Naha kratsimine ja selle mõju kehale 29.11.14 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere
Minu nahk seljal pole sile, kuna on kujunenud halb harjumus seda pidevalt kratsida. Peale kratsimist tekivad kratsitud kohtadele taaskord kas tüüpilised mädapunnikesed või siis peamiselt ikkagi sellised nahamoodustised või ülipisikesed "tüükakesed". Selline paha harjumus on olnud juba mitu aastat. Küsimusi on kaks: kas selline kratsimine võib veel kuidagi organismile kahjulik olla peale selle et võivad armid jääda? Mida võiks seljaga ette võtta või kasutada et saavutada siidine nahk ilma et "mikrotüükakesed" tagasi tuleksid? (tean et siin on kindlasti suur suur tegur ka kratsimisel, mis tuleb endal kätte võtta) Põhiküsimus on aga see et kuidas selline kratsimine võib organismile mõjuda- kas mõjutab kuidagi rakkude paljunemist või mõjutab verd/lümfi? (osati küsin seda ka sellepärast, et end natukene ära hirmutada, et lõpetaksin selle kratsimine- see on natukene nagu suitsetamine, millest raske loobuda) :) tõesti tundub võib-olla tühine probleem, kuid ikkagi teema, mida ise oluliseks pean!

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Ma ei pea Teie probleemi sugugi tühiseks, sest selline pidev kratsimine võib olla Teile väga häiriv ja jätab tõesti armid. Kardan, et hirmutamistaktika kratsimise pidurdamiseks ei ole tõhus, vaid tuleb selgeks teha, mispärast Te end kratsite.
Esimene küsimus: kas kratsite sellepärast, et nahk sügeleb? Siin võib olla põhjuseks kuiv nahk ning sügeluse leevendamiseks tuleb kasutada r e g u l a a r s e l t pehmendavaid kreeme. Kui nahk on kare võib kasutada aeg-ajalt kehakoorijaid või siis 10% uurea sisaldusega ihupiima.
Vahel võib nahk sügeleda mõnede sisemiste haiguste tõttu, need tuleks välistada. Alustada võib oma perearstist ja kontrollida vereproovi.
Kui nahk on piisavalt niisutatud ja ka analüüsid on korras, siis võib arvata, et tegemist on tõesti väljakujunenud halva harjumusega, millest Teil on raske vabaneda. Võib-olla esineb Teil allasurutud viha, hirmu või süütunnet kellegi/millegi suhtes, mis sunnib enda suhtes agressiivselt käituma (kratsima). Sellisel juhul võiks olla abi psühholoogi konsultatsioonist.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Sünnimärgi kratsimine

Tere, mõned päevad tagasi kratsisin endal enda arvates tavalist vistrikku, kuid see osutus hoopiski minu arvates sünnimärgiks. Algul tekkis selle punni ümber punane rõngas, täna(02.11) oli juba märgata, ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Praegu on parim, mida teha saate see, et Te ei tee midagi. Kõigepealt peab kratsitud kohale andma võimaluse paraneda, see võiks võtta aega umbes 2 nädalat. Jälgige, et Te seda piirkonda uuesti ...

Loe edasi

6 aastasel lapsel reitel laigud

Tere,
6 aastasel tüdrukul on tekkinud reite tahaküljele ja jalgevahele kõrgemad laigud, mis sügelevad, eritavad kollakat vedelikku ja ka veritsevad.

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Pildi alusel julgen arvata, et tegemist on atoopilise ekseemiga. Sügelemise leevendamiseks soovitan juurde osta apteegist Zyrteci tilkasid - kui vähendada sügelemist, väheneb ka kratsimine ...

Loe edasi

Keratoomid

Tere!
Olen 40-aastane naine. Nooremas eas oli kõva päikesevõtja. Ma ei tea, aga
arvatavasti sellest on kehale tekkinud väga palju keratoome - suuremaid ja väiksemaid ning neid tuleb pidevalt ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Seborroilised keratoomid ei kao uurea kreemi kasutamisel, võivad vaid muutuda pisut pehmemaks. Seborroilised keratoomid ei muutu pahaloomuliseks, ka päevitamisel mitte.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi