Päikesepõletus pealael 06.06.13 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere

Ma lõikasin kaks päeva tagasi endal juuksed äga ning ajasin žiletiga ilusti puhtaks. Seejärel läksin ma välja päikese kätte, ilma et oleksin kasutanud päikesekreemi. Väljas olin suhteliselt kaua - sõitsin rattaga, mängisin võrkpalli ja ujusin. Õhtul oli pea kuidagi paks, kuid valulikkust polnud, samas oli turja piirkonnas ning kätel punetus.
Hommikul ärgates oli mul padi aga märg ning kollane. Tuli välja, et öösel oli peast tulnud päris pikalt mingit vedelikku (kollane, peaaegu vesivedel, kolde juures esineb hüübimise sarnaseid nähte - ehk vereplasma/lümfivedelik?). Sama probleem kestis terve päeva ning seda vedelikku aina tuli ning voolas külgedelt alla. Seniks pole sümptom kadunud ning pealae tundlikkus on oluliselt tõusnud - väga õrnalt soe vesi tundub pealael kuum ning valulik on puutuda. Teist ööd tuli sama vedelikku samal määral.

Kas oskaksite öelda, mis on see vedelik ning kuidas selle lekkimist ära hoida? Kas vigastus paraneb iseenesest või tuleb mingit vahendit kasutada?

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Võimalik, et päikesepõletuse tõttu tekkisid villikesed, mis öösel katki läksid.
Kodustes tingimustes võib proovida teha marlimähist keedusoola lahusega (teelusikatäis poole liitri toatemp.eratuuriga vee kohta), hoida 15 minutit ja lasta õhu käes kuivada. See jahutab ja desinfitseerib. Käsimüügist saadavatest preparaatidest võib proovida Babe vesipastat.
Muidugi on ka võimalus, et žiletiga raseerides tekkisid nahale mikrotraumad, kuhu võis sisse sattuda mädapõletikku tekitav mikroob. Kui probleem 1-2 päevaga paremaks ei hakka minema, minge kiiresti arsti juurde (võib alustada perearstist, vajadusel saab perearst Teid nahaarstile edasi suunata).
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Päevitus

Tere,

minu mure seisneb selles, et viimasel kahel aastal ei hakka minu nahale päevitus absoluutselt peale. Olen küll heleda nahaga ja juustevärviga, kui varem päevitusin ma üsnagi hästi. Kas ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Kui solaariumis saadud päikesepõletus oli tõesti õrn, nagu kirjutate, ei saa see olla põhjuseks Teie probleemile. Enne, kui midagi soovitada, tahaksin ma Teie nahka näha.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi