TSH uskumatu näitaja? 15.06.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Kirjutasin Teile ka varem, et minu kilpnäärme alatalitluse üleminek väikeseks ületalitluseks 0.141, ravimiks oli määratud 150, tekitas mul südame rütmihäired, mida oli väga raske taluda. Jätsin u 1 kuu vältel L-Thyroxini omaalgatuslikult hoopis võtmata, süda läks rütmi tagasi, siis alustasin uuesti 50 mikrogrammiga. Kordusanalüüs juunis oli perearstile jahmatav - TSH 90, ütles, et pole sellist suurt arvu elu sees näinud ega kuulnud, kuna võta vastutust, kuna pole spetsialist.

Labor kordas ka analüüsi, kuid tulemus oli sama. Kas nii suur arv on mulle ohtlik? Kas sellist arvu ikka Teie olete kohanud? Praegu jätkan ravi 100 mikrogrammiga, samas ka fT4 oli 7,8.

Enesetundel pole viga: õpetajana olen kooliaastast väsinud ja ärevus on suur tervise murest, kõht on küll väga kinni. Kas see võib olla ka kilpnäärmest? Saan oma arsti juurde, kui ta puhkuselt naaseb. Teilt olen alati saanud väga selgeid vastuseid ja nõuandeid, kirjutasin sellepärast eelnevalt Teile, et äkki saan oma hirmu vähemaks.

Suvesoojust ja päikest!

Ette tänades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui te ravimit 1 kuu üldse ei võtnud ja peale seda võtsite tavapärasest oluliselt väiksemas annuses, on TSH tõus täiesti ootuspärane tulemus. Ja kuna Teie kilpnääre tõenäoliselt peaaegu üldse ei tööta, siis olitegi kuu aega üldse ilma kilpnäärmehormoonita ja TSH tõsiski vastavale tasemele (mina olen sellist numbrit küll näinud ja kõrgematki). Kui ravikatkestus kestab lühikest aega nagu Teie puhul, ei tohiks see otseselt ohtlik olla. Küll on veidi problemaatiline L-türoksiini õige annuse leidmine, sest TSH tõus püsib veel mitu kuud ja innustab L-türoksiini annust suurendama ka siis, kui tegelikult selleks enam vajadust ei ole. Kui 150 mcg päevas oli liiast, siis soovitan praegu püsida 100 mcg juures ja kordusanalüüsid (TSH, FT4) teha alles septembris.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Emal diagnoositi ületalitus u. 20 a. tagasi. Sai hormoonasendusravi ja kiiritust. Hiljem oli õrn alatalitus. 7 a. tagasi diag. ja op. kõhunäärme pahaloomuline kasvaja. Aasta tagasi metastaas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside vastused on üsna vastukäivad - FT4 veidi üle normi, TSH oluliselt üle normi. Tegelikult peaksid need kaks liikuma vastassuunas - kui FT4 langeb, siis TSH tõuseb ja vastupidi. Hetkel ...

Loe edasi

TSH väärtused

Tere

Juhuslikult avastati, et minu kilpnäärme näitajad on natuke korrast ära.
Tulemused olis sellised novembris 2012: TSH 4,74; T4 14 ja TPO 17.
Juunis 2013: TSH 6,3 ja T4 13,2.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH ei muutu kiiresti - paariühikuline muutus kuu aja jooksul on tavaline. Väärtus võib tõepoolest "lainetada" s.t. muutus ei ole alati ühesuunaline. Arvestades Teie suhtelist noorust, ...

Loe edasi

Thyroxini annusest.

Tere!
Mul on selline mure, et septembri alguses tehtud vereanalüüs TSH näitajale oli <0, 05. Enne seda olid näitajad 4, 2,4 ja 1,19. Võtsin siis 2 tbl türoksiini. Nüüd määras perearst 1,5 tbl. Millalgi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt, kui suur on toimeaine kogus tablettides, mida võtate? Tõenäoliselt on tegemist 50 mcg-ste tablettidega ja 2 tabletti päevas oli seega 100 mcg L-türoksiini. Kui Teie TSH pole olnud ...

Loe edasi

Väsimus, jõuetus, kaalutõus, halb mälu

Tere!
Kaebused järgmised.: Väsimus, jõuetus, temp 34,5, mälu halb, unustamine (vahel küsin ühe telefoni kõne ajal sama asja 3 korda, unustan poole jutu pealt, millest rääkisin jne), pidev janutunne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tekkinud tõenäoliselt sünnitusjärgselt kilpnäärme kroonilise põletiku ägenemine ja selle tõttu kilpnäärme alatalitlus. Vaja oleks asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga, mida ...

Loe edasi

Kilpnäärme puudulikkus ja rasestumine

Tere! Mul diagnoositi 2009. aasta augustis kilpnäärme puudulikkus. Siis oli TSH 36,6. Perearst määras L- Thyroxini 1 tbl päevas. Võtan siiamaani. TSH näitajat kontrolliti iga 3 kuu tagant. Selle aasta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Adekvaatsel asendusravil hüpotüreoos ei saa olla viljatuse põhjus. Teile võib soovitada asendusravi annuse minimaalset suurendamist, et TSH püsiks vahemikus 1,0-2,5 mIU/l aga see on ka kõik, ...

Loe edasi

TSH

Kuna ei ole kunagi mingit kilpnäärme ravi saanud, sooviksin teada, kas kuu aega tagasi tehtud vereanalüüsis TSH näit 5,88 mU/l on normaalne? Ise arvasin, et mul on kerge ületalitlus, kuna olen kergesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused välistavad kilpnäärme ületalitluse. Vaevused viitavad pigem klimakteerilisele sündroomile ja igaks juhuks soovitan oma günekoloogiga nõu pidada.
TSH taseme mõõdukas ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!
Oleme üritanud juba pea 2 aastat teist last saada, aga siiani tulemusteta.
Põen kilpnäärme alatalitlust ja mul on ka autoimuunne türeoidiit (kui asjast õigesti aru saanud olen:)). Viimased ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga noortel naistel, kellel on viljastumisega probleeme, on soovitav hoida TSH väärtus vahemikus 0,4-2,5 mIU/l. Seega võiksite Te tõepoolest võtta väikeses ...

Loe edasi

Mures

Tere!
Perearst tegi analüüsid, kus selgub et TSH on 9,32. Kunagi varem pole kilpnäärmega probleeme olnud. Emal on autoimmuunne türeoidiit. Arsti juurde saan alles märtsis. Muud näitajad pidid olema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenöoliselt on ka Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sellest ongi tingitud TSH mõõdukas tõus. Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. Arsti juures selgub, kas vajate ka ravi.
Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

TSH 3,21 mU/l ja FT4 27,8 pmol/l - olen 28.a ja planeerin IVF-i. Kas need näitajad annavad põhjust muretsemiseks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie näitajad on veidi vastuolulised. FT4 minimaalselt üle normi, TSH normi ülemisel piiril. Tegelikult muretsemiseks põhjust ei ole. Samas, kui Te kilpnäärmehaigust kunagi põdenud ei ole ...

Loe edasi

rasestumine ja kilpnääre

Tere

Olen 32-aastane naine ,imetan 1 aastast last. Kilpnäärme TSH tase oli 7.79. Arsti sõnutsi on see näitaja imetamisele iseloomulik. 2002 olid kilpnäärme hormooni näitajad TSH-1.42, FT4-12.1 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan selguse saamiseks siiski endokrinoloogi juures ära käia. TSH on Teie puhul küll minimaalselt üle normi ja tõenäoliselt on FT4 ja FT3 normis. Samas on selline hormoonide profiil iseloomulik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: