Kilpnääre, sõlm, TSH (↑), Kasvajamarker Ca 9-19 (↑) 24.03.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Viimati olin endokrinoloogi juures jaanuari kuus 2017 (see arst, kelle juurde käisin varem regulaarselt). Ma lisasin pilti, kus on näha mu analüüsid.
TSH oli 00,6.
Arst ütles et nagu ise pean valima kas teha operatsiooni või mitte, et sõlm on juba suur ja selle kasv on 50% kilpnäärmet.
Sellise TSH näitajatega ei ole vaja mingi ravi (arst ütles) ja suunas mind kirurgile konsultatsioonile.

Edasi siis. Päris tihti mul on tugevad kõrvetised ja ma palusin mu perearsti saatekirja gastroenteroloogi juurde. Vereanalüüsidest mis oli tehtud gastro arsti poolt (oli tehtud märtsis 2017), said teada, et mu TSH juba 0,02. Ja Kasvajamarker Ca 9-19 on üle normi 53 :(
Arst ütles ja perearst ka, et on vaja kiiresti teise endokrinoloogi, kuna TSH näitaja on kohutuv ja vaja midagi otsustada.
Ca 9-19 kohta mulle öeldi, et see kasvaja marker võib tõusta ka inimesel kellel ei ole vähki. Ja ka võib tekkida kilpnäärme ebaõigest tööst.
Kas on see tõsi? Kas võib antud kasvaja marker tõusta kilpnäärme ebaõige töö tõttu? Samuti lugesin internetist, et selline kasvaja marker võib suurendada, kui parkreases on vähi protsess :(
Mis arsti poole selle probleemiga pöörduma? (pankreas)
Mina olen VÄGA väga mures. Ma juba viimased kõik kuud stressis, ei saa magada normaalselt, ei saa töökohal kontsentreerida jne. Ja ei tea mis mulle teha ja mis arsti juurde pöörduma. Arvamusi on nii nii palju. Ja järjekorrad on nii pikad.
Täna käisin teise endokrinoloogi juurde (temale esimest korda), ja antud endokrinoloog ütles mu analüüside tulemusi vaadates, et mu kilpnäärme halvasti töötab ja teeb kahju mu organismile ja hiljem võib veel halvem teha. :(
Praegu ta mulle ei määranud mingit ravi, kuna vastuvõtt on nii lühike 20min. Ja ütles tema juurde tulla jälle aprilli kuus.

Viimased kuud kaebustest: mul on peamiselt igapäev kõhulahtisus, väga tugev nõrkus, vahel käed värisevad, suukuivus ja janu, nahk on lahvatu, uni ei ole hea, tihti öösiti tahükardia. Eelmisel aastal 02/2016 olin rase ja mul tekkis nurisünnitus 6 nädalal.

Nagu ma mäletan, et terve elu jooksul mul alati subfebriilne t (37,0-37,6) ja madal hemoglobiin.
võtan praegu tot'hema (ampullides). Hgb viimastel analüüsidel oli 105. Ja raua varad organismis on väiksed.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt rahunege maha ja jätke jooksmine ühe arsti juurest teise juurde. Valige välja endokrinoloog, keda usaldate ja toimige tema nõuannete järgi. Kilpnäärme juures on olulised kaks asjaolu - Teil on normalsuuruses kilpnääre, milles on keskmise suurusega healoomuline sõlm ja see sõlm tõenäoliselt toodab veidi ülemäärases koguses hormooni põhjustades kergekujulise kilpnäärme ületalitluse. Tavapärane uuring sellises olukorras on kilpnäärme stsintigraafia, mis näitab, et sõlm on tõepoolest "kuum" s.t. ületalitlev ja tavapärane ravi on radiojoodravi, mille järel Teie hormoonanalüüsid normaliseeruvad ja sõlm mahult väheneb (päris ära küll ei kao). Kas kilpnäärme vähene ületalitlus võiks põhjustada vähimarkeri C 9-19 tõusu - pigem mitte! Aga see vähimarker pole tõepoolest kuigi spetsiifiline ja sellist vähest tõusu võivad põhjustada väga mitmed tegurid. Perearst jälgib Teid ja kordab analüüsi, kui kilpnääre on ravitud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ultraheli

Tere. Palun teie arvamust tulemustest.
TSH 4.8
Kirjeldus: Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, ebakorrapäraste kajavaeste ja kajarikaste aladega, vasaku sagara kaudaalses osas 5 mm läbimõõduga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulemused on tüüpilised kroonilise autoimmuunse türeoidiidi kohta. Ultraheliuuringul on kilpnääre normisuurune. 5mm läbimõõduga sõlmeke kliinilist tähendust ei oma, seda punkteerida pole vaja. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ultraheli

Tere.

Tehti hiljuti kilpnäärme ultraheli uuring. Palun kas saaksite kommenteerida arsti vastust.

Kirjeldus: KILPNÄÄRE on sileda kontuuriga,ebahomogeense ehhostruktuuriga,paremal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune. Üliväikesed sõlmekesed-tsüstikesed kuni 5mm on kilpnäärmes normi variant ja mingit ravi ei vaja. Selle kohta, kuidas kilpnääre talitleb, ultraheliuuring informatsiooni ...

Loe edasi

Rase ja kilpnääre

Tere!

Olen 9. Nädalat rase, varasemalt avastatud autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ravi ei vajanud. Nüüd tehti uus test ja TSH- 0,009 ja ST4 -15. Kas ravi on vaja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüsides on TSH oluliselt suprimeeritud, kuid FT4 normis. Tõenäoliselt Te ravi ei vaja, kuid 3-4 nädala möödudes tuleks teha kordusanalüüs.
Tervitades,
...

Loe edasi

Pearinglus ja kilpnääre

2011. aasta mais eemaldati mul kilpnäärme parempoolne osa - põhjuseks sinna tekkinud sõlm (mingeid funktsioonihäireid ei esinenud). Pärast operatsiooni tekkis alatalitlus, mida enne ei olnud. Hetkel tarvitan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüsid on korras, ei saa kilpnääre kuidagi pearinglust põhjustada. Soovitan veelkord neuroloogiga (mitte neurokirurgiga) nõu pidada.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnääre ja TSH analüüs

Tere. On aasta kui tehti kilpnäärmesõlmest punktsioon. Vereanalüüs olid suht korras, aga TSH oli 0.042 . Norm oleks pidanud olema 0.4-4.0. Millega võib olla tegemist ja millele tähelepanu pöörata? Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,042 mIU/l ei ole korras, vaid liiga madal ja viitab kilpnäärme ületalitlusele. Ületalitluse põhjuseks võib olla kilpnäärme sõlm (või sõlmed). Sõlmelistest muutustest tingitud ületalitluse ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes - vähesel hulgal follikulaarepiteeli rakke.

Tere,

olen hetkel 22a naine, 2005 või veidi varem avastati sõlm kilpnäärmes. 3 aastat polnud kontrollis käinud suurust kontrollimas ja nüüd siis sõlm kasvanud, kui ma ise vaatan vanasid mõõte ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole mingit põhjust. Sõlm paremas sagaras on tõenäoliselt tsüst (vedelikukogum) ja on tõepoolest varasemaga võrreldes suurenenud. Siiski ei ole suurus selline, mis nõuaks lõikust. ...

Loe edasi

kilpnääre

LP. doktor Ambos
Kuidas suhtuda TSH näitu 9,36 (viimase kahe kuu jpooksul on muutunud 6,32-lt selliseks). Ka on minu kilpnäärme parem sagar suurenenud ja selles on sõlm. Probleeme on mul ka kaalu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 9,36 mIU/l on mõõdukalt tõusnud (N0,4-4,0). Et sellesse adekvaatselt suhtuda, on vaja teada lisaks FT4 väärtust ja kilpnäärmevastaste antikehade tiitrit. Pöörduge täiendava info saamiseks ...

Loe edasi

kilpnääre ja hormoonasendusravi

Käisin kilpnäärme sonograafias, kus pandi järgmine diagnoos:parem sagar - 21,1x17,5x47,8mm. Paremas sagaras on hüpoehhogeenne sõlm 15,8x9,6 mm. Vasak sagar - 21,0x16,0x46,0 mm. Kilpnäärme maht 19,2 kuupsentimeetrit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on tõepoolest korras. Ultraheliuuringul on kilpnäärme suurus normi ülemisel piiril. Paremas sagaras väike sõlm, mida võiks igaks juhuks punkteerida. Kui vastus ...

Loe edasi

probleemid kilpnäärmega

Tere
Käisin kilpnäärme sonograafias, kus pandi järgmine diagnoos:parem sagar - 21,1x17,5x47,8mm. Paremas sagaras on hüpoehhogeenne sõlm 15,8x9,6 mm. Vasak sagar - 21,0x16,0x46,0 mm. Kilpnäärme maht ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüs on tõepoolest täiesti korras, seega töötab kilpnääre normaalselt. Ultraheliuuringul oli kilpnääre minimaalselt suurenenud (Teil 19,2; norm kuni 18 kuupsentimeetrit). Selline ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme alatalitlus?

Tere,
Selle aasta veebruaris avastati mul vasakul pool kilpnäärmes sõlm. Vereanalüüs ja biopsia proov olid korras. Alates aprillist olen päeval aga pidevalt väga väsinud. Mais said tehtud uuesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonid on korras, siis sõlm kilpnäärmes Teie väsimuses süüdi ei ole. Kilpnääre mõjutab ülejäänud organismi hormoonide kaudu ja kui nende tase on normi piires, on kilpnäärme poolt kõik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: