Kilpnäärme tsüst 29.09.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Tükitunde pärast kurgus seadsin sammud kurgu-nina-kõrva arsti juurde, kus sain kinnitust, et minu aastaid tagasi ära opereeritud mandlid on siiski ilusti ära opereeritud. Soovitati kilpnääret kontrollida lasta. Võeti vereproov, mis oli korras, kuid kuna emal on kilpnääre haige, palusin ka ultraheli. Avastati kilpnäärme tsüst. Võtsin pool aastat rohte, mis arsti sõnul mõju ei avaldanud ning uus kontroll tuleva aasta veebruaris. Operatsiooni ei peetud vajalikuks ning armihirmu tõttu pole ka endal sellist soovi, kuid tükitunne kurgus on meeletu ja väga ebameeldiv- sellest ka küsimus-kas selle tükitundega tulebki lihtsalt edasi elada? Vahel on see tükitunne nii kohutav, misõttu üritan köhatada ning tuleb natuke veriseid mädakorke kurgust. Küsiks veel, kas juuste väljalangemine ning higistamine võivad samuti sellest tuleneda?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui operatsiooni ei peetud vajalikuks, oli tsüst kilpnäärmes väike ja mingit tükitunnet põhjustada ei saa. Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid olid korras, ei saa kilpnäärmega seostada ka juuste väljalangemist ega higistamist (need nähud võivad kaasneda talitlushäirega). Kohe kindlasti ei põhjusta kilpnääre veriste mädakorkide väljumist kurgust kõhimisel.
Seega ei ole Teie probleemide põhjus kilpnäärmes, olgu seal tsüst või mitte. Soovitan pöörduda uuesti perearsti poole, eelkõige veriste mädakorkide küsimuses. Ehk on siiski tegemist mingi ninakõrvalurgete või hingamisteede põletikuga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitlus

On diagnoositud kilpnäärme alatalitlus.Ultraheliga tuli välja ka väikene tsüst kilpnäärme kõrval.Tarbin rohtu juba aastaid,kuid minu enesetunne läheks justkui halvemaks.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt kirjeldatud vaevusi L-türoksiin küll ei põhjusta, ei väiksemas ega suuremas annuses. Mis vaevuste põhjuseks on, tuleb loomulikult selgitada ja alustada võiks pöördumisest perearsti ...

Loe edasi

kilpnäärme uuring

Kas on halb või hea vastus proovile?Materjalis makrofollikulaarseid struktuure moodustavad follikulotsüüdid siidise väljanägemisega kolloidis,milles ka verd.Follikulaarne tsüst. see on patomorfoloogiline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on suure tõenäosusega kilpnäärme tsüstiga. Tsütoloogilise uuringu leid on igati healoomuline ja närveerimiseks põhjust ei ole.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüst

Tere!
Kilpnäärmes avastati tsüst, kas peaksin muretsema? Ootan ka endokrinoloogi järjekorras, kuid veel ei tea millal aja saan.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst on suure tõenäosusega healoomuline muutus. Endokrinoloog suunab Teid tõenäoliselt peennõelabiopsiale, kus tsüstist suurem osa vedelikku välja lastakse ja seda ka tsütoloogiliseks ...

Loe edasi

Tsüst kilpnäärmes

Tere,

käisin neuroloogi juures muu murega (surinad jalgades, veidi ka kätes). Tehti MRT kaelast. Neuroloogi sõnul kõik muidu korras, kuid leiti kilpnäärmes 7 mm tsüst. Vereanalüüsis olid kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
7mm tsüstike punktsiooni ei vaja ja mingeid vaevusi ei põhjusta. Kilpnäärme talitlus on Teil korras. Seega pole hetkel põhjust endokrinoloogi juurde minna. Küll soovitaksin 1-2 aasta möödudes ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüst

Mul tsüsti kaelalt näha, aga kahel viimasel kuul on jube õlavalu olnud ja tahaks teada, kas seda võib mõjutada tsüst, sest isegi kasutades kreeme õla valu jaoks, läheb valu hoopis tugevamaks, kui ära võtab...nii ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst ei põhjusta õlavalu. Düskomfort tähendab ebamugavustunnet.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme tsüst

Sooviks teada, millised vaevused esinevad elades kilpnäärme tsüstiga.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik sõltub tsüsti suurusest. Kui on tegemist suure tsüstiga (läbimõõt üle 3cm), on see tõenäoliselt kaelal näha ja avaldab mehhaanilist survet ümbritsevatele kududele. Lisaks kosmeetilisele ...

Loe edasi

Kilpäärme tsüst

Kolm nädalat tagasi avastasin kaelalt muhu. Käisin perearsti juures, tehti ultraheli ja öeldi, et tsüst. Siis saadeti endokrinoloogi juurde. Seal tehti analüüsid, võeti tsüstist proov...ja pidin kaks nädalat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst on tavaline nähtus, kilpnäärme vähk õnneks väga harvaesinev. Teid on uuritud nõuetekohaselt ja tõenäosus, et Teie kilpnäärme tsüst on tegelikult vähk või selleks areneb, on ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere. Mul avastati et mu kilpnääre on normaalsuse piiridest 2 korda suurem ja paremal pool on ka tsüst. Kardan oma elu pärast.Kas mu olukord on ohtlik ja mis see tsüst siis õigemini on.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Elu pärast karta ei ole mingit põhjust. Siiski tuleb ära teha mõned lisauuringud - kilpnäärmehormoonid ja antikehad, kilpnäärme tsüsti punktsioon pahaloomulise haiguse välistamiseks. Tsüst ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere.
Käisin ultrahelis. Sooviksin teada mis on "istmus". Ja kui ohtlik on tsüst 4mm istmuses.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Istmus on kilpnäärme kahte sagarat ühendav koesillake. 4mm-ne tsüst selles ohtlik ei ole. Tõenäoliselt mingit ravi Te ei vaja.
Tervitades,
dr. Anu ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!
Mul on selline küsimus. Olen 48 aastat vana. Mul leiti kilpnäärme tsüst. Kui raske ja ohtlik see on? Kuidas seda ravida?
Tänan.
Igor

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst ei ole raske haigus. Kui võimalik pahaloomulisus on välistatud (seda tehakse tsüsti punkteerides) ja tsüst ei ole väga suur, jääte tõenäoliselt lihtsalt jälgimisele. Mingi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: