seedimisprobleemid

06.11.01 / Gastroenteroloogia

Tere.Olen 27.a naine.Alates 16.a olid sapikoolikud, 1999.a opereeriti laproskoopiliselt sapipõis koos rohkete kividega. Natuke rohkem kui aasta oli rahulik ja siis tulid nõrgad valud, gaasid, üleüldine kehv enesetunne. Saadeti ERCPle, mis ebaõnnestus. Ei leitud midagi, tekkis väga äge pankreatiit, olin 21 päeva kohutavate valudega haiglas. Pärast seda olen kogu aeg jooksnud ainult arstide vahet. Kõht on hell, valus, vahel hakkab söögi ajal valutama nõrgalt,gaasid ja puhitustunne, varem käisin üle 2-3 päeva wc-s,

nüüd 1-3korda iga söögikorra järel,on tunne nagu söök tahaks kiiresti välja tulla. Kuigi v.heide pole vedel, peaaegu normaalne, ainult gaasiline. Erakliiniku sisearst arvas mul olevat krooniline kõhunäärmepõletik, sain ensüümid, mis parandasid natuke seedimist.

Kas minu haigusest on võimalik täelikult paraneda?

Tänan.

Vastab:

Triin RemmelGastroenteroloog

Tere!



Enamusel juhtudest kui inimesel on sapikivid ja koolikulised valud, on võimalik vaevustest täielikult paraneda pärast sapipõie eemaldamist. Väga üksikud juhud on need, kui kaebused paremaks ei lähe. Mõningatel juhtudel on põhjuseks kivide olemasolu sapiteedes, sapiteede seisundit üritati ka teil ERCP-l kindlaks teha. Äge pankreatiit on üks võimalikest tüsistustest, mis võib tekkida antud uuringu järgselt.

Enamusel juhtudest kui kaebused jäävad püsima peale sapikivi lõikust on tegemist nn. postkoletsüstektoomilise sündroomiga. Üks võimalus on ka muiudgi see, et tegemist on samaaegselt mõne teise kaasuva haigusega, sagedamini on selleks kas soole ärritussündroom või nn. funktsionaalne düspepsia.

Krooniline kõhunäärmepõletik on suhteliselt vähe tõenäone, 80% juhtudest on siin põhjuseks alkohol.

Soovitaks proovida gaase vähendavate ravimitega (nagu espumisaan) või ka spasmolüütikumidega. Usun, et need võiks leevendust tuua

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

hepatiit c

23.12.03
 

tere. mul kais kulas yks noormees, kes kellel on hepatiit c. ta einestas meil. kas see haigus voib noude kaudu edasi meile kanduda?Loe edasi

Tere
Nõude kaudu ei kandu. Kutsuge ta julgelt veel külla! Soovitan siiski teineteist mitte hammustada, sest haigusetekitaja antakse edasi verega.
Julgust,
Dr KariisLoe edasi

c hepatiit

12.12.03
 

olin doonor ja mul avastati c hepatiit, esimesel korral kui doonor olin siis ei avastatud midagi aga aasta hiljem taas verd andes avastati hepatiit, kas see tähendab et selle vahepealse aasta jooksul nakatusin? ...Loe edasi

Tere
Verekabinet uurib kõikide doonorite verd C hepatiidivastaste antikehade suhtes, mis tekivad kuni 2 kuud pärast nakatumist. Maksa põletiku esienemisest annavad tunnistust AST ja ALT nihkhed, ...Loe edasi

valud kõhus, juurde

07.11.03
 

Tere

Vanust on 28 a.

R



On mingi mõistetamatu probleem tekkinud. Tänaseks on see esinenud juba kaks korda.
Õhtul lööb alakõhtu terava valu sisse, ...Loe edasi

Tere
Oksendamine ei ole tavaline organismi funktsioneerimise vorm ja kindlasti vajaks selle põhjus selgitamist. Tuleb ikkagi täpsustada põletikuliste soolehaiguste esinemist või puudumist. Diagnoosi ...Loe edasi

valuli ja verine sooletühjendamine

06.11.03
 

viimane kuu poolteist on mul pidevalt kõht kinni ja kakamisel on valus ning väljaheide ja wc paber peale pühkimist verine.Milles on probleem?Olen mures
Ette tänades kertuLoe edasi

Tere
Tõenäoliselt on Teil pärakupiirkonna haigusliku seisundiga tegemist, mille täpsustamiseks teostatakse anaalkanali vaatlus ja määratakse seejärel ravi.
Dr. KariisLoe edasi

österogeen

16.10.03
 

Tere
Kas österogeenide kasutamine naiste üleminekuajal-menopaus, mõjub ebasoodsalt maksa tsüstile.
AitähhLoe edasi

Minu teada mitte.
Head tervist,
dr KariisLoe edasi

vereandmine

09.10.03
 

Tere! Minu mehel on 12 soole haavand, 8mm. Kuidas mõjub selllele haigusele vere andmine, ta on doonor. Reesusnegatiivne. Ja kui tohib anda, siis kui tihti.
Ette tänades. ImbiLoe edasi

Tere
Haavand või veritseda ja seetõttu põhjustada kehvveresust. Sellisel juhul verd ei võeta kuna alati kontrollitakse punaliblede arvu enne vere võtmist. Haavandi paranemist doonorlus otseselt ei ...Loe edasi

geenid

09.09.03
 

Tere Lgp.Dr.Kariis Minu ema põdedes rasket maksa-tsirroosi ja on hetkel haiglas ja päästa teda surma-suust pole enam ...Loe edasi

Tere
Mul on kahju Teie ema pärast ja jagan õigustatud muret Teie tervise pärast.
Alkohol on põhilisi olmemürke, millega enamik inimesi elus kokku puutub. Ilmslet on maksa haavatavus alkoholist ...Loe edasi

Jämesoolevähk

06.09.03
 

Tahaksin teada, millised on jämesoolevähi tunnused. Kas selleks vöib olla ka vere eritumine pärasoolest? ...ja kui ei, millest vereeritus tuleneda vöiks?

ette tänades, Kylli (20 a.)Loe edasi

Tere
Vereeritus pärasoolest on soolevähi tunnus, aga vaevalt 20 aastaselt. Sagedaseim põhjus on päraku veenilaiendite veritsemine, aga kindlasti tuleb uurida kas pole tegu haavandilise koliidiga. ...Loe edasi

parasiit?

02.09.03
 

Tere
lugu järgmine - mõni päev tagasi kõht järsku lahti, väljaheitega koos tuli välja ca 15 pruuni ümarat 4-5 mm diameetriga pealt seene, alt meduudi sarnast pruuni "juppi". pealtpoolt seene moodi, ...Loe edasi

Tere
Tuleb uurida parasiitide suhtes, alustada väljaheite analüüsidega.
Ei tee halba kui säilitate materjali ja näitate seda arstile. Abi peaks saama perearstilt, gastroenteroloogilt, infektsionistilt.Loe edasi

tsüstiline fibroos,aga mutatsiooni pole,

19.08.03
 

tere olen lapsevanem ja mure !meil määratud haiguspildi järgi tsüstiline fibroos,ning ravi,fermendid sobivad,aga geneetilist diagnoosi pole,kas on laps just to haige või leidub maailmas veel taolisi juhuseid?palun ...Loe edasi

Tere
Tsüstiline fibroos ehk mukovistsidoos on suhteliselt haruldane haigus. Eestis võiks siiski naaberriikide statistikat arvestades sõndida vähemalt 1 mukovistsidoosi haige aastas. Soomes sünnib ...Loe edasi

valud kõhus, juurde

07.11.03
 

Tere

Vanust on 28 a.

R



On mingi mõistetamatu probleem tekkinud. Tänaseks on see esinenud juba kaks korda.
Õhtul lööb alakõhtu terava valu sisse, ...Loe edasi

Tere
Oksendamine ei ole tavaline organismi funktsioneerimise vorm ja kindlasti vajaks selle põhjus selgitamist. Tuleb ikkagi täpsustada põletikuliste soolehaiguste esinemist või puudumist. Diagnoosi ...Loe edasi

soolepõletik

04.11.03

Tere!
Olen kaks aastat tegelenud soolepõletiku raviga. 2 aastat tagasi sain Aasias toidumürgituse, raviti antibiootikumidega bakter välja, kuid peale seda oli kõht väga haige - toit ei püsinud sees, ...Loe edasi

Tere
Soole põletik on sama üldine mõiste nagu kopsu haigus. Samas sõltub haiguse uurimise ja ravi taktika väga täpselt konkreetsest haigusest. Kirjast jääb mulje, et põletikulist soolehaigust (haavandilist ...Loe edasi

veri väljaheites

30.11.01

Tere, doktor. Lähen kohe asja juurde. Viimasel ajal on mul veri väljaheites.EI oska öelda, kas ainult pealpool või ka seespool.Kui väljaheide on normaalne, siis nagu pealpool, aga kui kõht on lahti(sem), ...Loe edasi

Tere!



Vere leidmine väljaheites on üsna tõsine sümptoom. Õnneks sagedamini pärineb see pärasoole veenikomudest, kuid võib olla ka sooel põletiku, kasvaja esmaseks tunnuseks.Loe edasi

Jämesoolevähk

06.09.03
 

Tahaksin teada, millised on jämesoolevähi tunnused. Kas selleks vöib olla ka vere eritumine pärasoolest? ...ja kui ei, millest vereeritus tuleneda vöiks?

ette tänades, Kylli (20 a.)Loe edasi

Tere
Vereeritus pärasoolest on soolevähi tunnus, aga vaevalt 20 aastaselt. Sagedaseim põhjus on päraku veenilaiendite veritsemine, aga kindlasti tuleb uurida kas pole tegu haavandilise koliidiga. ...Loe edasi

Maks, maksapõletik?

28.01.04

TERE!
Minu abikaasale ütles perearst pärast vereproovi võtmist, et maksanäitajad on liiga kõrged. Mida see tähendab? Arst saatekirja küll andis, kuid arsti juurde saab alles 2 nädala pärast. Närvid ...Loe edasi

Tere, Mari.
Kui maksanäitajad on kõrged, siis võiks maksaga midagi korrast ära olla. "Maksanäitajad" on minule sama üldine informatsioon kui rääkida kokale, et toiduaineid on näiteks puudu. Miks ...Loe edasi

kõrvetised ja söögitoru põletik.

08.04.04

tere tohtrihärra.

mure järgmine. Nimelt on mul juba lapsepõlvest saadik olnud probleeme kõrvetistega. eelmisl aastal käisin mõõka neelamas ja leiti söögitoru põletik. kirjutati omeprasooli ...Loe edasi

Tere, arvutisõber.
Söögitoru põletiku raskuse hindamiseks kasutatakse mitmeid klassifikatsioone. Eestis on soovitatud ja ka kasutusel Los Angelese klassifikatsioon. Kui tegu on klassi D või C kuuluva ...Loe edasi

geenid

09.09.03
 

Tere Lgp.Dr.Kariis Minu ema põdedes rasket maksa-tsirroosi ja on hetkel haiglas ja päästa teda surma-suust pole enam ...Loe edasi

Tere
Mul on kahju Teie ema pärast ja jagan õigustatud muret Teie tervise pärast.
Alkohol on põhilisi olmemürke, millega enamik inimesi elus kokku puutub. Ilmslet on maksa haavatavus alkoholist ...Loe edasi

düsbakterioos ja ärritunud soole sündroom

11.10.04

Tere!
Olen 27 aastane naine. Mind on uuritud paar aastat (probleemid algasid 2.5 aastat tagasi) ja erinevad arstid arvavad, et tegemist on kas düsbakterioosi või ärritunud soole sündroomiga. Mõlema ...Loe edasi

Tere.
Tegu on üsna raskesti uuritavate ja ravitavate seisunditega. Põhimõtteliselt peaks düsbakterioos ja ärritatud soole sündroom olema erinevad haigused. Nenede vahel võib olla seos. Tegu võib ...Loe edasi

maoprobleemid

12.12.03

tänu ägedatele valudele kõhus avastati mul sapikivid ning maopõletik.Sapp eemaldati peaaegu kuu tagasi,arst ütles et nüüd saab ka mao korda.Kaua sellega läheb,praegu ilma OMEPITA ikka päris ei saa veel ...Loe edasi

Tere
Räägite kahe erineva organi haigusest. Selgitusi peate siiski paluma oma arstilt kuna kirjas sisalduvatest vihjetest ei selgu millise mao haigusega tegemist on.
Edu,
Dr. KariisLoe edasi

maohaavad

15.01.04

tere,

minu õel (26 a) avastati ca 1,5 a tagasi 12 sõrmikhaavand ja seda on siis tablettidega ravitud, vahe peal läheb paremaks siis jälle kehevmaks, see asi piinab teda ikka kõvasti ja päris ...Loe edasi

Tere
Palun konsulteerige juhtivate gastroenterologoogidega ravi suhtes.
Edu, Dr KariisLoe edasi

düsbakterioos ja ärritunud soole sündroom

11.10.04

Tere!
Olen 27 aastane naine. Mind on uuritud paar aastat (probleemid algasid 2.5 aastat tagasi) ja erinevad arstid arvavad, et tegemist on kas düsbakterioosi või ärritunud soole sündroomiga. Mõlema ...Loe edasi

Tere.
Tegu on üsna raskesti uuritavate ja ravitavate seisunditega. Põhimõtteliselt peaks düsbakterioos ja ärritatud soole sündroom olema erinevad haigused. Nenede vahel võib olla seos. Tegu võib ...Loe edasi

verine väljaheide

10.10.04

Tere! Olen 22 aastane naine. Olen terve elu tegelenud aktiivselt liikumisega, nüüd viimasel aastal jäi "hooaeg" vahele. Viimastel kuudel on hakanud esinema verist väljaheidet. Harva, kuid siiski. Ja pigem ...Loe edasi

Tere
Tegu on arvatavasti pärakupiirkonna haigusega, eeskätt päraku veenikomudega või lõhega.
Täpsustada aitab vastava piirkonna endoskoopiline uuring ehk rektoskoopia.
Dr KariisLoe edasi

toitumine

09.09.04

25.aug röntgenis tuvastati mao erosiooni ja 30.aug. diagnoositi EMOs metorism.Arsti soovitusel jõin kummeliteed ja sõin ainult keedetud kaerahelbeid veega 10 päeva. Kõht pole ikka veel korda saanud. Kas ...Loe edasi

Tere
Kiirest vastusest ei tulnud midagi välja, aga ega sellest kirjast selget ülevaadet olukorrast ei tekigi kuna pole täpsustatud, mis kaebustega on tegu.
Dr. KariisLoe edasi

maoprobleemid

08.09.04

Olen 33 aastane naine.Minu probleemid seedimisega algasid kevadel kui olin põdenud mõnepäevast kõhuviirust.Peale seda esinesid aegajalt teravad iiveldushood ja valuaisting maos,samuti oli tihti kõht nagu ...Loe edasi

Tere.
Kui on ülakõhuvaevused, siis soovitan ikkagi gastroskoopiat diagnoosi täpsustamiseks. Ka negatiivne leid on väärtuslik ja aitab raviplaani koostada.
Dr KariisLoe edasi

Kaksteistsõrmiku haavand

06.09.04

Tere Doktorid!
Kevadel avastati kaksteistsõrmikus kaks suudlevat haavandit.Tuvastati ka H.täheline bakter.Olen saanud kolmik ravi.Kuid sümptomid jäid vahelduva eduga püsima.Juulis tegin veel kuu ...Loe edasi

Tere

Tuleks täpsutada, kas helikobakteri hävitamine ka õnnestus. Selleks võetakse mao limaskestast proovitükid, ehk tehakse gastroskoopia uuesti.
Viin jms kange alkohol võtab ikka valu ...Loe edasi

kaalujälgimine, pillid ja kõhulahtisus

10.08.04

Tere.
Mul on mure kõhulahtisusega juba oma kuu aega. Olen poolteist kuud olnud kaalujälgija, ja kaotanud olen 5,7 kg (nyyd 73 kg). Kõik oleks nagu hästi, kuid igal hommikul tööle jõudes vaevab kõhulahtisus. ...Loe edasi

Tere
Küsimus on olnud kaua vastuseta kaunite sügispäevade tõttu, mis andsid mulle võimaluse olla "levist väljas."
Teie probleemil võib olla kaks põhjust. Esiuteks olete muutnud oma toitumistava ...Loe edasi

Ainevahetushäired,kõhnumine

03.08.04

Minu abikaasa on nelja aasta jooksul kaotanud kehakaalust 10kg.Vanus 54,pikkus 187,kaal 67kg.Koln aastat tagasi tehti soolestiku uuringud(ka koe proov).Diagnoosiks oli soolte ärritus.On esinenud kõhulahtisust,tihti ...Loe edasi

Tere,
Kaua oodatud vastus ei saa siiski olema sisuline. Kõhulahtisus ei ole enamasti süüdi kaalu languses. Kehakaal sõltub eeskätt toidu kaloraazist ehk siis toitumisharjumustest. Mõnedele haigustele ...Loe edasi

refluks

08.07.04

Tere ja vabandan tülitamast, mõtlesin, et kasulik kuulata nn second opionion´it
ALGUS novembris: hommikul iiveldust ja kõht lahti, järgnes periood, mil suhu tuli periooditi mädamuna maitset, magu ...Loe edasi

Tere.
Korrektsuse huvides ei saa anda "second opinioni" nii ühekülgse informatsioni alusel. Puuduvad objektiivsed andmed (uuringute vastused) ja haige läbivaatustulemused. Tähtis koht arsti töös ...Loe edasi

Sapikivi eemaldamine

05.07.04

Mul oleks paar küsimust sapikivi eemaldamise osas. Kui on leitud sapikivi mis tuleb eemaldada,siis olen kuulnud et eemaldatakse kogu sapp.Kuna mul on eemaldatud ka põrn,mismoodi see võib mõjutada minu ...Loe edasi

Tere

Vastan meeleldi, et naps ei ole tervisetoode, aga mõnele mõnus ja kui tervis kannatab, siis miks mitte. Sapikivitõbe alkoholi tarvitamine otseselt ei mõjutaja ja ägenemise risk ei suurene ...Loe edasi

Veritsus

18.06.04

Juba mõnda aega on ilmnenud "raskemat" häda tehes pärast pühkides väike veritsus. See veritsus on näha ainult esimesel pühkimisel, pärast tavaliselt enam mitte. Väljaheidet vaadates on verega segunemist ...Loe edasi

Tere
Tegu on päraku kanali haigusseisundiga. Diagnoosi aitab täpsustada rektoskoopia või proktoskoopia. Probleem on ka iseparanev, aga täpsustada tasub kuna kaebused kipuvad korduma.
Dr KariisLoe edasi

 

Pildilised ravijuhised: