Vitamiinid 11.04.19 / Toitumine ja ülekaalulisus
Külastaja küsib:
Tere!
Minul tekkis selline küsimus, et söön antibeebipille aga kõrvale võtan ka vitamiine. Tablettide võtmise vahe jääb kuskile 2,5h vahele.
Vitamiine võtan kõikki ühel ajal.
Kalamaksaõli kapsel, d-vitamiin 4000, c-vitamiin koos rauaga, juukse kasvu soodustavaid vitamiine ja kõige lõppu kaltsium.
Kas neid tohib kõikki ühel ajal võtta?
Ette tänades
Arst vastas:
dr Kristel Ehala-Aleksejev
Arst-toitumisterapeut
Tartu Ülikooli Kliinikum
Tere.
Kindlasti ei tasu kõike vitamiine koos võtta. Raud koos c vitamiiniga peaks olema teistest mainitud toidulisanditest eraldi. Lisaks vajaksid kalamaksaõli ja vitamiin D imendumise paremaks tagamiseks ka rasvu sisaldavat toitu.
Parimatega, dr. Ehala
Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus
Vitamiinid
Tere.
Mina tahaksin teada, kuidas nende vitamiinidega siis ikkagi on? Kas tasub ja peaks eelistama multivitamiine, kus on kõik vajalikud ained korraga koos või peaks eelistama vaid teatud ...
Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev
Tere.
Kirja teel ei saa kindlasti öelda, kas vajaksite mingeid toidulisandeid või ei. Kõik sõltub inimese toitumisest, tervislikust seisundist, füüsilisest koormusest, jpm. Mõnikord vajame tõepoolest ...
Mikrolaineahi
Ma ei tea, kas sellele küsimusele vastate ja kas see üldse kuulub Teie valdkonda. Soovin teada, kas mikrolaineahjus valmistatud/soojendatud toidul säilivad mõnedki vitamiinid? Olen kuulnud, et ei säili ...
Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev
Tere.
Mistahes toidu töötlemine (küpsetamine, praadimine, jm) vähendab toidus teatud vitamiinide osakaalu ning see kehtib ka mikrolaineahju kasutamise kohta. Kindlasti ei kao mikrolaineahjus toidu ...
Vitamiinide omastamine
Tere,
lugesin kuskilt, et E-vitamiini sisaldavad muu hulgas näiteks porgand, piim ja munakollane. Tekkis küsimus, kas E-vitamiin nende toiduainete töötlemisel (keetmine, küpsetamine) hävib?
Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev
Tere.
Vitamiinid jagunevad rasvlahustuvateks ja vesilahustuvateks. E vitamiin kuulub esimesse gruppi. Kõik rasvlahustuvad vitamiinid peavad üldjuhul töötlemisele üpris hästi vastu kui temperatuuridega ...
Vaata kõiki nõustamisi