Sügelev põletikuline lööve näol 05.12.14 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere!
4,5 aastasel lapsel tekkis oktoobri alguses sügelev lööve näole. Algul oli suu ümber, nüüd ketendav nahk ka silmalaugudel ja kõrvade taga. Samal ajal algasid esimesed külmad/niisked ilmad ja hakkasime käima ka ujumas.
Perekonnas psoriaasi/ekseemi ei ole, kuid minul endal on suuümbruse dermatiit, mis aeg-ajalt ägeneb (sügis-talvel) ja taandub (suvel).

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Pildi järgi võiks arvata, et ka lapsel on tegemist perioraalse dermatiidiga ehk suuümbruse dermatiidiga. Teise variandina tuleb kõne alla ehk atoopiline dermatiit, aga psoriaasi ma küll praegu ei kahtlusta.
Perioraalne dermatiit tavaliselt esineb nooremaealistel õrna nahaga naistel, aga võib esineda ka lastel. Põhjuseks kontaktärritus (nt. kokkupuude kosmeetikavahenditega, toiduga, hambapastaga jne.) - niiske/tuuline ilm ja basseinivesi võivad olla piisavad põhjused dermatiidi tekkeks, allergiatestid tavaliselt ei näita midagi.
Soovitan jätta mõne ujumistunnid vahele ja võimalusel pöörduda teise dermatoloogi poole. FLUCINARI palun MITTE lapse näole määrida! Vahel paraneb perioraalne dermatiit ka ilma ravimeid kasutamata, kui näonahale puhkust anda.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

kahtlane laik näol

Tere,
umbes 1 nädal tagasi tekkis vasakule kulmule 1cm läbimõõduga punetav laik, mis läheb natuke kulmu sisse. Keskelt heledam. Vahest õrnalt sügelev. Millega võiks tegu olla?
Enne seda aastaid ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kulmule on tekkinud veidi rõngakujuline lööve. Niisugust löövet võivad anda mitmed erinevad haigused: seenhaigus, rõngasgranuloom. Täielikult välistada ei saa ka dermatiiti, luupust või herpest. ...

Loe edasi

Näonahal lööve

Tere! Mul tekkis nüüd pühade ajal näo peale imelik lööve, mis on paari päevaga läinud hullemaks. Lööve on ainult näol. Näonahk justkui kuivab ja kisub. Kas see võib olla mu pereliikmetele nakkav?

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Tõenäoliselt võib tegemist olla kontaktdermatiidiga (nahapõletik, mis tekib mõne välise teguri ebasoodsast toimest nahale). Kontaktdermatiit ei ole nakkav haigus ja reeglina paraneb ise, kui ...

Loe edasi

lööve

Tere! Kuna mul oli vererõhk 110/200 siis tarvitasin varem norvaci. Korraga tuli mu nahale läikiv sügelev lööve (naba ümbrus, randmed, selja ülaosa)Nahaarst pani diagnoosiks lihhen (ei tea kas mäletan täpselt ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Teie kirjelduse alusel võiks arvata lihhenit küll. Kilod kaovad küll, kuid ise võiksite dieediga pisut kaasa aidata. Lihhen võib korduda, kuid see võimalus on harva esinev.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi