Söömishäire? 13.11.19 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!
Minu probleem algas u 2 aastat tagasi. Peale väga stressi rohket aega kadus söögiisu. Kaalusin 75 kg ja peale seda nälja perioodi kaalusin 60 kg. Oleksin ilmselt isegi edasi läinud sellega kui lähedased poleks sekkunud. Vahepeal oli rahulik, aga kaal oli koguaeg mõtteis. Nüüdseks võtan kõhulahtistit, et kaalust alla saada. Kaalun hetkel 68 kg ja olen 166cm. Ei oskagi kuskile pöörduda selle murega. Ehk oskate soovitada kedagi?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Siin soovitaksin pöörduda nii psühholoogi/psühhiaatri kui toitumisnõustaja vastuvõtule.
Tallinnas võib pöörduda näiteks Sensuse keskusesse. Tartus tegeletakse söömishäiretega TÜK Psühhiaatriakliinikus. Kindlasti vajab probleem tähelepanu ja iseenesest ei möödu.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Divertikuloos

Mul diagnoositi EMO-s nädal aega tagasi diverikuliit, kirjutati välja antibiootikum ja lasti kodusele ravile. Küsimus on eelkõige toitumise kohta. Mõistan, et toit peab olema kiudaineterikas, kuid kas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kiudaineterikas ja vedelikurikas toit on põhilised märksõnad, mida silmas pidada. Kiudaineid võiks olla päevas vähemalt 30-35 grammi. Tänaste soovituste järgi ei pea ka seemneid otseselt ...

Loe edasi

Mure keelega

Tere.
Keel juba selline viimased 5 päeva.olen lasknud natural sprayd aga paremaks pole läinud.pigem suuremaks.Òmkeel nagu kuiv ja ebamugav.

Ette tänades.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Muutused keelel võivad seonduda mao-sooletrakti probleemidega kui ka olla põhjustatud näiteks vitamiinide-mineraalainete puudusest (B12, folaat, raud, jm). Kui tekkinud muutus ei kao ...

Loe edasi

Ženženni tablettide kasutama hakkamine

Tere. Kuna olen abiturient ja eksamid lähenemas, siis sooviksin teada, millised oleksid kõige paremad toidulisandid, mis ergutavad mälu, parandavad keskendumisvõimet jne. Ise olen uurinud et ženženn on ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ennem kui mõelda toidulisanditele tuleb kriitiliselt üle vaadata oma toiduvalikud. Kas toitumine on korrapärane, kas toiduvalikud on mitmekülgsed, kas kõik vajaminevad toidugrupid on kaetud. ...

Loe edasi

Trenni ajal keha sügeleb

Tere!

Täpsustan, et olen terve elu trenniga tegelenud. Igasugu hullusi teinud- väga külmade ilmadega jooksnud ilma hea riietuseta jne. Jõusaalis ja rühmatreeningutes 10 aastat käinud. 5 viimast ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Soovitan siin pöörduda ikkagi perearstile, kes saab peale täpsustavat vestlust vajadusel määrata analüüsid.
Tegu võib olla mingi allergilise reaktsiooniga. Samuti võib mõne vitamiini ...

Loe edasi

kontrollimatud kõhugaasid

Tere, juba mitu kuud olen kimpus kontrollimatute kõhugaasidega. Kõhugaasid tulevad kuna ise tahavad nii, et arugi ei saa ja kohati liigagi pidevalt. Olen loobunud igasugusest gaasilistest jookidest ja ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui liigne gaaside teke on püsinud nii pikalt ja pole ka toidusedelit muutes möödunud, siis võiksite nõu pidada perearstiga, sest võib olla vajate ka mingeid uuringuid.
Seni võite proovida ...

Loe edasi

Lapse kaal

Tere,
Pöördun teie poole küsimusega oma lapse kaalu kohta. Tüdruk on 3.5a, pikkus 91cm ja kaal 15.8kg.
Kas see on normaalkaal?
Ta on rahulik laps, mitte väga liikuv. Julgustame teda palju, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toodud näitude kohaselt peaks vastava vanuse kasvukõvera alusel teie laps olema keskmisel tasemel. Saate perearstilt küsida tema kaalu-kasvukõverat näha, siis saate hinnata muutusi ajas.
Loe edasi

5 aastase tüdruku kaal

Laps on 5,5 aastane (tüdruk), pikkust on peaaegu 116 cm, kaal 17 kg. Söögiisu on kehv kuigi näkse ja maiustusi toidukordade vahel ei saa, magusaid jooke ka ei joo. Põhiliselt joob toidu kõrvale piima või ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Perearstil peab olema lapse kaalu-kasvu kõver, mis annab ülevaate tema arengust ja hinnangu sellele, kas kasv-kaal on ajaliselt vajalikes piires tõusnud. Kirja põhjal ma seda öelda ei ...

Loe edasi

Seedimisega probleemid

Tere!
Mul on mitmeid aastaid juba seedimisega probleemid. Kõht ei ole mitte kunagi korras ja enamjaolt täiesti vesilahti, vahutav või harvemini täiesti kinni. Ja tohutud gaasid. Ja nii absoluutselt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Toodud kaebustega võiksite pöörduda uuringutele küll. Alustage perearstist, kes saab teid vajadusel suunata gastroenteroloogi vastuvõtule ning mao-sooletrakti uuringutele.
Kuna ...

Loe edasi

Laktoositalumatus?

Sain laktoositalumatuse testi väärtusteks:tühja kõhuga 5,41
Laktoosi suukaudse manustamise järgselt
20 min:6,49
40 min:7,35
60 min:5,57

Kas mul on laktoositalumatus ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vere glükoosisisalduse tõus laktoosi manustamise järgselt < 1,1 mmol/L viitab hüpolaktaasiale ja tõus 1,1-1,7 mmol/l on diagnostiliselt ebaselge viitega.
Oluline on hinnata tulemusi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi