trihhomonoos 19.05.03 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere, DR. Põder
Minul selline probleem, et diagnoositi trihhomonoos Tartu Noorte Nõuandlas. Olen 20 aastane. Praeguse partneria olen koos olnud 7 kuud. Selle aja jooksul olen kontrollis käinud ~3 korda. Vähemalt üks oli neist väga põhjalik ja pöördumise põhjuseks on ikka olnud kas seen või bakteriaalne vaginoos. Põhjalikul uuringul selgus, et emakakael on punane. Tehti klamüdioos, PAP jne. analüüsid, aga sealt ei ilmnenud midagi negatiivset. Leiti ainult, et mingite näitajate tase, mis võivad olla seotud ka B.V.-ga, oli pisut madal ja sain Dalacini küünlaid, kuigi ravi ei peetud üldse vajalikuks. Siiski häiris mind ka tol korral pisut suurenenud voolus ja soovisin ikka ravi. Pärast oligi mõneks ajaks rahulik, kui varsti jälle oli voolus pisut suurem, kuid muidu tavaline. Mul on ka üsna ulatuslik ektoopia, mis suuremat voolust vist põhjustab.
Nüüd panin partneri fakti ette, et selline haigus on ja et mina pole seda kuskilt hankinud. Ka tema välistas omapoolsed kõrvalehüpped ja väitis, et pole kunagi maganud suvaliste inimestega ilma kondoomita, sest ka teda hirmutab suguhaiguste ja HIV-i statistika. Mul on igati põhjust teda ka usaldada. Seega peab olema see haigus saadud enam kui 7 kuud tagasi, kuid kuidas on võimalik, et see pole minu proovidest välja tulnud? Tean, et seda on raske diagnoosida, kuid ikkagi, millised on mittediagnoosimise tõenäosused? Kas võib olla selline variant, et seda saab ka siis kui peenise kondoomiga katmata osa puutub kokku naise genitaalidega, millel võivad olla haigusetekitajad? Ehk on partner saanud selle kelleltki, olles tegelikult kaitstud vahekorras? Minul endal oli see haigus ~2 aastat tagasi. Siis sain ma selle oma tolleaegselt (esimeselt) partnerilt genitaalide kokkupuutest, sest polnud isegi päris vahekorda. Haigus leiti pärast lahkuminekut. Ravisime mõlemad ennast ja hiljem pole see probleem olnud. Samuti on mul praeguse partneriga tihti olnud bakter. vag.-i (~2 korda 7 kuu jooksul) harvem seen, mille kohta arst arvas, et see võib olla tingitud olnud trihhomonoosist. Partner pole muus suguhaiguste kontrollis kunagi käinud, aga süüfilise ja HIV-i testi tegime enne meie vahekorra algust mõlemad ja need olid OK.
Ei teagi, mida siis arvata. "Kolmandad" osapooled võib siis ilmselt enamvähem viimase 7 kuu jooksul välistada. Sel korral pöördusin arstile, sest voolus oli nii suur, et ei lasnud enam öösel rahulikult magada. Võib-olla on haigus nüüd ägenenud tänu suurele pingele ülikoolis või on see siiski ikka alles nüüd saadud, mille korral ma ei kujuta ette kuidas? Hetkel ravime seda Metronidazoliga, millest olen nüüd veel ka seene saanud.
Oleksin väga tänulik, kui oskaksite mu ärevust sellel alal vähendada.

Ette tänades,
tervise pärast mures neiu.

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Lugupeetud murelik neiu,
Igasuguste laboratoorsete analüüsigega on lugu nii, et reegline võib negatiivne vastus olla ka "vale- negatiivne". See tähendab, et kui patsiendil esinevad kaebused aga samas laboratoorselt tehtud uuringute tulemused on negatiivsed (s.t. korras), siis tuleb uuringuid igal juhul korrata. Miks analüüsid alati pole tõesed ja on "vale-negatiivsed" - selleks on väga palju erinevaid põhjusi. Sellest tulenevalt võib arvate, et Teie puhul on tegu ilmselt kroonilise protsessiga, mis on kestnud üle seitsme kuu ja nüüd mingitel põhjustel ägenenud, mistõttu on olnud võimalik diagnoosi ka laboratoorselt kinnitada.
Lugupidamisega,
Airi Põder

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

trihhomonoos

Kas trihhomonoosi korral on paaril keelatud ka oraalseks vöi käega teineteise rahuldamine?

Vastas dr Heli Raudsepp

Käega rahuldamine on lubatud.

Loe edasi

trihhomonoos

Kas klamüüdia ja trihomonoosi raviks kasutatakse ühte ja sama antibiootikumi: doxy - m radiopharm?

Vastas dr Heli Raudsepp

Ei kasutata. Doxycyclin on klamüdioosi raviks.

Loe edasi

trihhomonoos

Tere! Käisin hiljuti naistearsti juures rutiinsel kontrollil ja sain teada, et suguhaiguste teada saamiseks tehakse veel eraldi test. Kuna mul oli põlveliigestega probleeme, siis kontrolliti klamüüdia ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Trihhomonoosi jaoks on eraldi test.

Loe edasi

trihhomonoos

Kui pikk on trihhomonoosi peiteaeg? Kas selle haigusega vo~ib kaasneda va"ga intensiivne juuste va"ljalangemine? Milliste intiimkontaktide korral peale sugulise vahekorra vo~ib veel nakatuda trihhomonoosi?

Vastas dr Heli Raudsepp

Trihhomonoos on sugulisel teel leviv haigus. Peiteperiood on keskmiselt 7-10 päeva, kuid võib esineda pikemat ja lühemat peiteperioodi. Juuste väljalangemine ei kaasne trihhomonoosiga.

Loe edasi

trihhomonoos ja kondoom

Mu partneril diagnoositi aasta tagasi trihhomonoos (õigemini tema tollasel partneril), nad läbisid mõlemad ravi, mees järelkontrolli ei teinud.
Kui suur on tõenäosus, et ta on siiani trihhomonoosi ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Kondoomi kasutades Te ei nakatu. Kui olete mures, paluge, et partner annaks uuesti analüüsid.

Loe edasi

Trihhomonoos

Tere! Olen 37 a naine. 17 aastat tagasi avastati minu partneril gonorröa ja trihhomonoos, kuid minul ainult trihhomonoos. Olen põdenud veel bakteriaalset vaginoosi, klamüdioosi, kandidoosi. Nüüd aga selgus, ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Raske uskuda, et Teil esinev trihhomonoos on kestnud 17 aastat. Krooniline trihhomonoos ei pruugi alluda hästi ravile. Üldjuhul trihhomonoos tüsistusi ei anna ja Teie lastele ohtlik pole.

Loe edasi

Trihhomonoos

Kui tõenäoline on, et sain trihhomonoosi, kui laenasin tuttavalt ujumistrikood?
Mul on olnud vaid üks partner ja tema ei tunnistanud "ülekuulamisel" midagi üles. Enne mind on tal olnud üks partner, ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Trihhomonoos on sugulisel teel leviv haigus, mis üsna selgelt näitab ära selle haiguse leviku võimaluse.
Kui on välistatud infektsiooni saamise võimalus sugulisel teel, siis jääb üle arvata, et tegu ...

Loe edasi

trihhomonoos

kas on võimalik,et trihhomonoos avaldub alles peale klammüüdia ravi.Minu partneril avastati klamüüdia ,selle ravisime välja ,kordusanalüüsidel aga diagnoositi nüüd trihhominoos

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Alati on võimalik, et mõni analüüs osutub nö. valenegatiivseks. Mistõttu on täiesti võimalik, et esimesel korral ei õnnestunud trihhomonoosi avastada ja see haigus tuli välja alles peale klamüdioosi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi