Punetus põskedel 16.08.14 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Millega võiks tegu olla, kuidas ravida? Olen Teie käest kunagi ammu juba nõu küsinud temal "rosatsea". Nüüd olen kolme aasta jooksul kolme erineva arsti juures käinud ja kõik räägivad erinevat juttu. Ma ei tea enam mida teha, suur masendus on ainult peal. Kas peaks viimase arsti juurde uuesti pöörduma või uue arsti valima? Sest üks ütleb tuleb päikest näole võtta, teine ütleb ,et ei tohi ja kolmas räägib üldse mingit muud juttu. Kõigi kolme arvamus ja ravi meetodid on täiesti erinevad. Vähemalt mulle tundub. Viimane arst tundus vähe asjalikum ,kuna lasi proovi võtta. Teised kaks vaatasid lihtsalt otsa ja määrasid ravi. Sooviks Teie arvamust asjale.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Vabandan, et hilja vastan, aga Teie probleem vajas natuke mõtlemisaega. Kõige järgi otsustades, on Teil tõenäoliselt tegemist siiski rosaatseaga.
Rosaatsea on suhteliselt kroonilise kuluga näonaha haigus, mille põhjused on suhteliselt ebaselged. Patsiendil esineb pärilik eelsoodumus reageerida väliskeskkonnast tulevatele stiimulitele, ehk teisisõnu: kui enamikul inimestel ei kutsu päike, temperatuuride kõikumine, kuumad toidud, alkohol jne. esile püsivat põskede punetust, siis rosaatseaga patsientidel tekib põskede õhetus iga pisemagi ärritaja tagajärjel.
Nahalest võib samuti natuke olukorda halvendada, aga et nimetatud lest on enamikul inimestel nagunii olemas, siis suurem osa nahaarstidest proovi ei määra, sest lesta olemasolu on nagunii teada.
Rosaatsea raviks kasutatakse antibiootikume ja metronidasoolgeeli tavaliselt esmavalikuna, aga 2 nädala pikkune raviperiood on antud probleemi puhul ilmselgelt liiga lühike. Metronidasooli peaks jätkama tunduvalt kauem, samas kui Betnovatet, mis on tugeva grupi homoonkreem, ma näonahal üldse ei soovita.
Punetusest on rosaatsea korral kõige raskem vabaneda. Mõnede vormide korral võib punetuse leevendamisel abiks olla laserravi.
Mis puutub päikesevõtmisesse, siis toime on kahesuunaline: positiivsete mõjude alla kuulub see, et UV kiirgus surub maha natuke põletikku ja parandab jumet, mistõttu nahk näeb ajutiselt parem välja. Samas kahjustab UV kiirgus kapillaaride seinu ja kiirendab naha vananemisprotsessi, mistõttu loetakse päikest rosaatsea puhul siiski ebasoovitavaks.
Teile tundub, et iga arst räägib erinevat juttu ja ravib Teid erinevalt. Usun, et pigem räägitakse samast probleemist, kuid sõnastus on erinev ning teise valdkonna inimesele võibki tunduda, et räägitakse erinevatest asjadest. Rosaatsea korral on ka erinevaid ravimeetodeid ja seetõttu ongi püütud leida midagi, mis just Teile kõige paremini sobiks.
Soovitan jätkata ravil käimist kindla arsti juures, sest nii saab arst konkreetse patsiendi naha eripärasid paremini tundma õppida.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Punetus näol

Tere!
Mul on probleeme olnud juba üsna kaua aknega. Mitte üle näo, aga vahel otsaesine, siis põsed ja lõug, siis lõualuu piirkonnas näo all.

Vitaclinicus tuvastati, et mul võib olla ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Näen punetaval nahal põletikulisi vistrikke, mis asuvad kumeratel aladel, ehk siis Teie puhul põsenukkidel ja lõual. Selline haiguspilt sobib rohkem rosaatseale kui aknele. Üsna oluline erinevus ...

Loe edasi

3kuusel poisil punetav nahk põskede juures

Tere. Oleme sel teemal pöördunud ka perearsti poole, kuid arst on öelnud, et see paari kuu jooksul läheb ära, et see hormoonidest. Kuid beebipoiss saab kohe järgmisel nädalal juba 4kuuseks ja see nahaprobleem ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kirja teel on raske hinnata, kui intensiivne punetus on ja kas esineb ka põskede karedust või ketendust. Natuke jäi ka ebaselgeks, kas „..peal koorik“ tähendab, et koorik on põskedel lööbe ...

Loe edasi

Punased laigud nahal, kas võib olla parvoviirus?

Minu 11a. poja põsed olid 2 päeva punased, palaviku ei olnud. Kolmandal päeval hakkas punetus taanduma ja õhtuks olid ainult silmaalused punased. Neljandal päeval oli tema kogu kehale tekkinud selline ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere! Parvoviirusinfektsioonile on omane punetus põskedel, samuti kehal ja kätel-jalgadel ning see võib kulgeda kerge palavikuga või ilma. Kui Teie lapsel on olnud teadaolev kontakt viirust põdeva inimesega, ...

Loe edasi

Punetus näol

Tere,
Ma ei saa kuidagi lahti punetustest( koos väikeste vistrikega) otsmikul, põskedel ja ninal.

Vastas dr Karin Hussar

Tere,

soovitan Teil ikka uuesti nahaarsti poole pöörduda, sest haiget peab nägema. Kuid arvestades Teie kaebusi ja lööbe lokalistasiooni, võiks tegu olla põletikulise nahahaigusega, mida kutsutakse ...

Loe edasi

punased täpikesed põskedel

Põsel on 2 tillukest u 0,5mm(isegi väiksema) läbimõõduga erkpunast tasapinnalist täpikest. Millega võib olla tegu ja kas kosmeetilisest ravist nt laserravist võiks abi olla?

Vastas dr Sirje Liiv

Võimalik, et need on angioomid,mida saab eemaldada ka laserraviga. Kosmeetikumidest ei ole kasu.

Loe edasi

Punetus põsesarnadel

olen 15 aastane poiss ja probleemiks on see et mu põskedel on sellised punased laigud. Eriti hakkab see välja paistma siis, kui olla õues külma ilmaga (alla 15 kraadi) ja kui teha füüsilist tööd või sporti. ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Soovitan tulla vastuvõtule. Sellise kirjelduse alusel on raske midagi arvata, veel vähem ravi soovitada.

Loe edasi

Kuperoosa nahk

Häirib pidev õhetus, punetus, kuivus põskedel, nähtav pindmine veresoonte niidistik. Mida ette võtta ? Kuidas seda varjata ?

Vastas dr Sirje Liiv

Peaksite selles küsimuses minema dermatoloogi vastuvõtule ja võtma ette ka kosmeetiku külastamise.

S.Liiv

Loe edasi

akne

Kas on võimalik, et klooritatud basseinivesi põhjustab akne ägenemist?

Olen käinud 1-2 korda nädalas ujumas ja olen märganud, et lõual ja

põskedel on akne hullemaks läinud.

Vastas dr Heli Raudsepp

Teaduslikku põhjendust sellele küll ei ole, et kloorivesi aknet põhjustaks või ägestaks.

Loe edasi

Ebameeldiv lööve

Olen 26a. naine ja mul on juba aastaid probleemiks kummaline punetus ja väikesed punnikesed lõual, otaesisel ja nina ümber põskedel. Sageli need ka kihelevad ebameeldivalt. Samas mingit ketendust ei ole, ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Usun, et Teid saab aidata-tuleb vaid pöörduda vastuvõtule, sest kõik Teile vajalikud ravivahendid on retseptiravimid.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi