Villid jalatalla all 27.04.15 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Jalatalla alla tekivad mingitel aegadel väikesed villid, mis sügelevad kohutavalt. Kui neid kratsida, siis võivad need ühineda üheks suureks villiks. Tegemist on kolooniatega, mis algavad kuskilt ja siis võtavad teatud suuna või koloonia suureneb igas suunas. Villid ei teki mitte otse naha pinnale, vaid justkui kasvavad kuskilt jala seest väja.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Kliinilise kulu järgi on tegemist ilmselt düshidrootilise dermatiidi ehk pomfolüksiga. Sellel võib olla mitmeid põhjuseid, nt. kokkupuude metallidega (nt.nikkel või koobalt, mis võivad nahaga kokku puutuda otseselt või sattuda organismi toidu kaudu), kokkupuude antibiootikumidega (jälle otsene tarvitamine või toidu kaudu), parfüümid, jalgade seenhaigus. Väga oluline tegur on ka emotsionaalne stress, mis kõigutab organismi stresshormoonide tasakaalu ja võib põhjustada veidraid nahanähtusid.
Väga sageli jääb selle haiguse põhjus hoopis ebaselgeks.
Ägedas faasis kasutatakse paikseid hormoonkreeme protsessi kiiremaks paranemiseks, aga mingit ennetavat ravi selle korral võimalik teha pole, v.a. need soovitused, mida arst Teile juba jagas - hoida jalad kuivana ja õhu käes.
Lohutuseks võin öelda, et see probleem ei pruugi inimest saata terve elu, vaid mõne aja pärast iseenesest järele anda.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Villid talla all

Tere!
Aeg-ajalt tekivad talla alla mõned väikesed (~1mm) vesivilli moodi villid, mis ka sügelevad. Millest võib see olla tingitud, ja mis selle vastu võiks aidata?
Tänan.

Vastas dr Heli Raudsepp

Selliseid ville võib tekkida mitme erineva nahahaiguse korral. Seetõttu soovitan vastuvõtule tulla haiguse ägedas perioodis.

Loe edasi

Tüügas (?) jalatalla all

Kuidas lahti saada tüükataolistest moodustistest jalatalla all ? Tegemist on kärgja moodustisega, mille keskel asuvad mustad juurika moodi täpid. Mul on need juba aastaid olnud seal, kuid viimase aasta ...

Vastas dr Sirje Liiv

Pöörduge nahaarsti poole, kes tegeleb külmutusraviga. Külmutusravi teevad mitmed erasektori dermatoloogid ja mõnel pool maksab ühe tüüka ühekordne külmutamine näiteks 25 krooni.
Kindlasti tegelevad ...

Loe edasi

villid jalatalla all

aeg-ajalt tekib jalatalla alla ja varvaste lähedusse üksikuid n.ö vesiville, mis mingi aja jooksul nagu ära kuivavad ja kaovad. Millest see võiks olla? Ega see äkki mingi seenhaigus või teistele nakkav ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Kui need tõepoolest on vesivillid, mida kirjeldate, pole see seenhaigusele iseloomulik pilt. Täpsemalt saan öelda, kui oma silmaga neid näen.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi