Kilpnääre? 12.11.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Viimasel ajal on tekkinud imelikud tuimad valud kõri piirkonnas, mistõttu on kohati ka raske hingata. Vererõhk on pidevalt kõrgem kui vaja ja südamepekslemist tuleb tihti peale, millega kaasnevad ka nn. krambid südame piirkonnas.
Samuti olen paari viimase aastaga võtnud palju kaalus juurde, põhjust ei tea, ja ükski dieet ei paista aitavat.
Perearst saatis endokrinoloogi juurde struuma kahtlusega, kuid arstini on veel 2 kuud aega. Milles võib olla probleem?
Kõike paremat soovides,
T.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Interneti teel ja ainult vaevuste põhjal küll kilpnäärmehaiguse olemasolu või puudumise üle otsustada ei saa.
Struuma tähendab kilpnäärme suurenemist ja selleks, et kilpnäärme suurust hinnata, tuleb vähemalt Teie kaela katsuda, aga veel parem, teha kilpnäärme ultraheliuuring. Südamepekslemine võib viidata kilpnäärme ületalitlusele. Kehakaalu suurenemine võib viidata kilpnäärme alatalitlusele. Seega on vaevustest saadud viited kilpnäärme talitluse seisukohalt vastandlikud ja tõe teadasaamiseks tuleks teha kilpnäärme hormoonuuring. Pigem arvan, et kilpnäärme talitlusega on Teil tegelikult kõik korras.
Kilpnäärmehaigused tavaliselt valuaistingut ei põhjusta ja hingamistakisuse esilekutsumiseks peab kilpnääre olema oluliselt suurenenud. Seega arvan, et need vaevused pole Teil üldse kuidagi kilpnäärmega seotud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Mure


Tere,
Olen 24a. naine. Hiljuti selgus, et mul ilmselt on kilpnäärme alatalitus. Läksin sügisel igaks juhuks kilpnääret kontrollima (kuna peres on sellealaseid probleeme olnud) ja TSH näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH nii suur kõikumine paari nädala sees on vähetõenäoline ja seepärast arvan, et esimene määratud TSH väärtus oli viga. Kõikumised 3,14-st jaanuaris 5,02-ni mais on aga võimalikud ja kliinilisest ...

Loe edasi

kilpnäärmest

Tere!
Selline küsimus, et 4a tagasi käisin endokrinoloogi juures, kes torkas mulle suure süstla kõrri ja analüüsidest selgus, et mul nagu on kilpnääre haige, aga ravi mulle ei kirjutatud. See noor ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil kilpnäärmes sõlmelised muutused ja nõelaga võeti rakumaterjali pahaloomulise kasvaja välistamiseks. Tõenäoliselt analüüsis viiteid pahaloomulisusele ei leidunud ja jäite ...

Loe edasi

kuidas toimida?

Lp.dr. Anu Ambos
Võtan juba 3 aastat peale kilpnäärme operatsiooni igal hommikul 1 tableti L-Thyroxin-50. Opi järgselt kirurg ütles, et võibolla edaspidi võib selle tableti ära jätta.
Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui lõikuse käigus ei eemaldatud kogu kilpnääret ja jäi alles piisavalt kilpnärrmekudet, on tõepoolest võimalik, et Te ei vajagi asendusravi. Et selle üle otsustada, tuleb teha kilpnäärme ultraheliuuring ...

Loe edasi

Kilpnääre?

Tere
Mul mure sellega, et mul on kogu aeg palav ja üle keha higine. Probleemid algasid sügisel ja enne sellst pidevat "märja naha" tunnet ei ole olnud. Pean pidevalt jälgima oma riietumist. Teised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui palavustunne on ainsaks vaevuseks, on kilpnäärmehaigus vähetõenäoline. Siiski võiks teha korduva hormoonanalüüsi (TSH), sest 5-6 aasta tagused uuringud praegust olukorda ei näita. Pöörduge ...

Loe edasi

kilpnääre?

Olen 41 a. naine 54/162. Juba rohkem kui aasta tunnen kurgus pigistavat tunnet, käed kipuvad värisema, vaevab väsimus ja higistan nii, et juukseotsad tilguvad vähimagi füüsilise pingutuse puhul.Teisipidi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüsi kilpnäärme talitluse hindamiseks võiks siiski teha. Ületalitlus ei pruugi selgelt kajastuda kilpnäärmekoe muutustes, mida visualiseerib ultraheliuuring. Kui ka hormoonid on ...

Loe edasi

kilpnärme ületalitlus?

Tere!
teeb muret kilpnääre. 6kuud tagasi olevat abikaasa sõnul mu kael hakanud "paksuks minema".Ise tunnen kaelal aeg-ajalt ebamugavustunnet, mõnikord nagu "pistaks" ka. Minu vanaemal oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt muretsemiseks põhjust ei ole.
Ultraheliuuring on kindlasti objektiivsem sõrmega katsumisest ja kui ultrahelis oli kilpnääre normisuurune, siis seda ta ka on. Korduvalt tehtud ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Algas see asi mul 5 aastat tgasi, kui mu üks silm osutus äkki suuremaks kui teine. läksin silmaarsti juurde, kes saatis mind kilpnääret uurima. tulemus oli kohiutav , arve ma ei tea aga 6 korra ümber olid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on küll vaja otsustada, milline radikaalne ravimeetod (lõikus või radiojoodravi) Teid kilpnäärmehaigusest üle aitaks. Tablettravi foonil on ägenemised kordunud ja lõpuks isegi rütmihäirete ...

Loe edasi

kas on võimalik et kilpnääre haige

Olen 24 aastat vana ja käisin aasta tagasi arstil ja siis tehti ultraheli ja proove kah.Erilist midad ei leitud,ainult et võiks ikke edaspidi kah seal kontrollimas käia. Mind aga huvitab just see et millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui aasta tagasi olid proovid ja ultraheli korras, ei tahaks küll kaalutõusu, higistamist ja juuste väljalangemist kilpnäärmega seostada. Kui kaalutõus võiks rääkida alatalitluse poolt, siis ...

Loe edasi

kolmas sagar kilpnäärmel?

Tere,
käisin täna endokrinoloogi vastuvõtul (perearst saatis: ca kuu tagasi olid mul ühel päeval (6 korral ja järgneval ööl 2 korral) sellised kummalised hood: algselt läksid käed nõrgaks, süda pahaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Oletan, et kilpnäärme sonograafia (ultraheliuuring) näitas, et kilpnäärmesse on tekkinud sõlmelised muutused, mida seal varem ei olnud. Tegemist on healoomuliste kasvajatega, mis tasapisi ...

Loe edasi

ületalitus?

Tere
Lugesin kilpnäärme ületalitust puudutavaid küsimusi vastuseid ja nüüd kahtlustan, et see võib olla mind viimase aasta jooksul eriti tugevalt vaevanud probleemide taga (mõned asjad on esinenud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie pikale küsimusele on vastus üsna lühike: pöörduge polikliinikusse või eravastuvõtule ja laske määrata TSH. Kui see näitaja on normi piirides, töötab kilpnääre normaalselt ja pole ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: