TSH ja aneemia 27.10.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Jäin lapseootele ja arst ütles , et rasedale on TSH 5 palju ja pean võtma hakkama l-thyroxini pool tabletti. olin terve raseduse jälgimise all ja kõik oli kenasti korras. Enne sünnitust lubas tabletiravi lõpetada. Peale sünnitust u poole aasta pärast läksin kontrolli oli tsh näit 150 kuid see hakkas ajapikku ise langema. Tuli ise kenasti alla 5 peale kuid nüüd on hakanud taas tõusma ja tänaseks on 9.22. Tänaseks võtan L_thyroxini pool tabletti. Kas peaks midagi muud ka kontrollida millest selline kõikumine? Lisaks mul käed, jalad meeletult külmetavad isegi aeg ajalt jääkülmad, kehatemperatuur ka 35 kanti , meeletu väsimus, jõuetus. Kas aneemia on kilpnäärmega seotud?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 9,22 mIU/l ei ole kindlasti noorele naisele kohane number. Teil on suure tõenäosusega autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja kujunemas sellest tingitud kilpnäärme alatalitlus. Väsimus, külmatunne ja sageli ka aneemia onn alatalitluse tavapärased sümptomid. Arutage oma raviarstiga, milline oleks Teie jaoks sobiv L-türoksiini annus - ehk oleks mõistlik seda suurendada?
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Insuliiniresistentsus ja metformiini ravi

Tere,

küsiksin nõu. Olen alates aastast 2011 regulaarselt võtnud 1000mg metformiini päevas. Esmakordselt kirjutas 2011 ravimi välja naistearst viljatusravi käigus, siis tegin GTT testi, kus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ainus, millele Teie probleemidest metformiin võib kaasa aidata, on B12-defitsiitne aneemia. Kõik muud vaevused ja nihked analüüsides ei ole kuidagi metformiiniga seotud. TPO-AK tiitri tõus ...

Loe edasi

Vereanalüüsis TSH 31,42

Määratud tabletid L-THYROXIN BERLIN-CHEMIE tekitasid ägeda allergilise reaktsiooni (diagnoositi nõgestõbi). Praegu tablette ei võta, ootan eriarsti konsultatsiooni.
Probleemiks on, et üleöö tekkisid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui jäikus ja valu jalgades tekkisid tõepoolest üleöö, pole need seotud kilpnäärme alatalitlusega. Kilpnäärme alatalitlus kujuneb väga aeglaselt, kuude ja isegi aastatega. Üleöö saab see tekkida ...

Loe edasi

Kas nende näitajatega on vajalik pöörduda endokrinoloogi poole?

Pöördusin perearsti poole seoses sellega,et mul reflukshaigus ja kõhukinnisus,kõht käib läbi 3-5 päeva tagant,ilmselt juba ka hemoroidid kuna verd on näha väljaheites.Sellega ei ole pöördunud arsti poole.Samuti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogi poole esialgu pöörduda ei ole vaja. Kõrge TPO tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, kuid kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja ravi Te ei vaja.
Küll ...

Loe edasi

korduv kilpnäärme ületalitlus

Paar aastat tagasi avastati mul hüpertürioos. Imekombel pääsesin kahe nädala jooksul Teie vastuvõtule ning te määrasite ravi tiotili'ga, mis mõjus minu arvates hästi. Ravi lõppes edukalt, mingeid muid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hetkel on kilpnäärme talitlus normaliseerunud (hormoonanalüüsid korras) ja enesetunne paranenud, tuleks thyrozoli annust vähendada s.t. näiteks üle minna 1tbl.-le 2 korda päevas (tegelikult ...

Loe edasi

TSH väärtused

Tere

Juhuslikult avastati, et minu kilpnäärme näitajad on natuke korrast ära.
Tulemused olis sellised novembris 2012: TSH 4,74; T4 14 ja TPO 17.
Juunis 2013: TSH 6,3 ja T4 13,2.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH ei muutu kiiresti - paariühikuline muutus kuu aja jooksul on tavaline. Väärtus võib tõepoolest "lainetada" s.t. muutus ei ole alati ühesuunaline. Arvestades Teie suhtelist noorust, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus, kilpnäärme hävinud kude

Tere lp dr Ambos


Pöördusin suvel perearstile kindla veendumusega hakata aktiivselt uurima pikaajalise aneemia põhjusi, kuna ravi rauatablettidega ei olnud andnud tulemusi. Viimase 3 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annus on Teie jaoks lihtsalt ebapiisav. Suurendage annust 100 mcg-le päevas ja tehke uued analüüsid 3 kuu möödudes (TSH, FT4). Selle aja peale peaksid hüpotüreoosist põhjustatud ...

Loe edasi

Mured kilpnäärme ja enesetundega

Mu kaksikõel avastati kõrge pulsi tõttu hüpertüreoos. Peale mida soovitas tema arst ka mind kontrollida. Pöördusin esialgu enda naistearsti poole seal oli TSH 4,1 (17.08.12). Nüüd lasin uuesti teha uuringud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Erinevalt kaksikõest Teil siiski kilpnäärme ületalitlust ei ole. Küll aga on Teilgi autoimmuunne kilpnäärmehaigus, seega risk talitlushäire tekkimisele oluliselt suurem kui tervetel. Vajalik ...

Loe edasi

Kõrgenenud TSH veres

Tere.
Juhusliku vereanalüüsi käigus selgus, et mul on kõrgenenud TSH 5,4.
Teised tulemused T4 13,2 ja T3 4,77.
Millele sellised tulemused viidata võivad ja kas peaksin pöörduma arsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulemus võib viidata kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. TSH tõus on minimaalne ja mingeid alatalitlusele iseloomulikke vaevusi Teil ei ole, seda enam, et FT4 ja FT3 on korras.
...

Loe edasi

Mittetüüpiline hüpotüreoos - kas ravis on erinevusi?

Tere.
Tunnen huvi, kas ka hüpotüreoosi puhul tuleb vahel kasutada tavapärasest erinevat ravilähenemist? Näiteks sagedasemid kontrollanalüüse.

Enamasti ütlevad meedikud, et alla 3-4 kuu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul ei saa ma aru, miks on L-türoksiini annust vähendatud. TSH 105, 15 ja 42 mIU/l näitavaid ikka ühte ja sama - alatalitlus pole piisavalt kompenseeritud. L-türoksiini annuse suurendamine ...

Loe edasi

Probleemid kilpnäärmega?

Tere!
Mul esinevad väsimus ning südamekloppimine, menstruatsioon on kah väga ebaregulaarne, samuti kipun väga tihti higistama või lihtsalt on väga palav olla. Perearst lasi teha kilpnäärmehormooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,99 mIU/l on normi piires, seega on kilpnäärme talitlus normaalne. Südamekloppimine, higistamine ja tsüklihäired ei viita küll konkreetselt ühelegi endokriinhaigusele. Kui olete üleminekuaastates, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: