Küünte all otstesse tekkinud heledad lained/kaared, kätel naha probleemid. 16.08.16 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Olen tähele pannud, et sõrmedele küünte otstesse on tekkinud sellised heledad kaared/lained, enne küünte otsi. Valguse käes on paremini näha neid kaari, nagu õhem oleks see koht vms. Lisasin täpsustava pildi oma küüntest. Seda esineb ainult sõrmede küüntel. Ühel keskmisel sõrmel on rohkem nagu korrapäratu see .nö "kaar".
Kas tegu võib olla mingi aine puudusega? Või tegemist on normaalse nähtusega?
Viimasel ajal, ligi 5 kuud on mul olnud kõhuga probleeme, kõht pidevalt lahti/seede probleemid, diagnoosiks sain IBS(ärritunud soolestiku sündroom), pidev väsimus jms. Ehk see mõjutab ka ainete kätte saamist toidust?
Samuti on hetkel ka suured ärevushäired tervise pärast, pidevalt kontrollin end, nii avastasin ka antud muutused küüntes.
Ma ei tea kas ma kujutan ette ja lihtsalt uurin end niivõrd palju, kuid samuti on tunne nagu kehal oleks rohkem karvu, kui muidu just käsivartel.
Samuti vähese veega kokkupuutel lähevad käed, täpsemalt näpud .nö kortsu. Muidu juhtus selline asi vaid siis kui puutusin veega kokku kauem, kuid nüüd lähevad nad kortsu mõne sekundiga, kui käed märjad on.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Pildilt on sõrmeotstes näha tõesti veidi heledam ala, kuigi muus osas näevad küüned välja täiesti normaalsed. Kindluse mõttes võiks perearst vereproovist kontrollida maksa- ja neerufunktsiooni näitajaid (võib-olla on need Teil juba ka tehtud) - kui need on korras, ei peaks muretsemiseks väga põhjust olema. Kilpnäärme suhtes võiks ka analüüsi teha, sest mõnikord on ärevushäired seotud ka kilpnäärme ületalitlusega.
Karvade pärast ei pea muretsema - see on mehelikkuse tunnus. Noorematel meestel on vähem ihukarvu ja küpsedes/mehistudes tuleb neid juurde - see ei ole haiguse tunnus.
Naha kortsumine veega kokkupuutel on küllaltki individuaalne. Sõrmede kortsuminekuga seoses soovitan enne ja pärast veega kokkupuudet käsi kreemitada rasvasema kätekreemiga, see aitab kortsuminekut vältida.
Mis puutub ärevushäiretesse, siis see on tõesti väga piinav seisund ja inimene võib tunda end väga haigena isegi siis, kui keha on tegelikult terve. See on hea, et Teile on ravi määratud, nüüd tuleb veidi aega oodata, kuni ravimid leevendust toovad. Siiski soovitan Teil oma arstiga nõu pidada, sest tõenäoliselt oleks vaja ka head psühholoogi, kes õpetaks negatiivseid mõtteid vaidlustama, et ärevusest paremini vabaneda.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

nahalõhed sõrmeotstes

Mis võib olla põhjuseks, kui sõrmede otstesse on tekkinud nahalõhed - kas on organismis mingi aine puudus või on tegu mõne seenhaigusega ? Kreemitamine ei aita.

Vastas dr Sirje Liiv

Seenhaigus see ei ole, kuid nahahaigusega on küll tegemist. Ravi määrab nahaarst

Loe edasi

Probleemid naha ja küüntega

Tere! Olen 30a. naine ja põen autoimmuunset hepatiiti. Probleemiks tugev naha kuivus ja küünte kihistumine ning murdumine. Ehk oskate aidata. Ette tänades!

Vastas dr Sirje Liiv

Põhiliseks ja arvatavasti ka ainuvõimalikuks viisiks naha kuivuse vastu võitlemisel on pidev pehmendavate kreemide ( apteegi toodetest Linola fett, Eucerini kuiva naha sari, vähese veesisaldusega Orioni ...

Loe edasi

Heledad laigud huultel

Tere.
Mul on viimase aasta jooksul tekkinud heledatest (valgetest) täppidest koosnevad laigud huultele (peamiselt ülahuule naha alla). Mõne meetri kauguselt seda eriti näha ei ole, lähedalt aga küll. ...

Vastas dr Sirje Liiv

Et kindlat vastust oma küsimusele saada, oleks vaja oma probleemi nahaarstile näidata. Teie kirjelduse järgi tundub, et tegemist on täiesti normaalse nähtusega. Mõnel inimesel on läbi huulte limaskestade ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi