Skleroos Autor: Andres Soosaar

Skleroos ehk kõvastus on elundi või selle osa tihkestumine, mida põhjustab talitlusliku koe (parenhüümi) taandareng või hävimine ning selle asendumine sidekoega. Sidekoes on hulgaliselt hüaliini (koe klaasjas rakkudeta ainevahetusprodukt) ning mõnikord ka kaltsiumisooli. Eristatakse difuusset ja koldelist skleroosi: esimesel juhul kõvastub kogu elund, teisel juhul selle teatud osad. Kõvastunud elundi talitluse häirumine sõltub skleroosi ulatusest ja astmest.

Skleroos tekib erinevate kahjustuste, enamasti põletiku tagajärjel. Samuti on võimalik, et skleroos areneb ilma põletikuta, näiteks elundi püsivast venoossest paisust tingitud hapnikuvaeguse tagajärjel. Erinevate krooniliste haiguste põdemise tõttu võib tekkida skleroos südamelihases, kesknärvisüsteemis, kopsudes, neerudes ning teistes elundites ja kudedes. Skleroosi teke intensiivistub samuti eakatel ilma otsese haigusliku põhjuseta. Skleroosi arengu pidurdamiseks tuleb püüda vältida elundite kahjustusi ning ravida võimalikult efektiivselt iga elundit tabanud haigust.

Vt ka hapnikuvaegus.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

peavalu vasakul pool pead

Pöördun teie poole murega kus mind on vaevanud
peavalu vasakul pool peas alates mai kuust 2017.
Kahjuks tänaseni abi leidnud ei ole.
Peavalu algab hommikul vahetult enne ärkamist kella ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
Senised Teile teostatud uuringud olnud põhjendatud, jäi minu jaoks selgusetuks, kas lisaks tavalisele MRT-le uuriti ka angiograafiliselt, mis mõnel korral võib olla vajalik. Ka määratud ravimid ...

Loe edasi

HPV tüüp 51

Tere!

Molekulaardiagnostiliste uuringute käigus leiti HPV tüüp 51. Olen püsivas paarisuhtes ja kasutan beebipille juba viimased 5 aastat.

1) Kas HPV tüüp 51 viiruse ravimiseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 30 aastane naine ja Teil diagnoositi HPV 51.
HPV kõrge riski tüüpide määramine on oluline siis, kui PAP analüüsis on rakumuutused ja kahtlus HPV-le. Kahjuks ei selgu, milline on ...

Loe edasi

Pikaajaline madal palavik

Tere

Haigestusin veebruari lõpus, pidasin seda tavaliseks külmetuseks/viiruseks ja ravisin käsimüügiravimitega jooksu pealt. Haiguslehte ei võtnud ja elasin oma tavapärases elurütmis. Kuna ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Kahtlustan, et korduvad alumiste hingamisteede põletikud on mingi muu haiguse sümptomiks. Soovitan täpsemaid vere ja immuunsusuuringuid, atüüpiliste haigustekitajate vastased ...

Loe edasi

viljastamine

palju maksab kuntslik viljastamine

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
Sellele küsimusele ei ole võimalik ilma juhtumiga tutvumata täpsemalt vastata. Palun pöörduge viljatusravi vastuvõtule ja arst annab täpse info.
AE

Loe edasi

günekoloogia

Tere,armas doktor! Olen varem siia kirjutanud seoses 2 a kestvate pidevate bakteriaalsete uroinfektsioonidega( enterokokk, colibakter) ,mis vaatamata väga paljude antibiootikumidega ravidele ei ole korda ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ilmselt on Teie vaevused tingitud vähenenud naissuguhormoonide tasemest.See põhjustab tupe limaskestakuivust ja õhenemis. Paluge oma günekoloogil välja kirjutada 0,01 protsendilist Linoladioolkreemi ...

Loe edasi

Alatalitus!

Olen 20 aastat kasutanud L-Thyroxini 100-150 mg päevas nüüd katsetasin loodusliku ravimit lthyrossine ja tegin täna anlüüsi ,mis oli väga halb.
TSH >150,00 mIU/l 0,40-4,00
FT4 1,37 pmol/l 11,5-22,7

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eluohtlik Teie seisund just ei ole, kuid L-türoksiini juurde tuleb tagasi pöörduda küll. Jätkake L-türoksiini samas annuses, nagu võtsite enne ravi katkestamist. Normaalne kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi

Kilpnäärmes sõlmed

Tere.Käisin kipnäärme ultraheliuuringul ja kuna erialaarstile saan kuu lõpus,siis sooviksin teada.Kilpnäärme parem sagar 1,6/1,5/3,1cm.Vasem sagar1,6/1,1/4,2cm.kilpnäärme paremas sagaras sõlmed läbimõõduga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune. Väikesed 3-7mm läbimõõduga sõlmekesed punkteerimist ei vaja ja Teile vaevusi ei põhjusta. Käige igaks juhuks endokrinoloogi vastuvõtul ära, kuid tundub, et muretsemiseks ...

Loe edasi

Munandid

Tere!
Kas te saaksite välja kirjutada mingisuguseid valuvaigistusi?
Lugesin internetist et valutamise teel võib tekkida munandivähk, kuigi perearst ütles et vere andmise proovid olid korras ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Kui on vajalik siis võin välja kirjutada vastavalt ravimeid, vaid ennem soovitan tulla konsultatsioonile ja teostada vajalikud uuringud (analüüsid). Munandi valu reeglina ei ole seotud munandivähiga, ...

Loe edasi

Jalg kadus alt

Tere.Juhtus selline asi,et tööl kõndides kadus lihtsalt jalg alt ära! Midagi sellist ei ole enne juhtunud-ei olnud mingeid valusid ega midagi,lihtsalt jalg hakkas meeletult värisema ja nagu kadus täiesti ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui mingeid valusid ei olnud, on tõesti võimalik selja-või peaaju verevarustuse häire. Tuleks teha vereanalüüsid ja EKG (perearstil). Kui see peaks korduma, tuleb kohe minna EMOsse lisauuringuteks.
Loe edasi

Hilja avastatud peetumine ning uuesti rasestumine

Jaanuaris avastati KVs, et 7ndal nädalal südametööga loode on peetunud ja lootekott on tühi. Tehti tabletiabort, aga kuna tekkis põletik ja UH näitas vasakul munasarjal hanemunasuurust kollaskehatsüsti, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Operatsiooni teostanud arst oskab kõige paremini öelda, milline on rasestumise tõenäosus ja kas võib olla mingeid takistusi. Laparoskoopilise operatsiooni käigus eemaldati vasakust munasarjast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi