HSV-1 03.06.03 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere,

Mul diagnoositi suguti kanalist HSV-1 viiruse olemasolu. Klassikalisi genitaalherpese sümptomeid mul ei olnud - ville, valulikust urineerimisel, voolust jne. Oli küll teatav ebamugavustunne ja tuimus sugutis ning eesnaha äär oli mõnevõrra valuline. Proovi võtmise ajaks polnud ka neid süptomeid enam olnud ca 2 kuud (eelnevalt oli tehtud kõikvõimalike suguhaiguste uuringuid, mis osutusid negatiivseks). Mingisuguseid ville pole sugutil minu mäletamist mööda kunagi olnud, samuti ei mäleta nagu ka herpese esinemist huulte piirkonnas. Seoses sellega paluks võimaluse korral informatsiooni alljärgnevate küsimuste osas.

1. Olen aru saanud, et külvi / molekulaarsel meetodil saab herpest diagnoosida eelkõige haiguse nn. aktiivses staadiumis. Kas seda on võimalik teha ka siis, kui mingisuguseidki haigusnähtusid pole enam paar kuud olnud?

2. Kas HSV-1 leidmine suguti kanalist võetud proovist tähendab seda, et mul on genitaalherpes olnud aktiivses staadiumis?

3. Kas genitaalherpese esmane avaldumine peab igal juhul toimuma koheselt (s.o. 2-10 päeva) peale nakatumist või võib peiteaeg olla pikem?

4. Kui tõenäoline on ühel ja samal isikul HSV-1 põhjustatud nn. huuleherpese olemasolu, mis ei ole avaldunud ja HSV-1 põhjustatud genitaalherpese olemasolu, mis on avaldunud?

5. Olen arusaanud, et nn. akiivses olekus HSV-1 põhjustatud genitaalherpese puhul on sugulisel teel nakatumise oht samasugune nagu HSV-2 põhjustatud genitaalherpese puhul. Kui suur on nn. uinuvas olekus HSV-1 põhjustatud genitaalherpesena edasikandumise oht sugulisel teel?

6. Kas partneri (eeldades, et viirus on talle üle kandunud) ravimine preventiivselt on otstarbekas kui haigus ei ole temal avaldunud?

7. Kui tõenäoline on HSV-1 levimine huultelt (või mujalt "ülaltpoolt vööd") genitaalidele käte, riiete jms vahendusel?

8. Kui sümptomeid enam ei ole (ja nn. piinaval kujul ei ole need avaldunud), kas on preventiivselt otstarbekas teha läbi 5-päevane Valtrex'i kuur?

Vabandan kui sai liiga pikk ja suur tänu ette.

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Lugupeetud patsient!
Teil on õigus - küsimuste/vastuste rubriigis pole võimalik pidada loengut genitaalherpesest. Seda enam, et enamikule Teie küsimustele puuduvad ühesed vastused.
1. Saab küll (asümptomaatilise viiruse eritumise määramiseks)
2.Ei pruugi
3.GH esmane avaldumine võib toimuda kas koheselt või kuude või aastate möödudes või ei järgne nakatumisele üldse kliiniliselt väljendunud haigushoogu
4.On võimalik
5.Asümptomaatiline viiruse eritumine perioodil võib HSV-1/HSV-2 nakatunud inimene olla nakkusohtlik
6.Preventatiivne ravi pole reeglina otstarbekas
7.On võimalik, aga vähetõenäoline
8.Oleneb olukorrast, üldjuhul pole preventatiivne ravi vajalik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

genitaalherpes

Tere. Kord sain tupest võetud analüüsi vastuseks genitaalherpes HSV-2, soovisin osaleda dok.Põdra uuringugrupis, kuid minu Inglismaale saadetud vereanalüüsi vastuseks tuli, et mul puuduvad veres antikehad ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Kõigepealt tuleks olla kindel diagnoosis. Selleks soovitan tulla kohe lööbe tekkel vastuvõtule, et võtta lööbest analüüs.

Loe edasi

genitaalherpes ja vahekord

Tere,

Selline mure, et tutvusin noormehega ja tal on genitaalherpes, mis ei ole avaldanud mingeid tunnusmärke (vereproov näitab positiivset, aga märke ei ole). Tahaksin teada igasugust infot ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

1. Herpesinfektsioonid võivad levida suudlemise ajal.
2. Ei saa välistada HSV infektsiooni levikut suuseksi ajal kuna nii HSV-1 kui ka HSV-2 võivad lokaliseeruda nii genitaalidel kui ka suus/huultel
Loe edasi

Herpes

Oletemae, et mu tüdrukul on mitteaktiivne huuleherpes. Suudlen temaga mitmeid kordi ja teen talle oraalseksi. Kas siis on võimalik, et ta saab HSV 2 ??

Või kui näiteks minul oleks mitteaktiivne ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Nii nagu huuleherpese põhjustajaks võivad olla nii HSV-1 kui ka HSV-2 võivad mõlemad nimetatud viirustest esile kutsuda ka genitaalherpest.
HSV -1 ei lähe üle HSV-2-ks.
Kui Teil on HSV-1 ...

Loe edasi

Herpes.

Tere, Mul selline mure, et nädala eest avastati mul tugev genitaal herpes. Kas nüüd see haigus jääb mulle nüüd alatiseks? Alati jääb oht, et see võib tagasi tulla? Minu partner on selle haiguse kandja, ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Kui Te olete nakatunud genitaalherpest põhjustava viiruse HSV-1 või HSV-2-ga, siis jääb see viirus Teie organismi kogu eluks. Rahuolekus on see viirus peidus Teie närviganglionites, kuid ägenemisel toimub ...

Loe edasi

naha-ja suguhaigused

Kas tavaline herpes, mis esineb huultel võib levida ka suguelunditele? Kas see on üks ja sama viirus?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Suguelunditel esinevat herpeetilist löövet põhjustab tavaliselt HSV-2 ( Herpes Simplex Virus tüüp 2 ) ja huultel esinevat löövet HSV -1 ( Herpes Simplex Virus tüüp 1).Aga umbes 10% juhtudest võib HSV-1 ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi