Seedimisprobleemid 15.07.19 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Mind on pikka aega vaevanud kõhupuhitus ja kõhuvalud. Vahel läheb teadmata põhjusel ka kõht lahti. Enda teada kaseiini-või laktoositalumatust ei ole, sest kõht ei lähe alati pärast piimatoote söömist lahti, kuigi valutab pärast piimatoodete söömist tihti. Samas, alati kui kõht lahti läheb, siis enne seda olen söönud piimatoodet. Vahel olen enne kõhulahtisuse tekkimist tarbinud kohvi.
Olin 2 aastat tagasi buliimik ja tarvitasin pidevalt kõhulahtisteid, näiteks Bisacodil'i, Guttalax'i, Lactulose-Ratiopharm'i ja Duphalac'i. Kas see on seedimist kuidagi püsivalt mõjutanud?
Enne buliimiat kippusin üle tarbima piimhappebaktereid sisaldavaid tablette, mille tagajärjeks oli kõhuvalu-ja lahtisus.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Probleemne söömismuster võib kahjustada seedetrakti, kuid kas need muutused pöörduvad, saab öelda ikkagi peale uuringuid. Antud kaebustega tasub esialgu pöörduda oma perearsti poole, kes saab vajadusel suunata edasi gastroenteroloogi vastuvõtule.
Ilma uuringuteta kahjuks mingeid otsuseid teha ei saa.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

hommikune söömine ja pidev söögiisu

Tere.
Viimastel nädalatel kimbutab mind pidev söögiisu, seda eriti hommikupoole. Söön hommikul kas võileibu või putru, töölejõudmisel valdab mind pidev näljatunne, võin kohe ära süüa paki küpsiseid ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Isud võivad olla seotud hormonaalsete muutustega, stressi või ka uneprobleemidega. Seega ei pruugi toiduvalikute muutus üksi probleemi lahendada ning oma eluviis tuleb laiemalt üle vaadata.
Loe edasi

Poeg ei söö väga paljusid asju

Poeg sööb väga vähesied asju. Menüüsse kuuluvad praktiliselt ainult kartul, friikartul, makaron, kurk, krõpsud. Proovides muid asju tekib okse refleks ja kogu isu läinud. Kuidas edasi.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Antud küsimusele on kirja teel raske vastust anda. Edasisteks soovitusteks tuleks teada, milline on poja kaal ja üldtervislik seisund ehk kas kasvu-kaalukõver on tasakaalus ja millised ...

Loe edasi

Kõhupuhitus

Tere, selline mure, et mõnda aega tagasi on tekkinud peale igat söögikorda kõhupuhitus, kuigi pole sellist tunnet et kõht on täis, et sööks veelgi. Ja paha higilõhn on tekkinud. Kas on võimalik, et kas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui kõhupuhitus tekib tõepoolest peale kõiki söögikordi ei saa küsimus olla ühes toiduainete grupis või mõnes kindlas toiduaines. Seetõttu tasub ennast siiski veidi täpsemalt jälgida. Milliste ...

Loe edasi

Kaal

Tere mureks selline asi et viimase poole aastaga olen ma juurde võtnud 7 kg ning ei suuda ka kuidagi dieeti pidada vms sest söömis isud on koguaeg nii suured et muudkui söön ja söön ning pärast söömist ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui söömisega kaasnevad süütunded ja ülesöömine viib oksendamiseni, tuleks pöörduda abi saamiseks nii psühholoogi kui ka toitumisnõustaja poole. Söömine ja vaimne tervis on teineteisega tugevalt ...

Loe edasi

toitumine

Olen 16 aastat vana ja 171 sm pikk. Viimased kuud on mul probleemid toitumisega. Sügisel kaalusin 60, praegu 72kg. Söön nii palju, et tekkib kõhu valu ja ei saa liiguda. Üle söömine toimub 4-5 korda nädalas, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Söömisprobleemid on sageli seotud meeleolu, liikumisaktiivsuse, une ja vaimse tervisega.
Kõik need punktid tasub enda joks lahti mõtestada. Magan ma piisavalt ja hästi. Liigun ma piisavalt. ...

Loe edasi

Kõrge LDL ja madalad triglütseriidid.

Olen 20-dates naine ja hiljuti mõõdetud LDL kolesterool oli 4,1. HDL kolesterool 1,7 ja triglütseriidid 0.69. Kas sellised näitajad vaatamata kõrgenenud LDL kolesteroolile on rahuldavad?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
LDL kolesterooli tase võiks olla madalam, aga kuna HDL tase on kõrge ja LDL/HDL suhe alla kolme (2,4), siis pole otseselt muretsemiseks põhjust.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Suruv ja punnitus ülakõhus vasakul pool.

Tere. Minul on juba mitu kuud olnud kõhu üleval keskel või isegi rohkem vasakul pool suruv ja punnitus tunne. Vahel on kohe väga raske kohe. Selline tunne nagu oleks kitsas kõik. Süüa enam ei julge sest ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ainult toodud sümptomi põhjal ei saa mingeid konkreetseid soovitusi anda. Kui maohappe tootmist reguleeriv ravim pole aidanud tuleks nõu pidada oma raviarstiga. Võimalik, et vajate täpsustavaid ...

Loe edasi

Vitamiinid

Tere!
Minul tekkis selline küsimus, et söön antibeebipille aga kõrvale võtan ka vitamiine. Tablettide võtmise vahe jääb kuskile 2,5h vahele.
Vitamiine võtan kõikki ühel ajal.
Kalamaksaõli ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kindlasti ei tasu kõike vitamiine koos võtta. Raud koos c vitamiiniga peaks olema teistest mainitud toidulisanditest eraldi. Lisaks vajaksid kalamaksaõli ja vitamiin D imendumise paremaks tagamiseks ...

Loe edasi

Ülekaal, kõrge insuliin, diabeedi risk

Tere!
Olen 26-aastane neiu. Ülekaaluga on probleeme peaaegu terve elu olnud. Kogu aeg võtan alla ja seejärel uuesti juurde. Ei suuda enam selles kaalus elada.. ega ei tahagi väga. Insuliin veres ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Polütsüstiliste munasarjadega võib sageli olla kaaluprobleeme ning toitumisel on siin küllalt oluline roll. Ise saate oma toitumist analüüsida toitumine.ee lehel oleva toidupäeviku abil.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi