Sissekasvanud karvad 22.04.15 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Mul on probleem sissekasvanud karvadega nii säärtel kui reitel. Mul on väga tugev karvakasv. Karvad kasvavad peale eemaldamist põhimõtteliselt juba mõne tunniga tagasi (olenevalt meetodist) ja järgmisel päeval on juba jälle nahk kare. Mul ei õnnestu neid ühegi meetodiga korralikult eemaldada. Mul on ka väga kuiv nahk sünnist saati, tihti kestendab ja palju on naha pinnal surnud naharakke, mis ei lase karvadel korralikult kasvadal. Nahk näeb kogu aeg välja, nagu "kananahk" oleks peal. Iga kord, kui mul hakkab külm, näiteks külmavärin kehast läbi käib, tunnen kuidas kõik karvad jalgadel (eriti säärtel) korraga üritavad nahast läbi tungida. See on ebamugav ja mõnikord isegi valus.
Karvad on hästi tumedad ja jäigad, nagu meeste habemekarvad. Karvanääpsud jalgadel on põletikulised, enamus karvu kasvab naha alla, tekivad punetavad punnikesed ja nahk on väga ärritunud, kühmuline ja ebaühtlane (seda on näha lisatud pildil minu vasaku sääre välisküljest). Mõned karvad on lihtsalt naha alla kasvanud ilma punetava vistrikuta ja on läbi naha näha. Vahel tõmban neid peenikese nõela abil naha alt välja ja eemaldan pintsettidega, kuid see teeb mõnikord põletiku ja naha väljanägemise veel hullemaks. Jalad on arme ja koorikuid täis, see on väga inetu ja ebameeldiv. Mul on väga ebamugav suvel lühikesi riideid või bikiine kanda, sest nahk näeb välja, nagu oleks sellel mingi lööve.
Varem eemaldasin karvu raseerides, kuid nüüd olen sellest loobunud, sest iga kord tekkis jube ärritus ja paljud karvad kasvasid naha alla. Lõpuks ei saanud isegi geeli kasutades üldse raseerida, sest nahk oli nii valus ja ärritunud. Alguses arvasingi, et probleem tekkis raseerimisel naha vigastamisest, võib-olla raseerisin vales suunas või liiga tugevalt, vigastasin nahka jne... Viimasel ajal olen epileerinud, aga naha olukord ei ole paranenud. Kas see on follikuliit? Või on tegemist hormonaalse häirega, mis põhjustab sellist karvakasvu?
Ma olen uurinud erinevate ilukliinikute poolt pakutava foto- ja laserepilatsiooni kohta, mis pidavat sellise probleemi puhul hea lahendus olema. Ainuke miinus, et see on nii tohutult kallis. Ühe protseduuri raha suudaksin välja käia küll, aga ühest korrast ju ei piisa, protseduure tuleb käia korduvalt tegemas ning seda ma ei saa endale kahjuks lubada, muidu oleksin seda juba ammu teinud.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Kui teil ei kasva karvu meestele omastest piirkondades (nägu, rind, kõht), siis põhimõtteliselt ei tohiks Teil olla tegemist hormonaalse häirega, vaid lihtsalt ühega karvakasvu normivariantidest.
Tugevate karvade korral on raseerimisel ja epileerimisel tõesti väga suur oht karvade sissekasvamiseks ja kahjuks meditsiiniliselt ei saa sellega suurt midagi ette võtta. Laser- või fotoepilatsiooni puhul ei tohiks karvade sissekasvamise ohtu olla, vähemalt ei ole seni ühelgi inimesel seda kohanud, kes vastavat meetodit on kasutanud. Negatiivseks küljeks on tõesti protseduuride kõrge hind. Seega ühtki soovitust, mis oleks võrdselt hea nii hinna kui tulemuste poolest selle probleemi puhul kahjuks pakkuda pole.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

sissekasvanud karvad

Ma pole päris kindel, kas see teema on sobiv, kuid teist valikut polnud. Probleem on selles, et mu säärtel kasvavad karvad sisse. Varem epileerisin ning mõtlesin, et see on epilatsiooni pärast, Nüüd raseerin ...

Vastas dr Terje Kukk

Kui alustasite epileerimisega, siis pidite arvestama, et niisugune probleem võib tekkida. Need on omavahel seotud.

Põletikuvastase preparaadi kirjutab teile arst. Tegemist on (punetavad täpid)karvanääpsupõletikuga, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi