Insuliiniresistentsus ja metformiini ravi 11.03.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

küsiksin nõu. Olen alates aastast 2011 regulaarselt võtnud 1000mg metformiini päevas. Esmakordselt kirjutas 2011 ravimi välja naistearst viljatusravi käigus, siis tegin GTT testi, kus tuvastati mõõdukas insuliiniresistentsus. Proovi tulemus toona oli: S,P-Insuliin + 15.1 --89,3--84,7 (ma päris ei tea mis see tähendab).

Olen nüüd aastaid metformiini tarbinud, selle tulemusena on kindlasti enesetunne parem, veresuhkur (glükoos 5,2 mmol/I) ja ka igakuine tsükkel normis, kuid viimasel ajal tohutult hädas igasuguste aneemiatega (rauapuudus, D vitamiinipuudus, B12 puudus) ja imeliku verepildiga - viimane vereproov trombotsüüdide arv 462 E9/L, basofiilide suhtarv 1,1%. Samuti oli kilpnäärme testi tulemus TPO A-k 172 kU/I, samas TSH 2,09 mlU7I ja FT4 15,46 pmol/I. Lisaks olen igapäevaselt hädas tõsise ülekaaluga - kaal tõuseb, kuigi nüüd söön veel vähem ja liigun igapäevaselt, siis muutused on minimaalsed. Häirib pidev kurguvalu, mis kiirgab kõrva, peavalud jne. Maksanäitajad, neeruproov kõik korras.

Söön nüüd ohtralt rauatablette, B12 vitamiini ja D vitamiini, aga küsimus tekkis, kas võib olla probleemide tekitajaks minu igapäevane metformiiniravi? Äkki seda ei peaks enam võtma? Kas see ravim võib niivõrd koormavalt organismile mõjuda? Ma võin ju kõik varud taastada, aga sellega ei lahenda põhjust...

Ja mida tähendab kilpnäärme näitaja TPO A-k 172 kU/I, samas kui TSH ja FT4 on korras?

Kas peaksin endokrinoloogi vastuvõtule minema?:)

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ainus, millele Teie probleemidest metformiin võib kaasa aidata, on B12-defitsiitne aneemia. Kõik muud vaevused ja nihked analüüsides ei ole kuidagi metformiiniga seotud. TPO-AK tiitri tõus viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele, mis on pärilik riskiseisund ja näitab, et Teil on tavapärasest suurem risk kilpnäärme talitlushäirete (üle- või alatalitluse) tekkimiseks. Metformiinil pole siin mingit rolli. Kuna FT4 ja TSH on korras, siis praegu on kilpnäärme talitlus normis ja mingit ravi Te ei vaja. Ka endokrinoloogile pole selle pärast vaja pöörduda. Soovitav on tulevikus 1 kord aastas kilpnäärme talitlust kontrollida (seda teeb perearst). Rauadefitsiidis, D-vitamiini puuduses ega ülekaalus metformiin süüdi ei ole. Nagu aru saan, pole Teil kunagi diabeeti diagnoositud ja võtate metformiini polütsüstiliste ovaariumide sündroomi tõttu. Soovitan arutada oma günekoloogiga, kaua seda võtma peaksite.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Veresuhkur

Minul veresuhkur pisut kõrgevõitu.Viimane 3 kuu suhkrusisaldus oli 6,9.Nüüd hoian toiduga ja praegu on mõõtmisel suhkrunäit olnud enne sööki alla 6
Täna hommikul 2,5 tundi peale sööki oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükohemoglobiin 6,9% on päris hea näitaja ja ka Teie poolt mõõdetud veresuhkru väärtused on ilusad. Võite jätkata metformiini esialgu samas annuses. Kui tulevikus veresuhkur tõuseb, võib perearst ...

Loe edasi

Sooviks saada veidi selgitus oma vereproovi kohta

Tere!
Perearst tegi seekord veidi pohjalikuma vereproovi.
Kahjuks ei saanud ma aru, mida oma naitajatest jareldada.
Oleksin vaga tanulik, kui saate veidi selgitada, mida alljargnevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Järeldan, et tegemist on rahuldavalt kompenseeritud 2. tüüpi diabeediga. Veresuhkur võiks olla veidi parem ja siin tekib küsimus, miks metformiini ja Victoza annused nii madalad on. Kas Te ...

Loe edasi

pcos ja metforal

Tere,

Mul diagnoositi mõni aeg tagasi pcos. Olen 27 aastane. Kaal 56kg, pikkus 164m. Määrati raviks Metforal 850mg 1 tab. päevas. Olen seda võtnud nüüd u kuu ja minu enesetunne kisub kehvemaks. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiini kõrvaltoimeteks on kõhugaaside tekitamine, mille mõjul võib tekkida ka kõhupuhitus. Tavaliselt kaasneb pigem kõhulahtisus kui kinnisus. Sagedast urineerimist ega põietalitlushäireid ...

Loe edasi

Ainevahetusprobleem

Tere

Kuus aastat tagasi, kui soovisin rasedaks jääda, pani naistearst mulle metformiini ravi ja ütles, et mul insuliiniresitentsus ja polütsüstilised munasarjad. Ravist oli kasu, kaal langes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiin ei ole kaalulangetamisravim, vaid suhkurtõve ravim. Loodan, et veresuhkruga on kõik siiski korras. Metformiin aitab tõepoolest mingil määral vähendada insuliinresistentsust ja sellega ...

Loe edasi

Metforal ja rasestumine

Tere! Olen 30aastane naine ja mure on selline. Alates juunist võtan Metforal 500 mg 3 korda päevas. Pöördusin endokrinoloogi poole ülekaalulisuse probleemiga, ei dieet ega sportimine ei aidanud. Tema kontrollis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metforal (toimeaine metformiin) ei ole seni raseduse ajal lubatud, kuna tema võimalikku toimet lootele pole piisavalt uuritud. Siiski ei ole teada ka metformiini loodet kahjustavast toimest. ...

Loe edasi

Metformin

Mul on selline küsimus. Kui mul on diagnoositud 2.astme diabeet ja määratud raviks metformin (juba teist korda). Mõlemal korral aga tekkis kõhulahtisus ja mul polnud ravi jätkamine võimalik. Öeldi küll ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te metformiini ei talu (kõhulahtisus, kõhugaasid jne.), võib teise valikuna kasutada mõnda sulfonüüluurea preparaati - glibenklamiidi, glimepiriidi (oltar, amaryl), gliklasiidi (diaprel, ...

Loe edasi

liigne karvakasv näol

TERE
Olen 24 aastane naine.Mure selles ,et juba pikemat aega on mul näo piirkonnas tihenenud karvakasv ja menstruatsioon lükkub iga korraga umbes nädalaega edasi. Endrokrinoloog ütles ,et suhkur ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist polütsüstiliste ovaariumide sündroomiga, mille puhul esineb liigne karvakasv, ülekaalulisus, menstruaaltsüklihäired. Günekoloogilisel ultraheliuuringul leitakse munasarjade ...

Loe edasi

kas diabeet on täielikult ravitav?

olen 28 a naine 1 lapse ema,elan Tartus, umbes aasta tagasi tõusis kehakaal 6 kuuga pea 30 kilo perearst soovitas endokrinoloogi poole pöörduda , leiti et ainevahetus on väga aeglane ja veresuhkur ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2. tüüpi suhkurtõbi kahjuks väljaravitav ei ole. Suures osas saate siiski ennast aidata kehakaalu langetades. Mida rohkem alla võtate, seda paremaks lähevad ka veresuhkrud (rasvkude põhjustab ...

Loe edasi

diabeet ja ülekaal


Tere dr. Ambos!

Olen 47-aastane naine. Noorena olin sale inimene. Kaal hakkas tasapisi tõusma pärast sünnitust 20 aastat tagasi. Praeguseks kaalun juba peaaegu 100 kg.
Kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükoosikoormuskatsu järgi Teil suhkurtõbe veel ei ole (tegemist on tühjakõhu veresuhkru häirega s.t. eeldiabeediga). Teiseks probleemiks on rasvumine. Kui suudate kehakaalu langetada 5-10% ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Minu abikaasal on diabeet.Raviks sai ta metformiini ja glibeneset,selle ravi tulemusel oli veresuhkrunäit 11. Nüüd ravi muutus,ennem sööki süstib 10 ühikut insuliini 3korda päevas ja peale sööki tablett ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peate oma muret abikaasat ravivale arstile kurtma ja tõenäoliselt tuleb ravis ümberkorraldusi teha. Ei 11, ammugi mitte 18-19 või 25 mmol/l pole selline veresuhkru väärtus, millega rahule ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: