Valus muna kaenla all, korduv!! 01.06.11 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Probleem sai alguse u 3 kuud tagasi, kui parema käe kaenla alla tekkis valulik punane punn, peale tuli natuke mäda. See võis tekkida ehk sissekasvanud karvast, kuigi olen aastaid kaenlaaluseid karvu masinaga epilleerinud ja mingit probleemi pole olnud. Antibiootikumidega sain asjast lahti.
Veidi aega hiljem tekkis samas kohas uuesti valulik punn, seekord aga palju suurem, nagu mingi muhk oleks naha all. Arst kirjutas kaks antibiootikumi kuuri järjest ja ütles, et tegu on bakteriaalse haigusega. Hakkasin antibiootikume võtma ja järgmisel päeval läksin tööle, sest arvasin, et rohud tõmbavad paise kohe alla. Töö on mul füüsililiselt päris raske ja tööpäevad 10tunnised. Nimelt pesen rendiautosid ning just käed saavad väga palju koormust. Tööl läks asi hullmeks, käsi valutas, tõusis palavik ja läksin koju. Muna peale oli tekkinud veidi mäda, mis siis kodus lahti läks, käisin kiirabis ja arst lõikas tuimestusega selle lahti. Võtsin pika antibiootikumi kuuri lõpunu, jõudsin u paar nädalat terve olla ja jälle on kaenla all suur muhk, seekord eelmisest haavast u 2 cm eemal. Ei tundu, et asi oleks sissekasvanud karvas, masinat enam ei kasuta ja raseerida jõudsin paar korda, mõlemal korral kasutasin uut tera. Alustan taas rohtude võtmist. Hetkel pole mõned päevad tööl käinud, sest ei taha asja jälle nii hulluks ajada, kui eelmisel korral, kuid muhk on päris suur ja valulik. Paar päeva pole see läinud paremaks ega halvemaks. Mäda pole ka peale tekkinud.
Kas on lootust, et ta läheb ilma kirurgilise sekkumiseta ära või peaksin selle taas lahti laskma lõigata? Milliseid ravimeid v kompresse veel kasutada saaks peale antibiootikumide? Olen mures, sest olen lühikese aja jooksul väga palju antibiootikume võtnud, tunnen ennast nõrga ja väsinuna.
Kas on võimalik, et sellised paised võivad tekkida füüsilise pingutuse, töö tagajärjel? Kas tegu on lümfisõmega? Sooviksin teada erinevaid variante kuidas sellistest paisetest hoiduda? Kardan lihtsalt oma tervise pärast ja kuna ma viibin välismaal, siis on ka arstivisiitide ja rohtude peale juba meeletult raha läinud. Kogu see asi härib juba elamist, töölt pean puuduma ning antibiootikumide purk peab pidevalt kotis olema! Mainiksin veel, et muidu olen tervislike eluviisidega ja normaalkaalus, pigem alakaaluline, nii et ka siinne arst arvas, et diabeeti ei tohiks olla. Soovitas järgmine kord ka vereanalüüsi teha. Loodan väga, et kõik vajalik sai öeldud:) Lisainfo siis all küsimustes ja lisasin ka pildi.

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
Kindlasti mängivad rolli selle paise tekkes epileerimine (mis tekitab hulgiste väikeste traumade kaudu põletiku sissepääsemiseks sobivad tingimused) ning Teie raske füüsiline töö (st. selle käigus tekkiv soojus ja niiskus), mis loovad põletiku edasiarenguks väga soodsad tingimused. Sestap on väga õige otsus, et Te kuni selle konkreeetse põletiku paranemiseni kodus olete, koormust väldite ja paiset õhutate. Loodetavasti piisab antibiootikumidest, aga kui paise ikkagi püsib ja suureneb, tuleb sekkuda ka kirurgiliselt. Antibiootikume võtmata jätta ei tohi, muidu võib põletik väga kurjaks kätte ära minna ja isegi veremürgitusega lõppeda. Kindlasti peaks läbima mingi hetk ka põhjalikuma tervisekontrolli, s.h. vereanalüüsid, et välja selgitada, kas ei ole veel mingeid soodustavaid tingimusi, mis selliseid korduvaid põletikke põhjustavad, nagu diabeet või et siis verevaesus ehk aneemia. Ning epileerimisest ma soovitaks samuti vähemalt praegu loobuda ning kasutada vähemtraumeerivaid meetodeid, pesta sageli, kuid mitte väga tugevatoimeliste pesemisvahenditega, mis naha looduslikku tasakaalu veelgi häirida võivad.
Lugupidamisega,
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Parasiidid

Tere.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Mure sinusiidiga pärast hamba eemaldamist

Tere,


Aprilli lõpus eemaldati mul parempoolne esimene ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Linaluuuss ehk naaskelsaba.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi

Kas põhjust nahaarsti vastuvõtuks

Tere


Mõlema suure varba küünel on must plekk ning ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Vererõhk erinevatelt kätelt mõõtes

Tere!
Küsimus vererõhu kohta.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Hellicobakter


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Pea käib ringi

Tere,

Nimelt, käib mul pea ringi kui ma hommikul ärgates ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tere

Loe edasi

Kopsuröntgeni vastus

Ma sain röntgenist vastused ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
Perearst

Loe edasi

Tromboos kopsudes


Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!


Loe edasi

Kõrge vererõhk.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: