Sõlm kilpnäärmes - vähesel hulgal follikulaarepiteeli rakke. 01.09.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

olen hetkel 22a naine, 2005 või veidi varem avastati sõlm kilpnäärmes. 3 aastat polnud kontrollis käinud suurust kontrollimas ja nüüd siis sõlm kasvanud, kui ma ise vaatan vanasid mõõte ja uusi (enne oli 5mm ringis, alla cm ):

LEID: Kilpnäärme mõõdud: istmus 3 mm.
Parem sagar 63 x 17 x 19 mm, maht 11 ml. Parema sagara keskosas sileda kontuuridega kajavaene kolle 18 x 9 mm. Vasaku sagara alaosas sarnane kolle 4 x 2 mm.
Vasak sagar 44x15x15 mm, maht 5,5 ml.
Kolletes verevarustust ei ole, mujal verevarustus tavapärane.

Tehti ka biopsia : T96051 kilpnääre/parem sagar/tsütoloogia/
Kolloidi, vähesel hulgal follikulaarepiteeli rakke (Samas oli öeldud, et materjali vähe/mittediagnostiline )

Arstiga sain suhelda telefoni teel ja ta ütles, et noor inimene, pean novembris tagasi tulema kontrolli. Samas väitis, et proovid oleks korras nagu.

Mis need follikulaarepiteeli rakud on? Kui biopsiaproov oli kehv ja selles kehvas proovis neid juba leiti, kas ma peaksin muretsema?

Vereproov oli korras.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Muretsemiseks pole mingit põhjust. Sõlm paremas sagaras on tõenäoliselt tsüst (vedelikukogum) ja on tõepoolest varasemaga võrreldes suurenenud. Siiski ei ole suurus selline, mis nõuaks lõikust. Ka kilpnäärme kogumaht (16,5ml) on normi piires.
Biopsiamaterjali uuringul saadud tulemus on healoomuline - kolloid ja follikulaarsed rakud (normaalsed kilpnäärmekoe rakud). Materjali võis uuringuks tõepoolest vähe olla, see tähendab, et punktsiooni võib edaspidi kahtluse korral korrata.
Tõenäoliselt jääte edasisele jälgimisele. Kahtlust pahaloomulisele kasvajale tehtud uuringute alusel siiski ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme peennõel biopsia

Tere!

04.07 võetud analüüs kilpnäärme tsüstist - vastus:
Peennõelbiopsia kilpnäärme vasakust sagarast, 6 klaasi.
Vähene kolloid, follikulaarepiteeli rakud kohati normaalsete lamedate ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Määratlemata atüüpia korral tsütoloogilisel uuringul otsustab konkreetset patsienti jälgiv endokrinoloog, kuidas patsienti jälgida või ta hoopis operatsioonile saata. Kordusanalüüsi healoomuline ...

Loe edasi

Sõlm

Tere mul avastati sõlm 1,4x1,6,ti-rads 4. tehti biopsia ja tulemus oli selline:
Leidub verd, üksikuid follikulaarepiteeli rakke. Epiteeli hulk ei ole adekvaatseks hindamiseks piisav.
Bethesda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme sõlm on suhteliselt väike ja TI-RADS 4 ei ole ka nii kõrge riskitase, et uue biopsia peaks kohe tegema. Kui ongi tegemist pahaloomulise protsessiga, siis on suur enamus kilpnäärme ...

Loe edasi

Biopsia tulemus

Tere,
Biopsia tulemus:
Kilpnäärme parema sagara peennõelbiopsia, 5 klaasi (LG värving).
Leidub verd, üksikuid follikulaarepiteeli rakke. Epiteeli hulk ei ole adekvaatseks hindamiseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks Teile tehtud biopsia ei õnnestunud - saadi adekvaatseks hindamiseks liiga vähe materjali. Tõenäoliselt on biopsiat vaja tulevikus korrata. Kas seda teha kohe või mõne aja möödudes, ...

Loe edasi

Tere! Minu biopsia vastus. Palun seletust. vasak sagar Klaasil: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke, VBT: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke. Neoplasma benignum

Palun infot vastuse kohta.
vasak sagar Klaasil: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke, VBT: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke. Neoplasma benignum

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Biopsia vastuse annab patsiendile selle tellinud arst. Kuna Teie puhul on lugu lihtne, saan seekord siiski vastuse anda - neoplasma benignum on ladina keeles healoomuline kasvaja. Arvan, et ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere,
biopsia tulemus: Vasak sagar. vähe verd, veidi kolloidi. Rakke ei leidu, vähe follikulaarepiteeli rakke.
Mida see tähendab?
Mis ravimit oleks edaspidi mõistlikum võtta, et juuksed ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Biopsia vastus tähendab seda, et punktsioon ebaõnnestus ja ei saadud piisavalt rakumaterjali.
Nii türosoolil kui propüültiouratsiilil esineb enam-vähem sama sagedusega maksa kahjustavat ...

Loe edasi

Ebastabiilne ainevahetus

Tere,

Kas sõlm kilpnäärmes võib tekitada ebastabiilsust kilpnäärme töös, st nii ala, kui üle talitust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm kilpnäärmes võib tekitada kilpnäärme ületalitlust, alatalitlust mitte. Enamus sõlmelisi muutusi siiski talitlushäiret ei põhjusta. Kui kilpnäärmes on sõlm ja hormoonanalüüs näitab kilpnäärme ...

Loe edasi

Suurenenud sõlm kilpnäärmes

Tere,

8.6.2017 tehti UH. Kirjas, et vasakus sagaras isoehhogeenne sõlm – 3,3 cm. 25.7.2017 tehti uus UH, ja seal kirjas, et vasakus sagaras 2,3x1,8x3,7 cm sõlm. Pildiliselt hüpoehhogeenne, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt - ma ei usu, et sõlm Teie kilpnäärmes kahe ultraheliuuringu vahepeal kasvas. Lihtsalt üks radioloog andis sõlmest ainult ühe läbimõõdu, teine oli hoolsam ja andis kolm. Vahe 3,3 ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstid - mida edasi teha?

1,5 aastat tagasi oli kilpnäärme vasakus sagaras sõlm 2,1x1,6 cm, istmuses sõlm 2,1x1,2x2,3 cm.
Kuid sõlmed on suurenenud ja kaela vasakul pool ja kurgus on suruv tunne, eriti õhtuti ja see häirib. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, mis võib olla (kuid võib ka mitte olla) kilpnäärme sõlmeliste muutuste põhjuseks. Igal juhul on sõlmed healoomulised (biopsiamaterjalis viited ...

Loe edasi

radiojoodravi kilpnäärme ületalitluse korral

Olen naine, 55 aastane. Avastati 3 cm sõlm kilpnäärmes. Biopsia näitas, et healoomuline, järgnev kontrastainega uuring, et sõlm aktiivne ja kohe nädala jooksul määrati aeg radiojoodraviks. Miks kiiritus? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas tõepoolest eelistaksite radiojoodravile operatsiooni?
Operatsioon tähendab 3-päevast haiglasviibimist, üldnarkoosi ja võimalikke tüsistusi - häälepaelte parees või kaltsiumi taseme ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes

Esimine kord käisin endokrinoloogi juures - ultraheliuuringud on tehtud, biopsia võetud, aga ei saa aru arstide keelt. Probleem on järgmine: avastati kilpnäärme vasemas sagaras pindmiselt isoehhogeenne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teid saadetakse operatsioonile mitte sõlme suuruse vaid pahaloomulisuse kahtluse tõttu. Follikulaarepiteeli proliferaadid tsütoloogilises preparaadis pole küll mingi kindel vähileid, kuid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: