Vereanalüüsis TSH 31,42 11.07.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Määratud tabletid L-THYROXIN BERLIN-CHEMIE tekitasid ägeda allergilise reaktsiooni (diagnoositi nõgestõbi). Praegu tablette ei võta, ootan eriarsti konsultatsiooni.
Probleemiks on, et üleöö tekkisid jalgade jäikus ja valu. Kas need muutused jalgades võivad olla seotud minu kilpnäärme alatalitusega?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui jäikus ja valu jalgades tekkisid tõepoolest üleöö, pole need seotud kilpnäärme alatalitlusega. Kilpnäärme alatalitlus kujuneb väga aeglaselt, kuude ja isegi aastatega. Üleöö saab see tekkida üksnes kilpnäärme operatiivse eemaldamise käigus. Seega kujunevad ka alatalitlusest tingitud vaevused tasapisi ja inimesed sageli harjuvad nendega pidades neid normaalse vananemise juurde kuuluvateks. Kilpnäärme alatalitluse tüüpilisteks tunnusteks on külmakartus, naha kuivus, tursed näos, kõhukinnisus, unisus-väsimus, mõningane kaalutõus, pulsi aeglustumine, aneemia kujunemine. TSH 31,42 mIU/l näitab olulist alatalitlust ja tõenäoliselt ootab ees eluaegne asendusravi L-türoksiiniga. Sünteetiline kilpnäärmehormoon aitab hoida hormooni taseme veres normaalsena ja tekkinud vaevused kaovad.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

2017. aastal 4. jaanuari vereanalüüsis oli TSH 103,88.
Arst määras ravi püsivaks koguseks L-Thyroxin 125mg.
2019. aastal 18. septembril oli TSH 0,343.
2020. aastal 18. veebruaril oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Koos vanuse lisandumisega võib vajadus kilpnäärme hormoonide järele organismis väheneda. Loomulikult võib olla tegemist siiski ka juhusliku kõikumisega. Soovitan tõepoolest L-türoksiini annust ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere

Tegin üldise tervise kontrolli ja vereanalüüs näitab kilpnääret stimuleeriv hormoon (TSH)? 0.37 mIU/l (2021 sügis) , märge piiripealne . Varasemalt on olnud vereanalüüsis TSH kuskil ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui enesetunne on normaalne, siis selle piiripealse näidu tõttu lisauuringuid vaja ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!
2008.a. eemaldati kilpnääre seoses pahaloomulise kasvajaga. 3 kõrvalnääret alles.Järgnes radiojoodravi. Pärast seda tabletiravi L-Thyroxiniga 150 ühikut, mõni aasta hiljem 125 ühikut (skeem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitaksin pöörduda endokrinoloogi poole. TSH soovitav väärtus sõltub kilpnäärmevähiga patsientide puhul vähi retsidiivi riskist, mille määravad mitmed tegurid (mis liigilise vähiga oli tegemist, ...

Loe edasi

Vereanalüüs

mida näitab vereanalüüsis Ret, mis mul on 84, kuid norm on kuni 70?kas võib olla tegemist kilpnäärme pahaloomulisusega. Selles on sõlmed ja tsüstid.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma aru, millest on jutt. "Ret" ei tohiks tähistada ühtegi kilpnäärme hormooni ega ka vähimarkerit. Pöörduge selgituse saamiseks analüüsi määranud arsti poole.
Tervitades,
Loe edasi

TSH

Vereanalüüsis oli TSH näit 5,32 (norm 0,4-4) . Kas sellise näiduga oleks vaja kilpnäärme ravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on minimaalselt tõusnud ja arvestades Teie vanust (te pole enam fertiilses eas) pole tõepoolest sellise näitaja puhul asendusravi alustamine näidustatud. Mis on aga kindlasti näidustatud, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Arst kirjutas mõned aastad tagasi kilpnäärme alatalituse puhuks L-Thyroxini1 tablett hommikul. Kuid ütles, kui tahan rasedaks jääda, pean võtma rohkem. Umbes aasta võtan 1,5 tabletti hommikul. 2.04,18 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie viimane TSH näit 30.11.18 oli ideaalses vahemikus ja seepärast praegu kohe L-türoksiini annust suurendama ei pea. Kui pöördute günekoloogi, perearsti või ämmaemanda vastuvõtule, et end ...

Loe edasi

Tsh väärtused

haigestusin juunis,infektsionisti juures käies selgus,et kopsubakter on,võtsin antibiootikume, vereanalüüsis juunis oli TSH 1,42 ja T4 14,nüüd augustis võetud analüüsid temajuures näitas,et TSH on 0,5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie mõlemad TSH väärtused on normi piires ja selline kõikumine on igati lubatav. Kopsubakter ja nisujahu vaba dieet ei ole Teie kilpnäärme talitlust mõjutanud.
Tervitades,
...

Loe edasi

Tsüst kilpnäärmes

Tere,

käisin neuroloogi juures muu murega (surinad jalgades, veidi ka kätes). Tehti MRT kaelast. Neuroloogi sõnul kõik muidu korras, kuid leiti kilpnäärmes 7 mm tsüst. Vereanalüüsis olid kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
7mm tsüstike punktsiooni ei vaja ja mingeid vaevusi ei põhjusta. Kilpnäärme talitlus on Teil korras. Seega pole hetkel põhjust endokrinoloogi juurde minna. Küll soovitaksin 1-2 aasta möödudes ...

Loe edasi

TSH

Kuna ei ole kunagi mingit kilpnäärme ravi saanud, sooviksin teada, kas kuu aega tagasi tehtud vereanalüüsis TSH näit 5,88 mU/l on normaalne? Ise arvasin, et mul on kerge ületalitlus, kuna olen kergesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused välistavad kilpnäärme ületalitluse. Vaevused viitavad pigem klimakteerilisele sündroomile ja igaks juhuks soovitan oma günekoloogiga nõu pidada.
TSH taseme mõõdukas ...

Loe edasi

Hüpotüreoos, 2.tüübi diabeet

Tere
Olen II tüüpi diabeetik (üle 10 aasta), süstin insuliini ja on probleemid kilpnäärmega - hüpotüreoos (ca 6 aastat) - saan asendusravi Levothyroksiin 125 mikrogrammi. Mulle tehti vereanalüüs ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on täiesti korras ja L-türoksiini annus võib jääda endiseks. Suhkurtõve kompensatsioon on ebapiisav (HbA1c 7,7%) ja insuliinravi on on vaja korrigeerida. Kliinilises ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: