Kõrge TSH tase esimesel trimestril 22.01.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 10 nädalat rase ja tegin kilpnäärmeanalüüsid.
TSH 8,35
S-fT3 2,8
S-fT4 15,7
Arst määras ravi (L-Thyroxin).

Kas nii kõrge TSH tase enne 12. rasedusnädalat võis põhjustada lootel väärarenguid või hilisemaid õpiraskusi ning madalamat IQ?
Enne rasedaks jäämist olid kilpnäärme näitajad normipiirides, vahepeal testitud ei ole.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 8,35 mIU/l puhul on loote väärarengu teke vähetõenäoline, lisaks on FT4 kenasti normi piires.
L-türoksiini annuse suurendamine oli siiski igati näidustatud ja jätkate 200 mcg päevas.
Kordusanalüüsi võiks teha 4-5 nädala möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH tase

Tere! Minu analüüside vastus oli selline:
08.07.2021 08:17 Seerum TSH 6.99 mIU/l (0.40-4.00)
08.07.2021 08:17 Seerum fT4 15.16pmol/l (11.5-22.7)
08.07.2021 08:17 Seerum fT3 4.62 pmol/l (3.50-6.50)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab tõenäoliselt autoimmuunsele türeoidiidile. Samas normis FT4 ja FT3 näitavad, et kliiniliselt olulist ja asendusravi vajavat kilpnäärme alatalitlust Teil ei ole. Kui ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse näidud raseduse ajal

Tere!

Olen 21. nädalat rase ja olen terve elu põdenud kilpnäärme alatalitlust ning võtan iga päev L-Thyroxin 100 mg. Täna tehtud kilpnäärmeanalüüside vastused on sellised:
TSH - 0.03

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina esialgu L-türoksiin annust ei muudaks, kuna teise trimestri alguses võib hormonaalseid näitajaid mõjutada kooriongonadotropiini kõrge tase. See hormoon on oma ehituselt TSH-ga väga sarnane ...

Loe edasi

TSH väärtused raseduse ajal

Tere,

Hetkel jooksmas raseduse 7. nädal. Enne rasestumist oli TSH näit 2,2. Üleeilne vereproov näitas:
TSH 4,16 (mlu/l 0,3-4,2)
Vaba trioodtüroniin seerumis 4,8 (pmol/l 3,1-6,8)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna FT4 ja FT3 olid normi piires, pole TSH mõningase tõusu pärast liialt muretseda vaja. Raseduse esimesel trimestril on TSH soovitav vahemik 0,1-2,5 mIU/l. Kui TSH on kõrgem, on soovitav ...

Loe edasi

Kilpäärme TSH tase 133

Tere. 5 kuud tagasi sünnitasin. Kas kilpnäärme nii suur muudatus või olla rasedusest? Raseduse aeg oli TSH tase 5 arsti ettekirjutusel tarvitasin L-thyroxin pool tabletti. Raseduse lõpus tableti ravi lõpetasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mul on raske seda näitu kommenteerida. Sünnitusjärgselt võib autoimmuunne kilpnäärmehaigus ägeneda ja tekkida nii üle- kui ka alatalitlus. Siiski on nimetatud TSH tase tõepoolest väga kõrge ...

Loe edasi

Normaalne TSH rasedana

Milline on normaalne kilpnäärme näit TSH rasedana. Kas vatsab tõele, et rasedate normid on mitterasedatest madalamad?
Kas kõikidel rasedatel kontrollitakse esimesel trimestril ka kilpnääret või ainult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, TSH normid rasedate jaoks on tavanormidest veidi madalamad ja sõltuvad trimestrist.
Kindlasti kontrollitakse kilpnäärme talitlust raseduse alguses neil, kellel on varem sellega probleeme ...

Loe edasi

THS näit raseduse ajal ja joodi kasutamine

Olen rase 14. nädalat. Kilpnäärme näitajad on kuni raseduseni alati korras olnud (olen spetsiaalselt lasknud kontrollida, kuna on soodumus ületalituseks, mis esineb peres emal ja vanaemal). THS näit on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasedate TSH normväärtused on mitterasedatest veidi madalamad, esimesel trimestril 0,1-2,5 mIU/l. Teie TSH väärtused on normi ülemisel piiril, mis peaks viitama võimalikule alatalitlusele. ...

Loe edasi

Tsh tõus koos hcg-ga

Tere.
Olen eelnevalt tarvitanud l thyroxini 0.25 mg, et saada oma tsh normi.Mingil hetkel jäi sellest väheks ja juulis tarvitasin 0.50 mg, alatalitus läks üle ületalituseks ja seega vähendas arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Viimastes kilpnäärme hormoonanalüüsides on FT4 ja FT3 normi piires, seepärast arvan, et loode pole kahjustada saanud. Meili teel kõiki asjaolusid tundmata ei saa küll raseduse katkestamise ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere!
Minu mure on selline, et olen 11. nädalat rase ja mul avastati hüpotüreoos. TSH on 6,09, vaba T4 10,46, vaba T3 4,06 ja TPO-Ak <28. Ämmaemand saatis mind ka sisearsti juurde, kes midagi eriti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust. Teie kilpnäärme alatalitlus on väga vähene ja suure tõenäosusega loodet ei kahjusta. L-türoksiini tuleb siiski võtta ja mina soovitaksin annust koguni suurendada ...

Loe edasi

Muutused kilpnäärmehormoonides raseduse ajal

Tere.

10 aastat tagasi opereeritud pool kilpnäärmest, multinodulaarne healoomuline kasvaja. Mingit ravi pole kunagi saanud, peale op-i analüüsid on olnud korras, TSH 1 ringis.

Rasedust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastused oleksid järgmised:
1. Selline kõikumine on raseduse ajal normaalne, Teile ega lapsele see mingit halba mõju ei oma. Mingit ravi Te ei vaja.
2. Multivitamiinid joodiga ei ...

Loe edasi

Rasedus ja diabeet

Tere. Olen juba aastaid diabeetik ja hetkel lapseootel. Küsimus: ma ei mäleta, kuidas oli raseduse alguses, kas insuliini kogused vähenevad v suurenevad? Mul on aastane laps kodus, aga ma ei mäleta kumba ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse esimesel trimestril insuliini vajadus tavaliselt väheneb s.t. tavaliste annuste foonil kipuvad tekkima hüpod. Seega arvan, et hommikune kõrge veresuhkur võib tõepoolest osutada öisele ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: