Mured kilpnäärme ja enesetundega 07.09.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mu kaksikõel avastati kõrge pulsi tõttu hüpertüreoos. Peale mida soovitas tema arst ka mind kontrollida. Pöördusin esialgu enda naistearsti poole seal oli TSH 4,1 (17.08.12). Nüüd lasin uuesti teha uuringud perearstil TSH 4,810, fT3 4,43 fT4 14,80, TPO IgG rohkem kui 2000. (4.09.12)
Ultrahelis: kilpnäärme kontuurid siledad. Parema sagara mõõdud 1,63x1,78x4,1 maht5,6 ml, struktuur diffuuselt ebaühtlane. Vasaku sagara mõõdud 1,34x1,5x3,8 maht 4,5 ml. Struktuur ebaühtlane, sagaras kajavaene sõlm 0,63 cm. Vastuse järeldus:Diffuusete muutustega kilpnääre, sõlm vasakus sagaras. (6.09.12)
Olen mures, kuna mind on aastaid vaevanud juba külmatunne, viimasel 2 aastal on palju välja langenud juukseid (kontrollisin ka siis vitamiinide sisaldust veres ja need olid normis) ja esineb väga tihe iiveldustunne, ärritun kergesti ja tihe tujude muutus jaust nutuvalmiduse suhtes, noorest east esineb ka käte värin. Hemoglobiin on mul alati kõikunud viimane väärtus oli 101. Aasta alguses esinesid minestushood, kolm korda, ning viibisin siis ka haiglas uuringutel. Seal tehti nii EEG, kompuutertomograafia, magnetresonants uuring, seljaaju vedeliku uuring, EKG - ei leitud midagi. Arvasin siis, et äkki mõjutavad antibeebipillid mu organismi ja lõpetasin nende võtmise ära. Minestushoogusid on olnud ka teismelisena ning siis avastati ka aneemia. Olen 27, pikkus 155, kaal 49.
Perearst andis saatekirja endokrinoloogile, aga aja saaksin sinna alles novembris. Mida edasi teha või kuidas ennast aidata?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Erinevalt kaksikõest Teil siiski kilpnäärme ületalitlust ei ole. Küll aga on Teilgi autoimmuunne kilpnäärmehaigus, seega risk talitlushäire tekkimisele oluliselt suurem kui tervetel. Vajalik on kilpnäärmehormoonide määramine vähemalt kord aastas, et võimalik talitlushäire õigeaegselt avastada. Minimaalselt kõrgenenud TSH on sageli tunnuslik just autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele, FT3 ja FT4 on korras, ultraheliuuringu tulemus autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele iseloomulik. Kuna olete noor fertiilses eas naine, tuleks kõne alla väikese annuse sünteetilise kilpnäärmehormooni manustamine, et suruda TSH ideaalsesse vahemikku 1-2,5 mIU/l. Tähtsust on sellel just fertiilsuse soodustajana. Ka ilma ravita ei ole Teil kilpnäärme alatalitlust, mis vaevusi võiks põhjustada. Pigem on probleem aneemias, mis on tõenäoliselt rauavaegusaneemia. Kui hemoglobiin on 101g/l, ei saagi enesetunne hea olla.
Momendil Teid kilpnäärme poolt miski ei ähvarda, võite endokrinoloogi juurde tõepoolest alles novembris minna. Ise Te oma kilpnääret kahjuks aidata ei saa. Soovitan korrata vereproovi ja kui hemoglobiin taas madal on, tuleb lisaks rauarikkale toidule ka rauapreparaate võtta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Lasin teha vereanalüüsid kilnäärme näit natuke madala:

fT4 11.45 pmol/l
TSH 1.51 mIU/l

Minu mureks kas see on normaale või peaksin sellega edasi tegelema, kuna mured on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme pärast muretseda pole vaja. Kilpnääre ei ole kindlasti Teie vaevuste põhjuseks.
Samas on piinav nahasügelus tõsine vaevus, mille põhjused vajavad selgitamist - see võib olla ...

Loe edasi

TSH ja fT4 näitude kõikumine

Tere!

Mul on pikalt olnud probleeme enesetundega ning kahtlustasin probleemi kilpnäärmes. Perearst saatis vereanalüüsidele ning 12.04.19 oli TSH 5,53 mlU/l, pidin paari nädala pärast kordusanalüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on Teil autoimmuunne kilpnäärmehaigus, millele on iseloomulik TSH aeg-ajalt esinev minimaalne tõus. Et seda hüpoteesi kinnitada või ümber lükata tuleks koos hormoonanalüüsiga ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitusest tingitud sümptomid

Tere! Läksin arsti juurde tugevate peavaludega ning selgus, et kilpnäärme näitajad on natuke paigast (alatalitus), mida perearst ei pidanud vajalikuks uurida, kuid teise arsti arvamuse järgselt oli nõus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõõdukas kilpnäärme alatalitlus peavalusid ega nägemishäireid ei põhjusta, ka lihastõmblusi mitte. Soovitan paluda perearstilt saatekirja neuroloogi vastuvõtule, sest tugevad peavalud, mis ...

Loe edasi

Kas mul on kilpnäärme alatalitlus?

Tere!

Juba mitu aastat maadlen halva enesetundega. Peamisteks sümptomiteks on

– pidev väsimus, loidus, uimasus,
– aeglasem südametegevus (rahulolekupulss kisub tihti alla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, Teil ei ole kilpnäärme alatalitlust. Teoreetiliselt võiks olla tegemist hüpofüüsi puudulikkusega, kuid sel juhul ei tohiks Teil olla menstruatsioone ja seega pean nn. sekundaarset kilpnäärme ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Diagnoositi täna Autoimmuunne türeoidiit + E06.3. TSH väidetavalt normis, kuid aTPO üle 1300. Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, sõlmi ja tsüste ei leitud. Parema sagara maht 5,7 ml ja vasema maht 6,7 ml. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit ei ole haigus, vaid suurenenud talitlushäirete riski näitaja nagu kõrgenenud kolesterool ei ole haigus, vaid on suurenenud südameveresoonkonna haiguste riski näitaja. ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere
Olen 23 aastane naine. Käsin teist korda üle poole aasta kilpnäärme vereanalüüsi andmas ja sain tulemuseks indeksi üle 9. Perearstikeskuses öeldi et normaalne on 4. Panin nädala pärast aja, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt oli tegemist TSH määramisega ja 9 mIU/l on minimaalselt normist kõrgem väärtus, mis küll enesetunnet kuigivõrd ei mõjuta. Tõenäoliselt on tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidi ...

Loe edasi

kilpnääre ja halb enesetunne...

tere! minul selline mure-kael ja selg haiged juba pool aastat.käisin ultrahelis ja avastati sõlmed kilpnäärmes.midagi täpsemat hetkel ei oska öelda,sest endokrinoloogi juurde number alles augusti lõpus.kõige ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vaevustel ei ole sõlmelise kilpnäärmega tõenäoliselt mingit seost ja võite rahulikult oma korralise vastuvõtuaja ära oodata. Igaks juhuks soovitan siiski perearstile kurta ja kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnääre haige

Tere!Mure siis selline ,et kaks aastat tagasi diagnoositi mul struuma,võtsin vatavalt arsti ettekirjutusele joodi ja peale seda vaevused kadusid.Nüüd on mind vaevama hakanud enam vähem samad mured ,kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Struuma tähendab kilpnäärme suurenemist. See ei saa kuidagi põhjustada mälu halvenemist, unehäireid ega lümfisõlmede suurenemist.
Pöörduge kindlasti oma perearsti juurde ja rääkige ...

Loe edasi

kilpnäärme kõrvalmõju ?

Tere doktor !
Minul avastati aasta poolteist tagasi kilpnäärme ületalitlus, ravi sai just äsja lõpetatud. Kuu pärast pean tagasi endokrinoloogi juurde kontrolli minema. Vahepeal sõin Diane35, millega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks muretsete pikkade järjekordada pärast, kui peate kilpnäärme ületalitluse tõttu kuu aja möödudes nagunii endokrinoloogi vastuvõtule minema (tõenäoliselt olete juba kirjas). Kui sinna ...

Loe edasi

suur mure.

tere mul selline mure.vererõhk on mul pidevalt 160/100mmHg.sellega tekivad kaasa igasugused mured,tasakaalu häired,südame kloppimine(mis tekib lihtsalt ka istudes)ja peavalud.paljud on ütelnud et see tuleb ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mured tulevad nagu veidi tuttavad ette, olete vist ka varem kirjutanud.
Seega:
1. "Krae" ümber kõri ei tähenda midagi. Kilpnäärmehaiguse kinnitamiseks või välistamiseks tuleb teha ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: