Tsh tõus koos hcg-ga 19.09.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen eelnevalt tarvitanud l thyroxini 0.25 mg, et saada oma tsh normi.Mingil hetkel jäi sellest väheks ja juulis tarvitasin 0.50 mg, alatalitus läks üle ületalituseks ja seega vähendas arst toosi 0.25 mg peale tagasi. Oli soov rasestuda ja seega ootasin, et tsh kindlalt normis oleks. Augustis oli tsh normis, proovisime rasestuda ja see meil õnnestus. Kohe kui olin rasedustesti teinud ja teada saanud rasedusest, tõstsin annuse 0.50 mg peale. Endokrinoloogi vastuvõtule sain siis kui rasedust oli täpselt 4+0 nädalt ehk 5 päeva pärast koduse rasedustesti tegemist. Samal päeval sai ka uued vereproovid antud ja suureks üllatuseks oli tsh tõusnud hüppeliselt 26 peale. Arst eeldas, et see tõus on tingitud hcg-le ja tõstis rohu annust 0.75mg peale. Tänase seisuga on rasedust 5+0 nädalat ja täna tehtud vereanalüüs on järgmine
TSH 19.30
FT3 3.6
FT4 16.9
Kas antud rasedus tuleks pigem katkestada selliste näitude põhjal sest loode on juba saanud kahjustada?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Viimastes kilpnäärme hormoonanalüüsides on FT4 ja FT3 normi piires, seepärast arvan, et loode pole kahjustada saanud. Meili teel kõiki asjaolusid tundmata ei saa küll raseduse katkestamise soovitusi jagada. Soovitan olukord koos oma arstiga põhjalikult läbi analüüsida, hCG tõus põhjustab raseduse esimesel trimestril tõepoolest kilpnäärme näitudes segadust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH

Tere,
tegin veebruari lõpus vereanalüüsi ja sooviks teada, mida tähendab see TSH tulemus?Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH ? 7.45 mIU/l 0.4 - 4 mIU/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab suure tõenäosusega algavale kilpnäärme alatalitlusele. Siiski on enne võimaliku asendusravi alustamist vajalikud täiendavad uuringud. Need korraldab Teile perearst ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere,
Põen kilpnäärme alatalitlust, viimane analüüs oli 14, millegiga. Tarvitan L.Tyroksiini 250mg.On tehtud ka ultraheli kus selgus,et kilpn. verevarustus täielikult puudub. Küsimus millest see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea. Tõenäoliselt peate silmas näitu, mille nimi on TSH. Mõnikord võib olla oluline, milliste ravimitega koos L-türoksiini võetakse - kindlasti ei tohi seda võtta koos raua- või kaltsiumipreparaatidega. ...

Loe edasi

Kilpnäärme seos juuste väljalangemisega?

Analüüsi tulemus TSH 6,019 ja ASO 333,2

Perearsti väitel ei ole need väga kõrged näitajad. ASO on seotud kuidagi kurguga, aga mul kurgumandlid opereeritud!
Märgiks veel, et olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tõenäoliselt tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ja sellest on tingitud ka TSH minimaalne tõus. Lisaks oleks vaja määrata FT4 ja kilpnäärmevastaste antikehade tiiter (TPO). ...

Loe edasi

TSH näitaja tõus

Tere! Mul on kilpnäärme alatalitlus, mis avastati 3 kuud tagasi, siis oli TSH 10,1 , S-fT3 5,48 , SfT4 10. Hakkasin saama L-thyroxini 50mq, järgmiseks kuuks olin saanud TSH juba 5,4 peale ja olin rõõmus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks ei ole põhjust. Kilpnäärme mõõduka alatalitluse põhjuseks on Teil tõenäoliselt krooniline autoimmuunne türeoidiit. Selle puhul esineb mõnikord minimaalset TSH tõusu ka täiesti ...

Loe edasi

alatalitus

Tere! Olen ligi 10 aastat alatalituse vastu L tyroxini võtnud viimasel aastal ei saa kuidagi normi piiridesse enam. Võtsin 150 siis oli kordades liiga palju siis vähendasin 100 nüüd analüüs 17,7 TSH FT4 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sportimine ei mõjuta Teie TSH väärtusi kuigivõrd. Soovitan jätkata annusega, mida olete varem aastaid võtnud, oli see siis 150 või 125 mcg päevas. Kordusanalüüsi pole peale annuse muutmist ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!
Kevade poole olid mul kaebused aeglase fuktsioonihäirete suhtes, tehti vereproov ja
S-TSH oli u. 5, ...millegagi. Endokrinoloog kirjutas välja L-Tyroxin tabletid. Manustasin terve ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (kilpnääret stimuleeriv hormoon) ei pärine tegelikult kilpnäärmest, vaid hoopis hüpofüüsist. TSH on kilpnäärme talitluse "kõverpeegel" s.t. tõuseb kilpnäärme ala- ja langeb ületalitluse ...

Loe edasi

kilpnääre

tere
kui FT (või oli AT) on 5,8 ja norm peaks olema 4 (nii sain perearstilt aru ) siis kas see tõus on suur ja mida see üldse tähendab

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tunne kahjuks sellist näitajat nagu FT (ega ka AT). Võimalik, et tegu on TSH-ga (türeotroopse hormooniga), mille normiväärtus on 0,4-4,0 mIU/l. Sel juhul on väärtus 5,8 mIU/l minimaalselt ...

Loe edasi

tsh ja Hcg seos

Vabandan, kui küsimus on vales kohas. Mure selline, et käimas 6. rasedusnädal ja hcg on 5000 ja TSH on 6,8. Nädal tagasi oli hcg 800 ja TSH 5,7. Kas on normaalne, et TSH tõuseb koos hcg-ga või on see juba ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vabandan hilinenud vastuse pärast, konsulteerisin veel ka rasedaid jälgiva kolleegiga. Raseduse ajal organismi vajadus kilpnäärmehormoonide järele suureneb ja asendusraviks kasutatava L-türoksiini ...

Loe edasi

küsimus

Kui TSH näit on veidi üle 5, kas ja kuidas võib see mõjuda rasestumisele ja rasedusele?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii minimaalne TSH tõus rasestumisele ega rasedusele mõjuda ei tohiks. Igaks juhuks võiks siiski määrata ka FT4. Kui see on korras, pole põhjust muretseda. Kõige tüüpilisemaks TSH minimaalse ...

Loe edasi

TSH 5,0

Tere!

Sain täna endokrinoloogilt vastuse, et minu TSH on 5,0. Muud näidud pidid korras olema ja ravi ma ei vajavat.
Olen ise internetist uurinud, et normid jäävad 0,4- 4 vahele.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 5,0 mIU/l on minimaalselt üle normi. Kui paralleelselt võetud FT4 (T4) ja FT3 (T3) olid korras, pole ravi tõesti vaja.
TSH tõus kuni 10 mIU/l -ni mingeid haigusnähte ei anna ja võib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: