Pompoonid 27.01.15 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Minu probleem on see, et päris pikalt on mulle tekkinud on reite sisekülgedele (täiesti üleval ääres, bikiinipiirkonna ja reie alguse piirile) üsna suured ja kõvad mädapunnid (ehk pompoonid teise nimega olen kuulnud). Mõnikord on pole paar nädalat ühtegi ja siis jälle tekib mitu tükki korraga. Üldjuhul on võimalik mäda välja pigistada ja siis kuivab punn ära. Vanadest punnidest on aga jäänud koledad tumedad/lillakad armid.
Mida oleks võimalik teha, et vältida uute teket? Mida tekkinud punnidele peale panna (kreemi, salvi?). Ja kas on võimalik ravida ka koledaid arme/lillakat nahka?
Tänan ette.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Põletikulised kolded tekivad Teil piirkonda, mis allub nii riiete hõõrdumisele, kui ka raseerimisest tingitud mikrotraumadele. Vahel võivad tekitada põletikku nahal elavad normaalse mikrofloora hulka kuuluvad mikroobid, kui näiteks on muutunud kuidagi organismipoolne immuunvastus neile mikroobidele. Tegemist võib aga olla ka eraldioleva nahahaigusega, mille nimi on acne inversa, kuid ma ei saa seda antud momendil kindlalt väita, sest Teid ju näinud.
Raseerimise asemel soovitan proovida mõnda muud karvaeemaldusmeetodit, nt. karvaeemalduskreemi või laserepilatsiooni, mis ei tekita mikrotraumasid. Kui probleem jätkub, siis peaks näitama nahaarstile. Kui punnid on aktiivsed, ei pruugi kreem/salv olla piisavalt efektiivne, vaid võib tarvis minna suukaudseid ravimeid.
Kas tekkinud armid aja jooksul täielikult ära kaovad, seda ei ole võimalik prognoosida, kuid kindlasti muutuvad ajaga vähem märgatavaks.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Pompoonid e. furunkul

Tere!
19aastasel noormehel on 4 korda järjest pompoonid. Iga 3 nädala pärast uus. Praegu on sõjaväes,seal 2 korda olnud ja enne seda ka kodus. Igakord antibiootikumikuur,veresuhkur korras,teisi proove ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Vere süstimist ma ei soovita teha. Soovitan lasta poisi kurku kontrollida nina-kõrva-kurguarstil. Mõnikord võib sellise olukorra põhjuseks olla krooniline kurgumandlite põletik,mis vajab kirurgilist ravi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi