Kandidoos? 24.11.03 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere
Olen 24 aastane noormees
Et Te minu probleemist täpse ülevaate saaksite pean Teile oma loo rääkima.
Olles oma tüdrukust neli nädalat eemal olnud kohtusime taas ja veetsime koos terve nädalavahetuse (14-16 nov). nelja päeva pärast uuesti kohtudes küsi ta minult et kas mul ei sügele kuskilt, vastasin ei. Mille peale tema ütles et temal sügeleb ja et tema on mingit rohtu (Diflucan) võtnud mis selle välja pidi ravima. Sellele lisaks mainis ta veel, et tal on see sama haigus (kandidoos) ka kunagi varem esinenud ja et enne minuga kohtumist on ta ennast lasknud põhjalikult kontrollinud ja kõik täiesti korda ravinud ja ilmselt on ta selle haiguse minult saanud. See järel andis ta ka mulle ühe selle sama kapsli ja ütles et sellest ei ole mingit kasu kui tema ennast terveks ravib, et mina pean sama tegema.
Olen täiesti veendunud et minult ei ole ta seda haigust endale saanud (mainis et see levib sugulisel teel). Kuna ma ei ole viimase aasta jooksul olnud vahekorras kellegi muuga kui temaga (viimased 8 kuud) ja kui see haigus tõepoolest levib ainult sugulisel teel siis on ainuke järeldus see et tema on selle kellegilt teiselt saanud. Nii-siis võtsin selle kapsli ära mõeldes et juhul kui ma tõesti sain temalt selle kandidoosi siis olen ma nagunii juba nakatunud ja et see kapsel mööda külge maha ikka ei jookse.
Kas on olemas ka selline võimalus et see bakter on püsinud tema organismis eelmisest korrast saati ja mingil põhjusel on see aktiveerinud (oli vahetul enne minuga kohtumist haige - köha, nohu jms)?
Hiljem asjapeale mõtlema hakates tuli mulle tõepoolest meelde et peale seda nädalavahetust tundsin tõepoolet natuke sellist valu (mitte sügelust) peenis otsas.
Nüüd viimasel nädalavahetusel (22,23 nov), paar päeva peale selle kapsli söömist on hakanud mu peenise peal toimuma midagi enne olematut. Nimelt tõepoolest sügeleb ja eesnahk on muutunut valuliseks ja punaseks ning natuke nagu krobeliseks. Minu küsimus on järgmine, nimelt kas ma võtsin selle kapsli liiga vara (enne kui haigus aktiivseks muutus) ja see ei ole oma mõju avaldanud või kas ma olin enne terve ja nüüd avaldab see kapsel mulle mingit imeliku mõju? Kas ma pean nüüd veel korra seda sama kapslit võtma?
Põhjus miks ma oma murega ei ole veel arsti poole pöördunud on see et viibin hetkel Soomes ja mul lihtsalt ei ole võimalik iga kell Tallinnasse sõita.
Kas mul on võimalik sellest jamast ka iseseisvalt lahti saada või pean ma siiski arsti juurde pöörduma. Juhul kui pean siis kas te võiksite mulle palun soovitada arsti kelle juurde ma pean pöörduma ja kui kaua ma võin seda asja edasi lükata?
Tervitades
C.S.

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Kandidoos naistel on niisugune haigus, mis tekib reeglina organismi tasakaalu puudumise tulemusena ja mitte sugulisel teel saadud nakkuse tagajärjel.
Seega pole mingit alust arvata, et Teie partner oleks kandidoosi saanud sugulisel teel. Naise organism on niivõrd õrn, et ei suuda alati säilitada tasakaalu olukorras, kus ümbritsev keskkond on niivõrd üleküllastunud kõikvõimalikust "keemiast" (ravimid, rasestumisvastased tabletid, pesukaitsmed, sünteetiline pesu jne. jne. jne.) Kui aga naisel on kandidoos genitaalidele tekkinud, siis võib see küll vahekrra ajal kanduda edasi tema seksuaalelu partnerile, mis Teie poolt kirjeldatu põhjal ka tõenäoliselt toimus.
Kandidoosi meestel saab ravida nii suukaudu võetavate preparaatidega (Diflucan) kui ka haiguskoldele kantavate seenhaiguse vastase kreemidaga.
Lokaalset ravi võiksite proovida, aga mul puudub ülevaade kas nende preparaatide saamine Soomes nõuab retsepti või mitte. Seenhaiguse probleemidega võib pöörduda dermatoveneroloogi vastuvõtule.
Seenhaiguse raviga meestel tegelevad eelkõige dermatoveneroloogid

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Lapsel ei kasva sõrmeküüned.

11 a. poisil ei kasva juba u. 3-4 kuud sõrmeküüned. Eelnevalt tuli nädalas korra ikka küüsi lõigata. Poiss küüsi ei näri. Küünte ümbruses on nahk lahtine ja kole.

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Hetkel on raske öelda, miks küüned ei kasva. Nagu ma Teie kirjelduse järgi aru saan, on küünte ümbruse nahk ketendav, kuid küüneplaadi struktuuri muutust ei ole (v.a. see, et küüs ei küüned ...

Loe edasi

Nahk ärritub ja kipitab soojas ruumis. Ärritub näonahk ja kael. Peale ärritust sama koht kestendab

Nahk ärritub ja kipitab soojas ruumis ja siis ärritunud nahka veega jahutades, ärritus intensiivistus. Nahk ärritub ka päikesele.
Peale ärritust nahk kestendab

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Aroomimassaazi tehakse eeterlike õlidega, mis sisaldavad intensiivseid toimeained. Need võivad põhjustada kontaktallergiat ja ka fotoallergilisi reaktsioone, ehk siis lööve tekib aine ja päikese ...

Loe edasi

Kas mõnda sünnimärki tuleks lähemalt uurida (pilt)?

Kuna sünnimärke soovitatakse aeg ajalt kontrollida, siis olen neid aastate jooksul üritanud jälgida. Mingeid erilisi muutusi ise märganud pole, kuid tegin ka paar pilti suurematest ja kõrgematest. Kas ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Tuginedes ABCD kriteeriumitele, siis piltide pealt ma praegu küll midagi ohtlikku ei tuvasta, samuti on kõik piltidel olevad sünnimärgid <5 mm suurusega ja väidetavalt pole ka muutunud. Seega ...

Loe edasi

aknest jäänud armid

Tere Dr. Kristi Abram

Umbes kümne aasta eest oli mul akne raskem vorm millest jäid mõlemale põsele armid. Praegu on seis selline, et pole olnud vaja juba aastaid ühtegi ravimit kasutada ja ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Esiteks vabandan, et pidite vastust veidi kauem ootama.
Nagu pildilt näha, olete õnneks põletikulisest aknest vabanenud, mis tähendab, et uusi arme enam juurde ei teki. Siiski vanade ...

Loe edasi

Lapsel tekkis jalale selline punane laik, on ka kord varem olnud.

Lapsel tekkis jalale selline punane laik, on ka kord varem olnud. Siis läks nagu ise üle.

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Selline laik võib tekkida erinevatel põhjustel. Mõnikord võivad sarnased kuumavad kolded tekkida, kui organismis kuskil mujal on põletik, laste puhul tuleks kõige rohkem arvesse kurgumandlite ...

Loe edasi

Sünnimärk

Üks kehal asuv sünnimärk on muutunud imelikuks. See asub piirkonnas, mis saab riiete poolt hõõruda. Oleks nagu kärnas, kuid valus ei ole.
Kas on võimalik, et sünnimärk on riietest ja külmast kahju ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Üks võimalus on see, et sünnimärk on muutunud imelikuks, sest on hõõrumise tõttu veidi ärritunud ja rahuneb paari nädalaga, kui seda enam mitte traumeerida. Teine variant, et tegemist võib ...

Loe edasi

keskmise sugavusega happekoorimine

Probleemiks aknearmid. Kas Tartus teostatakse keskmise sugavusega happekoorimist (TCA 35%) Kui mitte kas saab vahemalt selleks protseduuriks nahka ette valmistada Tartus ja saada vastavad ravimid ja instruktsioonid ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Tartus nahahaiguste kliinikus tehakse happekoorimisi Renophase sarja toodetega. Need aitavad päris kenasti põletikulise akne vähendamisel, kuid armide kadumise seisukohalt ei julge 100% tulemusi ...

Loe edasi

Leemendav nahk

Teaumajärgsel lamamisel haudus reitevaheline nahk katki ja leemendab.

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Diabeet ja kõhulahtisus kindlasti halvendavad igasuguseid nahapõletikke. Leemendava naha korral soovitan teha 10 minuti kaupa mähiseid Prontosan lahusega (saab apteegist käsimüügist) ja peale ...

Loe edasi

villid käe piirkonnas

Tere
Millega võiks tegu olla, ei sügele ja on 2 nädalat juba kätel. Ei tundu allergiana. Kui katsuda neid siis pigem nagu nõelad õrnalt torgiks, tundub, et on vesi sees. Muid kõrvalnähtusi nagu ei ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Tegemist võib olla düshidrootilise dermatiidiga, mida iseloomustab villikeste teke labakätele. Selle haiguse põhjused on enamasti ebaselged, mistõttu ei saa anda häid soovitusi, kuidas villikeste ...

Loe edasi

Mis see olla võika

Tere.
Tekkis selline lööve juba paar aastat tagasi. Käisin ka nahaarstil,kes ütles,et tegu on allergilisekontaktdermatiidiga. Aga kas allergiline reaktsioon ei peaks ravimitega alla minema ? Enam ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Sügelemine on iseloomulik pigem allergilisele kontaktdermatiidile. Steroidi sisaldavad kreemid summutavad põletikku, kuid allergiat põhjustanud ainega kokkupuutel võib lööve taas ägeneda. Allergiat ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: