keratoom 26.11.03 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Olen 35.a paar kuud tagasi sünnitanud naine, kel probleemiks keratoomid. Mul oli enne rasedust juba üksikud kollakad laigud nahal, kuid ei pööranud siis neile erilist tähelepanu. Nüüd, peale rasedust , on neid palju juurde tekkinud ning osa neist pruuniks muutunud ja kattunud sarvestunud pealiskihiga. Keratoomid esinevad peamiselt rinnal ja kõhu piirkonnas. Käisin ka nahaarsti juures, kes ütles, et see on pärilik ning naha vananemisega seotud. Kirjandusest lugesin, et need võivad ise ka ära kaduda. Nüüd küsimused:Kas võib olla keratoomide pidev juurdetulek seotud rasedusaegse hormonaalse muutusega? Kas võib loota, et need ise ära kaovad või on selleks mingi ravi? Kas keratoomid võivad pahaloomustuda?

Arst vastas:

dr Heli Raudsepp

Dermatoveneroloog

TÜ Kliinikumi Nahahaiguste kliinik, Kliinik

Seborroilised keratoomid ise ära ei kao, ei muutu pahaloomuliseks ning soovi korral on neid võimalik külmutada. Nende juurdeteket vältida ei saa ning rasedusega pole nad seotud.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

sünnimärgi lõikamine

Tere.

Mõned aastad tagasi käisin sünnimärgiga onkoloogi juures ja mul lõigati see ära. Kuna ka teine sünnmärk oli juba tookord kahtlane, soovitas ta mul aasta-paari pärast sellega tagasi ...

Vastas dr Sirje Liiv

Jääb mulje, et nimetatud sünnimärk on ehk hoopiski keratoom e. vanaduskäsn?
Teie lohutuseks võin öelda, et nahaarstile minekuks te saatekirja ei vaja.
Onkoloogid eemaldavad tõepoolest vaid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi