Verekiud väljaheites 09.12.21 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Mure 4 kuuse beebiga. Beebi saab ainult rinnapiima ning d-vitamiini. Viimased 2 kuud on beebi väljaheide olnud korrast ära. Enamasti roheline ja limane, nüüd ka viimasel ajal verekiududega. Vahepeal oli ka tumeroheline ning väga vedel (tundub nagu kõht oleks lahti). Perearst tegi kakaproovi ning ühtegi halba bakterit ei leitud.

Perearst soovitas mul menüüst proovida välja jätta tomati, paprika, muna, piimatooted, kakao ning vürtsid. Olen nüüd mitu nädalat katsetanud ja toidupäevikut pidanud. 2 nädalat olen olnud täielikult piimavalgu vabal dieedil (lugenud hoolikalt pakendeid, et mingist tootest peidetud piima ka menüüsse ei satuks). Vahepeal muutus väljaheide kollakamaks, aga verekiud on ikka peaaegu ülepäeviti kohal. Lisaks on beebi mõnel päeval eriti õnnetu, mis väljendub selles, et nutab tihti samal ajal kui süüa üritab.

Rinnapiima kogusega ei tohiks probleemi olla ning kaalus võtab beebi ilusti juurde.

Olen ise juurde lugenud, et probleeme võivad tekitada ka pähklid, gluteen ja kala. Siit ka mu 3 peamist küsimust:

1) Kas peaksin veel mingeid asju oma menüüst eemaldama ning kui jah, siis mida ja kui kauaks? Perearst ütles näiteks, et piisab kui mingi asi 3 päevaks välja jätta ja tagasi menüüsse lisada, kuid olen lugenud, et nt piimavalk püsib 2-4 nädalat beebi süsteemis. Lisaks on mul üsna keeruline aru saada, mis täpsemalt talle vaevusi põhjustab, sest isegi kui mõnel päeval on väljaheide helepruun ja ilma verekiududeta, siis järgmisel päeval on need tagasi (2 päeva verekiudude vaba järjest ei ole veel olnud).

2) Kui esimesed 10 nädalat sobis beebile mu rinnapiim hästi ning väljaheide oli ilusti sinepikollane, siis kas need verekiud/roheline väljaheide on ikka kindlasti seotud minu toitumisega? Tarbisin kõik need esimesed nädalad igapäevaselt kõike (sh piimatooteid, muna, vürtse jne).

3) Kas see võib beebile pikas perspektiivis kahju teha, kui ma ei suudagi leida, mis talle neid vaevuseid põhjustab?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Proktokoliit on põhjustatud toiduallergiast/-talumatusest ja seda esineb ka ainult rinnapiima saavatel laste. Põhjuseks on valgud, mida laps saab rinnapiima kaudu ja see on omakorda ema dieediga. seotud. Sagedasemad põhjused ongi piim, muna, nisu, kala, pähklid, soja, aga päris süütud ei ole ka tomat, paprika, kakao, tsitrusviljad, kiivi, avokaado, maitseained, lisaained.
Olete teemaga end kurssi viinud ja püüdnud perearsti soovituste kohaselt ka dieeti pidada. Kui laps kasvab hästi, saab rahuldavalt magada, siis ei ole muretsemiseks põhjust. Kui kõhuhädaga ei kaasne nahalöövet, siis allergiatestidega põhjust enamasti ei õnnestu kindlaks teha.. Ainus ongi eliminatsioon-provokatsioon. Mõnepäevasest toidu elimineerimisest ei tarvitse alati põhjus selguda, vaja on kuni mitu nädalat dieeti pidada.
Probiootikumidest ei tarvitse olulist abi olla ja seda olete juba ka proovinud. Bakterite uuring oli negatiivne, mis välistab antibiootikumi kasutamise vajaduse.Verekiududega limase kaka st koliiti esinemisel korral ei pea ma õigeks Rota-vaktsiini tegemist, sest see võib oluliselt olukorda halvendada.
Proktokoliidist kasvavad kõik imikud välja, kes varem, kes hiljem.
Kui tekib vajadus anda piimasegu, siis peaks see olema täishüdrolüsaat, mida saab retseptiga kirjutada lastearst, allergoloog, aga ka perearst. Ilmselt on eraldi nõustamist vaja siis kui laps hakkab vajama lisatoitu.
Infot on leida www.allergialiit.ee

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Piimavalgu talumatus beebil

Tere!
Laps sündis 22ndal jaanuaril. Elame välismaal - itaalias.
Sünnitusmajas diagnoositi beebil piimavalgu talumatus. Beebile anti piimasegu ning see tekitas reaktsiooni (veri väljaheites). ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Piimavalgu põhjustatud allergiline proktokoliit ilmneb mõne päeva kuni kuue kuu vanuses, tavaliselt järk-järgult 2-8 nädala vanuses. Nendest imikutest 60% on tavaliselt rinnapiimatoidul, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: