Veenilaiendid, tromboos ja rasedus 29.12.19 / Veresoontekirurgia

Külastaja küsib:

Olen 8 nädalat rase ning arvele võttes küsis ämmaemand kas mul on veenilaiendid, kui vastasin et on jah, eelkõige üks suur mööda vasakut jalga,siis ütles ta et olen seetõttu trombi riskigrupis ja peaksin kandma sukkasid igapäevaselt. Laiendit ta ise ei vaadanud ega kuskile mind edasi ka ei siuunanud. Kuna tegu on esimese rasedusega siis ma ise ei taibanud küsida ja ega ämmaemand ise ja ei lisanud, et milliseid sukkasid, st kui tugevaid ma kandma peaks? Kui helistasin ämmaemanda infoliinile, sama teemaga, lisades et ma peaksin ka lendama õige pea, ütles et peaksin kandma kompressioonsukkasid 20-30 mmhg ja laskma perearstil välja kirjutada hepariinisüstid. Sukad ostin ära aga siiis lugesin tromboos.ee lehelt et seda tugevust võib kanda vaid arsti ette kirjutusel. Sukad on tõepoolest väga tugevad ja igapäevaselt 15h on neid kanda vaga raske. Kuna infoliini ämma emanda tugev soovitus oli ka hepariini ja tegu oli laupäevaga, siis käisin tasulises kliinikus et kas üld arst saab mulle siis selle välja kirjutada. Seal tehti selgeks et seda ilma vereanalüüsita küll välja ei kirjutata.

Ühesõnaga, kes saab siis mulle öelda millise tugevusega sukkasid ma kandma peaks ja kui mul tuleb lendamist ette, siis kas hepariini on vajalik või ei?

Arst vastas:

Veronika Palmiste-Kallion

dr Veronika Palmiste-Kallion

Kardiovaskulaarkirurg

Tere!

Veenilaiendid ei ole iseenesest ohtlikud, isegi siis, kui olete rase! Hepariinsüstide näidustuseks raseduse ajal ei ole kindlasti mitte veenilaiendite olemasolu. Seega ärge väga muretsege! Kas on vaja hepariinisüste või mitte, otsustatakse inimese personaalset tromboosiriski hinnates ning seda saate eelkõige arutada oma perearstiga, mitte ämmaemandaga.
Sukkadest - kuna me teame, et raseduse jooksul veenilaiendite ulatus muutub suuremaks, on kindlasti mõistlik kompressioonravi kasutamine. On täiesti arusaadav, et soovitatud kompressioonitugevus tundub Teile liiga tugev - Te ei ole ju oma jalga varem sellega harjutanud. Seetõttu pean mõistlikuks, kui alustate nõrgemast kompressiooniastmest ning järgmise paarina kasutate juba valmissoetatud tugevamaid sukki.
Miks me soovitame kompressioonravi rasedatele, kui veenilaiendid on ohutu muutus? Üks põhjus on juba ülaltoodu - et hoida veenilaiendite arengut mingil määral raseduse jooksul kontrolli all. Teine võimalus on veeniseina põletiku eest hoidumine - kuna rasedus on suur muutus naise organismis, võib selliseid põletikke juhtuda sagedamini ja kompressioonravi on kõige lihtsam moodus, mida selle profülaktikaks ette võtta.
Tagasi tulles kõige põletavama küsimuse juurde - hepariinsüstid. Tegemist on ravimiga, mida määratatkse rasedale ainult siis, kui selleks on väga selge põhjus. Selleks põhjuseks on kõrgenenud tromboosiriski. NB! Ka rasedus ise on tromboosiriski tõstev seisund, seega peab verdvedeldava ravi määramiseks olema veelgi suuremad põhjused kui lihtsalt rasedus ning veenilaiendid. See on ka põhjus, miks Te ei saanud nii lihtsalt seda ravimit kätte.

Veronika Palmiste

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Veresoontekirurgia

Tromboos

Tere,
Mure järgmine: u.3 nädalat on mind vaevanud parema jala valu. Valu on rohken põlveõndlas ja kubemes, mis kiirgab nii säärde kui tuharasse. Valu on näriva ja kohati tuima iseloomuga. Vahest ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Olen nõus Teie perearstiga - kaebused on iseloomulikud närviprobleemile, mis saab tavaliselt alguse seljast.
D-dimeeride näitaja vereanalüüsis on tavapärane analüüs, kuid kahjuks ...

Loe edasi

Veenilaiendid

Tere! Olen 24-aastane ning kindlasti tasub mainida ka, et 40. nädalat rase. Veenilaiendid jalgadel on olnud mul nõrga sidekoe tõttu juba u. 7 aastat. Mõlemat jalga on opereeritud (paremat jalga opereeriti ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


vastan küsimustele järjekorras:
1.Kaebused kindlasti leevenduvad pärast sünnitust ja imetamisperioodi lõppu
2. Kandke sukki mõlemas jalas. Kui tugevam kompressioon ...

Loe edasi

Veenilaiendid valutavad

Olen 30.nädalat rase ja süstin 7ndast nädalast Clexane 0,4ml, kuna mul oli 2008. aastal puusast peaaegu põlevi süvaveeni tromboos. Uuringute tulemusel diagnoositi positiivne Leideni mutatsioon V geenis ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Veenilaiendite suurenemine või teke rasedal on sage olukord - raseduse suurenedes on kuhugi vajalik ära mahutada suurenenud vedeliku hulk ema organismis. Kuna teistes õõntes ruumi rohkem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: