Papanicolaou meetodil tehtud ja skriinija poolt hinnatud günekotsütoloogiline uuring 20.01.16 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Käisin nädal tagasi naistenõuandlas. Emakakaelal on ektroopion. Peale vahekordi veidi veritsust ja teine kord ka valulikud vahekorrad. Tehti PAP test. Küsimusele, kas erosiooniga midagi tehakse, naistearst ütles, et enam ei kõrvetata ja jäetakse niisama.
PAP testi vastus digiloos järgmine:
"Günekotsütoloogia
Põletikurakud: Ektotserviksis rohkelt põletikurakke
Lameepiteelirakud: Normipärased lameepiteelirakud, Parakeratootilisi lameepiteelirakke Silinderepiteelirakud: Reaktiivsete muutustega silinderepiteelirakke
Mikrofloora: Segamikrofloora
Dgn: 1212330014 NILM/negative for intraepithelial lesion or malignancy/ 1212330014 NILM/negative for intraepithelial lesion or malignancy"
Kas mul ei ole põhjust muretsemiseks? On see test korras, mis see reaktiivne muutus silinderepiteelirakkudes tähendab?

2) Küsiks veel rasestumisvastase vahendi kohta. Olen sünnitanud 2 aastat tagasi ja peale seda olen kasutanud RVVks Jeanine pille. Olen pannud tähele, et üle pooleaasta on jalgadel veresooned nõrgad ja hakkasid tekkima veenilaiendid ja väikeste veresoonte laiendid. Võib see olla tingitud Jeanine tablettidest ja mida antud juhul võiks proovida? Spiraali ei soovi. Kas ainuke variant jääb kondoomi kasutamine edasi?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
PAP testi vastuses kirjeldatud rohked põletikurakud ning reaktiivsed muutused emakakaela silinderepiteeli rakkudes on iseloomulikud põletikule. Valulikud vahekorrad ja veritsus peale vahekorda on sageli samuti emakakaela põletiku tunnusteks. Antud juhul on vajalik uurida põletiku tekitajate suhtes ja teha PCR testid infektsioonidele ( klamüüdia, genitaalmükoplasma jt. ), kui need pole varem tehtud. Kui testid on korras, siis võib piirduda tupekaudse raviga, mida saab teie naistearst määrata.
Jalgade veenilaiendid pole pillide võtmise vastunäidustuseks. Jalgade veenilaiendid tekivad kõige sagedamini nendel naistel, kellel on pärilik eelsoodumus. Samuti on soodustavaks faktoriks ülekaal ja selline töö, kus peab palju seisma. Olete 36 aastane. Juhul, kui te suitsetate, on pillide võtmine kindlalt vastunäidustatud. Pillide võtmine ise ei põhjusta veenilaiendeid. Et välja selgitada ja hinnata konkreetselt Teie võimalikke riske ja teha otsus, kas jätkata pillidega või mitte, soovitan konsulteerida oma arstiga.
Heade soovidega,
Katrin Seidelberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pap testis muutused

Mõni nädal tagasi tehtud PAP testis avastati muutused. Arst kirjutas välja metronidasooli (Flagyl 500, 10 päeva) ja palus uuesti kontrolli tulla 3 kuu pärast. Analüüsi tulemustes on kirjas nii:

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
PAP analüüsi emakakaelast võetakse selleks, et võimalikult varakult avastada muutusi emakakaela rakkudes, mis võivad aastate möödudes viia emakakaela vähi tekkeni. Selliseid muutusi nimetatakse ...

Loe edasi

PAPtesti vastused

Tere,

käisin sünnitusjärgses kontrollis ning ühtlasi võeti ka PAP-test. Sain kõne ämmaemandalt, et oleks vaja kolposkoopiline uuring teha. Ütles, et muretsemiseks pole põhjust, kuid siiski ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
emakakaela PAP analüüs hindab muutusi emakakaela epiteelirakkudes. ASCUS on lühend inglise keelsest väljendist "Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance" , mis tähendab, et tegemist ...

Loe edasi

Mõõdukas düsplaasia

Tere!

Soovin natuke infot uuringu vastustele.
Günekotsütoloogiline uuring
Alluuringud:
1. T8X310 emakakael/cervix/tsütoloogia/ Leukotsüüdid x Kepid x lameepiteeli mõõdukas ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kolposkoopia võimaldab emakakaelal olevaid HPV-st põhjustatud muutusi (düsplaasiat) hinnata ja kahjustatud alalt koeproov võtta. Teile tehtud emakakaela kolposkoopilise uuringu käigus võetud ...

Loe edasi

PAP-analüüs

Tere, austatud doktor! Olen 42aastane. Käisin günekoloogi juures 7.märtsil. Samal päeval tehti PAP-analüüsi. 17.03 arst ütles mulle uuringu vastuse. Ütles, et analüüs on väga halb ning kohe andis mulle ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP analüüs hindab emakakaela rakke ja seda tehakse regulaarselt (skriining) emakakaela vähieelsete seisundite avastamiseks.
PAP HSIL, lameepiteeli düsplaasia mõõdukast raskeni (CIN2/3) ...

Loe edasi

Alakõhuvalu

Tere.
Minul üle aasta pidev tuim alakõhuvalu .Uuritud naistearsti poolt, tehtud laparoskoopia, kolonoskoopia korras, mrt-vähene nimmediski muutus, vereproovid korras, ka uriiniproov korras. Valu ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
teile on tehtud väga põhjalikud uuringud valu põhjuse väljaselgitamiseks. Kindlasti olete läbi teinud ka vajaliku günekoloogilise uuringu (analüüsid põletikutektajatele, ultraheli uuring, laparoskoopia). ...

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

Analüüsid ja hormoonid

Tere,dr Litter
Olen üle 60-ne naine,üldiselt terve,normkaalus,veresuhkus ja vererõhk normis.Olen tarvitanud üle 5 a.Activellet.On fibrmüoom ca 7-8 nädala suurune,seisab sama suur ca 7 aastat.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Mari!
Kirjutate, et tarvitate Activellet üle 5.a. Reeglina ongi aeg 4-5 aasta järgi ravi üle vaadata, sest ka naine on samavõrra vanemaks saanud. Kaebuste süvenemisel on alati võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi