Pap testist !! 19.10.20 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Paluks Teie poolset hindamist.Kõik muutub väga kiirelt ja olen väga mures.Panen siia kõik oma uuringute vastused.Aitäh juba ette.
04.03.2019 olid sellised andmedTsütoloogiline materjal emakakaelast Kindlaksmääramata tähendusega atüüpilised lameepiteeli rakud (ASC-US)
Tsütoloogiline materjal emakakaelast Intraepiteliaalne lesioon või pahaloomulised muutused puuduvad (NILM
06.08.2019Emakakael (cervix) Inimese papilloomiviirus (HPV)
Emakakael (cervix) Emakakaela kerge intraepiteliaalne neoplaasia (CIN1)
HE. p16. Bioptaat kahes tükis. Histoloogiliselt koosneb fibroossest koest ja endotservikaalsetest näärmetest. Pinnalt kaetud nõrgalt väljendunud düsplastiliste tunnustega mitmekihilise mittesarvestuva lameepiteeliga. Epiteeli pindmistes kihtides näha koilotsüüte. Epiteeli süva-parabasaalkihtides näha üksikuid mitoose. Pahaloomulisus antud materjalis puudub. Teostatud immunohistokeemiline uuring: p16: neg.(-)oli vastus selline.
06.01.2020 Tsütoloogiline materjal emakakaelast Lamerakuline intraepiteliaalne lesioon, high-grade (HSIL)
Leukotsüüdid: Mõõdukalt leukotsüüte Lameepiteelirakud: Düsplastilised lameepiteeli rakud Silinderepiteelirakud: Reaktiivsete muutustega silinderepiteeli rakud Mikrofloora: Pulkbakterid( tehti konisatsioon)03.03.2020 konisatsiooni vastus :Makroskoopiliselt uuritavana kolme koefragmendina saadetud emakakaela konisaat. Väikseim fragment on mõõtudega 0,9 x 0,7 x 0,4 cm, sisestatud koeplokki 1. Suurem fragment on mõõtudega 0,8 x 0,7 x 0,6 cm, sisestatud koeplokki 2 ja 3. Kõige suurem koetükk on mõõtmetega 1,5 x 1,0 x 0,5 cm, sisestatud koeplokki 4 ja 5. Uuritud kogu materjal. Histoloogiliselt näha koetükke emakakaelast, kus fibrovaskulaarses stroomas on väikesed korrapärase tservikaalset tüüpi silinderepiteeliga vooderdatud endotservikaalsed näärmed, ühes näärmes vähest lamerakulist metaplaasiat, stroomas suhteliselt tugev mononukleaarne infiltraat. Koetükkide pinnalt epiteel laiadelt aladelt irdunud, kaelakanalipoolselt nähtav analoogiliselt korrapärane tservikaalset tüüpi silinderepiteel üleminekuga metaplastiliseks lameepiteeliks. Portsiopoolsel pinnal näha laiguti säilinud mitmekihilist mittesarvestuvat lameepiteeli, milles düsplastilisi muutusi ei sedasta. Pahaloomulisust ei ole. Antud koematerjalis tegemist kroonilise tservitsiidiga Nüüd siis 15.10.2020 uus pap.test ja vastus selline(Tsütoloogiline materjal emakakaelast Atüüpilised lameepiteeli rakud, ei saa välistada high-grade lamerakulist intraepiteliaalset lesiooni (ASC-H)
Leukotsüüdid: Vähe leukotsüüte Lameepiteelirakud: Vähesed atüüpilised lameepiteeli rakud Silinderepiteelirakud: Reaktiivsete muutustega silinderepiteeli rakud Mikrofloora: Pulkbakterid.(juures märkus:Konisatsioon ei ole olnud piisav !! VASTUSE HK HINNAKIRJA KOODID 66809 - Papanicolaou meetodil tehtud, skriinija ja patoloogi poolt hinnatud günekotsütoloogiline uuring x 1
Soovin väga teie hinnangut .Olen 36 aastane ja tänaseks olen peale konisatsiooni vaktsineeritud.Kui kõik nii kiierlt muutub kas võibolla tegu juba vähiga.Aitäh !!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane

Teie pikka kirja lugedes võib väita, et täna veel vähki ei ole, kuid tuleb targalt tegutseda.
Tähelepanu vajab: ..." ei saa välistada high-grade lamerakulist intraepiteliaalset lesiooni (ASC-H)"
(juures märkus: Konisatsioon ei ole olnud piisav !!)
Olete tubli, et nüüd olete HPV vaktsineeritud. Seda juhtub ikka, et konisatsiooni servad ei ole kohe puhtad, sest see on väga "verine" ja piiratud nähtavusega ambulatoorne operatsioon.
PAP testid tuleb korrata vastavalt ens.ee ravijuhendile, aga mitte enne, kui HPV 3. vakstiinist on möödas vähemalt 1 kuu. Suure tõenäosusega tuleb ka uus konisatsioon.
https://emakakaelajuhis.weebly.com/
Emaka kaela vähk tekib 15-20 aastaga, kahjuks ei saa tõestada, millal sattusid HPV vähki tekitavad viirused emaka kaelale.
Ise saate 1) mitte suitsetada, 2) kasutada kondoomi uute partnerite puhul, 3) pöörduda arstile määratud ajal, 4) HPV vaktsineerida.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pap test

Tere! Olen 32 aastane ja sünnitanud ühe lapse. Käisin arsti juures ja tehti pap test. Viimsest testist oli möödas täpselt kolm aastat, mis oli NILM. Seekord öeldi, et test pole korras ja anti saatekiri ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tegemist on emaka kaela kõrge astme lameepiteeli rakkude muutusega ja HPV inimese papiloomiviiruse tüüp 18 emaka kaela vähki põhjustava kõrge riski viirusinfektsiooniga.
Loe edasi

hpv16 ja cin2

Tere

Kontrollis käies selgus, et mul on hpv16 ning kolposkoopia tulemus näitab emakakaela düsplaasiat cin2.

Kolposkoopia täpsem vastus:
3 bioptaati emakakaelalt: pinnal ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane.

Vastan:
1) düsplaasiad saab ravida, jälgida, vähemalt kuni 30. eluaastani; arvatakse, et emaka kaela vähk tekib 15-20 ...

Loe edasi

Papilloomid

Tere
Käin korralikult, igal aastal arsti juures. Nii ka käesoleval aastal. Kõik analüüsid korras, k.a. PAP-test. Kuna mul on aga kaasasündinud emakakaelahaavand, siis igaks juhuks saadab arst mind ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
papilloomid ehk nahanäsad on väga levinud healoomulised moodustised nahal. Papilloomid ei põhjusta vaevusi ja nad võivad ka iseenesest kaduda. Papillomide puhul on tegemist kosmeetilise probleemiga. ...

Loe edasi

Ebaregulaarsed veritsused

Tere! Tahaksin teada, kas on vôimalik, et PAP-testist ei selgu adekvaatne info pahaloomuliste muutuste kohta emakakaelal? Mul on kahel järjestikusel aastal PAP-testi vôtmisel tekkinud emakakaelas üsna ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Olete 33-aastane. Arvestades teie vanust ja korduvaid uuringuid tahaks loota, et uuringud on teostatud kvaliteetses laboris ja siis oleks küll mure väheusutav.
Veritsus võib ...

Loe edasi

MURE.

TERE. Olen naisterahvas vanuses39 ,olen sünnitanud kaks last.Rasestusvastaseid tablette ei tarvita.Abikaasa on olnud üks ja ainus juba 16 aastat.Mure seisneb selles,et teist korda hakkab mul määrima enne ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Monika!
Kahju, et Te ei kirjutanud üles ega teinud patoloogilisest PAP testist koopiat.
PAP testi vastus oli suure tõenäosusega CIN 2.
Tartus teostati kolposkoopia, biopsia ...

Loe edasi

PAP ja HPV

Tere,
Olen 21aastane, aborte pole olnud, rasedusi samuti mitte. Eelviimane kord käisin naistearstil suvel, kus tehti rutiinse läbivaatuse korras PAP-test, mis oli korras. Nüüd, aga sain PAP-testist ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Suur tänu meie töö tunnustamise eest.
On selge, et antibeebipille tarvitavad naised kasutavad harvem kondoome. Seetõttu on neil sagedamini nii bakteriaalseid infektsioone ...

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

Analüüsid ja hormoonid

Tere,dr Litter
Olen üle 60-ne naine,üldiselt terve,normkaalus,veresuhkus ja vererõhk normis.Olen tarvitanud üle 5 a.Activellet.On fibrmüoom ca 7-8 nädala suurune,seisab sama suur ca 7 aastat.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Mari!
Kirjutate, et tarvitate Activellet üle 5.a. Reeglina ongi aeg 4-5 aasta järgi ravi üle vaadata, sest ka naine on samavõrra vanemaks saanud. Kaebuste süvenemisel on alati võimalik ...

Loe edasi

PAP viirus

Oma günekoloogi juure tavakontrollis peale sünnitust käies ütles ta et mul võib olla emakakaela haavand,seda on vaja mikroskoobiga vaadata.Ta võttis ka PAP analüüsi ja vastuse kohta ütles,et see on korras(seal ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! PAP analüüs näitab rakulisi muutusi emakakaelal. PAP I-II on normaalne leid. Kolposkoobiga on muutused emakakaelal hästi jälgitavad ja kui on kahtlus muutunud alale, tuleb võtta biopsia e. koeproov, ...

Loe edasi

Mirena

Kas Mirena võib olla PAP- viiruse leviku ja arengu intensiivistajaks?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui Pap-analüüsis on leitud HPV viirus, siis pole selle tekitajaks Mirena.
Soovitav on määrata HPV tüüp ja jälgida rakulisi muutusi emakakaelas Pap- analüüsis vastavalt vajadusele 3-6 kuu järel.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi