ägeneda.
Tegelikult on ravi ikka arsti ja patsiendi kokkuleppe küsimus. Esitasin mõned argumendid, mis ehk aitavad Teie raviarsti valikut mõista. Soovitan oma ravi üle siiski veelkord arstiga nõu pidada, ehk leidub hoopis veel mõni eelnevatest parem võimalus, millega ka Teie igati nõus oleksite.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

II astme diabeedi ravi

Mida arvata nendest diabeedi raviplaastritest? Kas nende kasutamisest võib olla kasu Ii astme diabeedi ravimisel? Kas nendel on organismile kõrvalmujusid?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike ja konkreetne vastus - ma ei arva neist plaastritest midagi, nende kasutamisest II tüüpi diabeedi ravimisel abi ei ole - tegemist on pettusega. Loodetavasti ei ole neil toime puudumisele ...

Loe edasi

GTT glükomeetriga

Perearst viis GTT testi läbi glükomeetriga. Näidud 6,6 ja ja 2 h pärast 15,7. Kas tulemused on usaldusväärsed või peaks tegema uue testi veeniverest?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ainult ühekordse GTT alusel diabeedi diagnoosi kindlasti välja panna ei saa. Tuleks kas korrata GTT-d (veresuhkru määramisega venniverest) või võtta veeniverest tühjakõhu veresuhkur ja/või ...

Loe edasi

Metformiin

Tere.
Minu elu hakkas segama kõhulahtisus.Mul on teise tüübi diabeet juba mitu aastat.Üldiselt oli see hommikuti 2-3 korda,vahel ka päeval.Ja nii pikka aega.Perearst tegi vajalikud uuringud,kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, metformiini üks kõige levinumatest kõrvaltoimetest on soolegaaside tekitamine ja sooleliigutuste kiirendamine, mis kokku võivad anda kõhulahtisuse. Kõhulahtisus võib põhjustada selle ravimi ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Tere! Minu tädil on 2.tüüpi diabeet, ta on ülekaaluline (130kg, 160 cm pikk). Diabeediravimiks on võtnud Maninili, nüüd see on otsas, ja seda asendati teisega samalaadsega ravimiga. Kuid ilmselt see ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie tädil on 2. tüüpi diabeet, mille üheks kõige olulisemaks tekkepõhjuseks on insuliinresistentsus s.t. organismi "tundetus" insuliini suhtes. Insuliinresistentsuse kujunemisel on võtmeprobleemiks ...

Loe edasi

Risk 5 - mis see tähendab?

Vastasin testi küsimustele diabeedi riski osas ja test andis vastuse - risk- 5. Mida see tähendab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma, millisele riskiküsimustikule Te vastasite (neid on mitmeid erinevaid). Nii ei saa ma ka tulemusse selgust tuua. Paluge selgitusi arstilt, kes Teile küsimustiku andis.
Loe edasi

II tüübi diabeet ja rasedus

Tere, olen 28a naine.
Diabeedi kahtlus tekkis 2008a mai kuus, aug 2008 sai kinnitust II tüübi diabeet. Algul tarvitasin Metforal 850-t, kuid algul pidasin ravimite kõrvalmõjuks halba enesetunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas toodud andmete alusel on 2. tüüpi suhkurtõve diagnoos tõenäoline (tühjakõhu veresuhkur 7,0-8,6 mmol/l). Suhkurtõve täpseid põhjuseid ja kujunemismehhanisme pole seni ammendavalt ...

Loe edasi

Diabeedi ravi algorütm

Lugupeetud dr. Ambos! Õelge palun, kus kohas on võimalik leia kaasaegne 2. tübi diabeedi ravi algorütm? Tänan ette!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaasaegne 2. tüüpi suhkurtõve ravi algoritm ilmub uues 2. tüüpi suhkurtõve ravijuhises ajakirja "Eesti Arst" kaasandena lähikuudel.
Tervitades,
dr. ...

Loe edasi

diabeedi ennetamine

Tere!
Tahaksin teada Teie arvamust, kas diabeeti on võimalik ennetada paljureklaamitud kaneelikapslite ja veregrupidieedi abil.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks mitte. See, mida 2. tüüpi suhkurtõve ennetamiseks teha saate, on hoida kehakaal normi piires (millist dieeti sealjuures kasutate, pole oluline) ja olla füüsiliselt võimalikult aktiivne.
Loe edasi

Metformin 500

Mõni aeg tagasi külastasin günekoloogi saatekirja alusel (sinna läksin kuna päevi polnud pikka aega olnud) endokrinoloogi, kes määras Metformin 500 - 3x päevas, peale toitu. Ja seda kõike vaid varem tehtud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjale toetudes ei ole ma küll kindel, et Teil on 2. tüüpi suhkurtõbi. Pigem võib olla tegemist polütsüstiliste ovaariumide sündroomi ja sellega koos käiva ülekaalulisuse ja insuliinresistentsusega. ...

Loe edasi

teise tüübi diabeet

Tervist dr. Ambos !

Olen mees 65-aastane,automaatika insener. Diabeedi ilmingud tekkisid 5-6 aastat tagasi.
Siiani olen veresuhkru taseme suutnud hoida enam-vähem normaalsena ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan samas järjestuses:
1. Tavapraktikas ei mõõda me insuliini vaid sellega koos beetarakkudest ekvivalentsetes hulkades vabanevat C-peptiidi. Kõrge C-peptiidi tase tühja kõhuga viitab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: